Home WONDERLANDCULTURE 4 Αρχαιολογικοί Χώροι στην Αττική για να επισκεφτούμε αυτή την άνοιξη!

4 Αρχαιολογικοί Χώροι στην Αττική για να επισκεφτούμε αυτή την άνοιξη!

Είναι γνωστό πως η Αθήνα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του αρχαίου ελληνικού μας πολιτισμού. Από την Προϊστορική Περίοδο μέχρι και την Ρωμαϊκή υπήρξε πόλος έλξης και κέντρο πολιτισμού, κάτι που είναι εμφανές μέχρι και σήμερα.
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι, σε μια απλή καθημερινή βόλτα στο Κέντρο της Αθήνας οι πολίτες, αλλά και οι τουρίστες που την επισκέπτονται για πρώτη φορά, αντικρίζουν πλήθος αρχαίων θησαυρούς; 

Εκτός από το μεγαλειώδες μνημείο του Παρθενώνα, που στέκει υπερήφανα στον Ιερό Βράχο, οι επισκέπτες σε έναν απλό περίπατο, περνούν ανάμεσα από την Στοά του Αττάλου, την Αρχαία Αγορά, τον Ναό του Ηφαίστου , την Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμικό, την Βιβλιοθήκη του Ανδριανού, τη Πνύκα, την Πύλη του Ανδριανού και άλλα πολλά αρχαία μνημεία τα οποία μπορεί εύκολα να συναντήσει κανείς σε μια βόλτα στην καρδιά της Αθήνας. Αυτό είναι η Αθήνα, μια πόλη γεμάτη από πολυετή ιστορία και αρχαιολογικά μνημεία, μήπως όμως υπάρχουν εξίσου σπουδαία μνημεία του αρχαίου ελληνικού μας πολιτισμού και σε άλλες περιοχές της Αττικής εκτός από την Αθήνα;

Αυτό, λοιπόν, θα είναι και το θέμα του σημερινού μου άρθρου, να σας παρουσιάσω 4 σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που μπορείτε να  επισκεφτείτε στην επόμενη βόλτα σας.

Αρχαίο Θέατρο Ζέας, Πειραιάς.

Στον Δυτικό Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο τον οδών Φιλελλήνων, Αλκιβιάδου, Χαριλάου Τρικούπη και Νεωσοίκων του Πειραιά βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Ζέας. Το θέατρο κατασκευάστηκε το 3ο αιώνα π.Χ, στους Μακεδονικούς χρόνους και είχε ως πρότυπο το μεγάλο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα. Έχει την τυπική δομή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου ενώ σήμερα έχει άμεση επαφή με το Αρχαιολογικό Μουσείο Του Πειραιά. Σας προτείνω λοιπόν, στην επόμενη βόλτα που θα πραγματοποιήσετε μαζί με τα παιδιά σας στο Πασαλιμάνι, να την συνδυάσετε με ένα ταξίδι στο παρελθόν, αφιερώνοντας λίγο χρόνο σε μια επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Ζεάς αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, όπου θα αντικρίσετε μοναδικούς θησαυρούς των αρχαίων μνημείων και της αρχαίας ιστορίας του Πειραιά.

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας.

Είναι γνωστό πως η Ελευσίνα φέτος έχει την τιμητική της, αφού φέτος έχει επιλεχθεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όμως σας έχω ξανά μιλήσει για την Ελευσίνα , με αφορμή την τελετή έναρξης της « 2023 Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», οπότε σήμερα θα πω μόνο δυο λόγια και για περισσότερες λεπτομέρειες θα σας παραπέμψω σε προηγούμενο άρθρο μου αναφορικά με την αρχαία ιστορία της Ελευσίνας. Η ιστορία της Ελευσίνας είναι τεράστια, