Home WONDERLANDCULTURE 5 Αρχαιολογικοί Χώροι που μπορούμε να επισκεφτούμε με τα παιδιά μας στα Ελληνικά νησιά!

5 Αρχαιολογικοί Χώροι που μπορούμε να επισκεφτούμε με τα παιδιά μας στα Ελληνικά νησιά!

Η χώρας μας είναι ευρέως γνωστό πως γέννησε έναν από τους σπουδαιότερος και αρχαιότερους πολιτισμούς. Ένας πολιτισμός που εκτός από τεράστια ιστορία, άφησε πίσω του ένα τεράστιο πλήθος αρχαιολογικών καταλοίπων. Σχεδόν σε κάθε άκρη της Ελλάδος, υπάρχει τουλάχιστον ένας αρχαιολογικός χώρος, γεμάτος αμέτρητα  μνημεία, αξεπέραστης ομορφιάς και αρχιτεκτονικής. Με αφορμή λοιπόν ένα από τα προηγούμενα άρθρα μου, αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό μας πολιτισμό, αποφάσισα να σας παρουσιάσω 5 σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους στα Ελληνικά νησιά, τους οποίους θα μπορούσατε να επισκεφτείτε στις φετινές καλοκαιρινές σας διακοπές.

Προτού όμως περάσω στην παρουσίαση των αρχαιολογικών χώρων που μπορείτε να ανακαλύψετε στα νησιά μας, οφείλω να κάνω μια σύντομη αναφορά σε αυτούς για τους οποίους σας έχω ήδη μιλήσει, σε προηγούμενα άρθρα μου. Αν ταξιδέψετε στην λεβεντογέννα και αγαπημένη μου Κρήτη, φροντίστε να επισκεφτείτε τα ανάκτορα του Μινωικού Πολιτισμού. Η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και τα Μάλια μαζί βέβαια και με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, αποτελούν τον πυρήνα του Προϊστορικού Πολιτισμού της Κρήτης και μια πολύ καλή ευκαιρία για να φέρουμε τα παιδιά μας σε άμεση επαφή,  με έναν από τους τρεις Προϊστορικούς Πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού. Παραμένω στην Προϊστορική Περίοδο και περνάω στην καρδιά των Κυκλάδων και το Ακρωτήρι. Εάν λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι σας βρει στην Σαντορίνη, να απολαμβάνεται τα καλντερίμια, το απέραντο γαλάζιο και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, να ξέρετε πως εκεί υπάρχει ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Το Ακρωτήρι, με τις πανέμορφες τοιχογραφίες του, ξεπροβάλει μέσα από τις στάχτες του ηφαιστείου, υπενθυμίζοντας μας την μαγεία του Προϊστορικού Πολιτισμού των Κυκλάδων. Τέλος, δεν γινόταν να μην αναφερθώ στην Δήλο, ένα νησί το οποίο είναι από μόνο του ένας αρχαιολογικός χώρος. Αν λοιπόν βρεθείτε σε κάποιο νησί το οποίο να συνορεύει με την Δήλο, μην διστάσετε να επισκεφτείτε το ιερό νησί του Απόλλωνα.

Ας περάσουμε τώρα σε νέους αρχαιολογικούς χώρους που θα μπορούσατε να ανακαλύψετε και να επισκεφτείτε, μαζί με τα παιδία σας, στις φετινές καλοκαιρινές σας διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Ναός της Αφαίας, Αίγινα

Σχεδόν μια ώρα και κάτι μακριά από Αθήνα, στην καρδιά του Αργοσαρωνικού βρίσκεται, στο νησί της Αίγινας, βρίσκεται ο Ναός της Αφαίας. Αφιερωμένος στην θεά της Σοφίας Αθηνά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Ο Ναός αποτελεί πρότυπο για την αρχιτεκτονική του και φημίζεται για τα αετώματα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γλυπτά των αετωμάτων του είχαν δημιουργηθεί από μάρμαρο Πάρου, ήταν πολύχρωμα και η θεματολογία τους προερχόταν από τον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο διακρίθηκαν Αιγινήτες πολεμιστές κι απόγονοι του βασιλιά του νησιού. Ένα ακόμη γεγονός για το οποίο φημίζεται ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι ότι ο Ναός της Αφαίας μαζί με τον Παρθενώνα και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σουνίου αποτελούν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο, το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας.

Αρχαιολογικός Χώρος Καρθαίας & Ιουλίδας, Κέα-Τζία

Γνωρίζατε ότι το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων από την Αθήνα είναι η Κέα; Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά νησιά των Κυκλάδων, βρίσκεται μια ανάσα αναπνοής από την Αθήνα. Η Κέα εκτός από τα κλασικά λευκά σοκάκια των Κυκλάδων, έχει δύο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου η Αρχαία Κάθραια, κατά την αρχαιότητα  υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη του νησιού. Η παραθαλάσσια θέση της μαζί με τον υστεροαρχαϊκό ναό του Πυθίου Απόλλωνος, τον περίπτερο δωρικό ναό της Αθηνάς και το αρχαίο θέατρο, είναι αυτά που την κάνουν ξεχωρίζει. Η Αρχαία Ιουλίδα τώρα, ήταν και αυτή μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού. Ο λόγος για τον όποιο φημίζεται είναι ο Λέων της Κέας ή της Ιουλίδας, ένα λιοντάρι λαξευμένο στο σχιστολιθικό βράχο, το οποίο χρονολογείται κατά την αρχαϊκή περίοδο. Αν λοιπόν βρεθείτε στο κοντινό αυτό νησί των Κυκλάδων φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο να επισκεφτείτε τους δύο αυτούς σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και πιστέψτε με το θέαμα θα σας αποζημιώσει.

Ναός του Απόλλωνα – Πορτάρα, Νάξος

Παραμένουμε στις Κυκλάδες και περνάμε σε ένα από τα πιο φημισμένα νησιά τους την Νάξο. Ναός του Απόλλωνα ή αλλιώς Πορτάρα, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και είμαι σίγουρη πως όλο και κάπου θα την έχει πάρει το μάτι σας. Η Πορτάρα,  είναι η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός ναού  ο οποίος σύμφωνα με τους μελετητές , πιθανολογείται πως άνηκε στον θεό Απόλλωνα. Κάπου εδώ εμφανίζεται και η αγαπημένη μας μυθολογία, σύμφωνα με την οποία, στην Νάξο, ο αττικός ήρωας Θησέας, εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Η Πορτάρα σήμερα αποτελεί πόλος έλξης για τους τουρίστες, αφού η θέση της αποτελεί ιδανικό μέρος, για να απολαύσει κανείς την δύση του ηλίου.

Μετά από το πέρασμα μας από τις Κυκλάδες, σκόπευα να σας μιλήσω για την Ακρόπολη της Λίνδου, στην Ρόδο, αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα και τις φονικές πυρκαγές που υπέστη το νησί, το τελευταίο που θεωρώ ότι έχει σημασία είναι τα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού. Θα κλείσω λοιπόν με έναν τελευταίο αρχαιολογικό χώρο ο οποίος βρίσκεται στην Σάμο.

Ηραίο, Σάμος

Η περιοχή του Ηραίου πήρε το όνομα της από το λατρευτικό ναό της θεάς Ήρας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τόπους θρησκευτικής λατρείας. Η έκταση του χώρου δεν είναι μεγάλη, αλλά ο αυτό για το οποίο φημίζεται ο χώρος είναι για τα αναθήματα που έχουν βρεθεί σε αυτόν, τα όποια προέρχονταν από Μεσοποταμία, τη Βαβυλωνία, τη Φοινίκη, δείχνοντας ότι η φήμη του ναού δεν περιοριζόταν στα ελληνικά σύνορα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διευκρινίσω, ότι η Νησίωτικη Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλο πλήθος αρχαιολογικών χώρων και πως όσοι αναφέρθηκαν παραπάνω, αποτελούν μονάχα ένα δείγμα των μοναδικών θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο κύριος σκοπός μου, είναι να σας παρουσιάσω τους αρχαιολογικούς χώρους τους οποίους θεωρώ πως είναι πιο προσβάσιμοι  και πιο εύκολα κατανοητοί για τα παιδιά μας. Ελπίζω να σας έδωσα ένα παραπάνω έναυσμα ή έστω να σας κίνησα την περιέργεια να τους επισκεφτείτε, αν δεν τους έχετε ήδη επισκεφτεί.

Προσπαθήστε να εντάξετε την επιτόπια επίσκεψη, την άμεση δηλαδή επαφή των παιδιών σας με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, ώστε να τα βοηθήσετε να ανακαλύψουν την μαγεία του και να τον αγαπήσουν!

Tip: Πριν την επίσκεψη σας, φροντίστε να έχετε προετοιμάσει τα παιδιά σας, διαβαζοντάς τους κάποιο μύθο, ο οποίος να σχετίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο που θα επισκεφτείτε και περιγράφοντας του την ιστορία του σαν παραμύθι. Έτσι θα τους εξάψετε την περιέργεια και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts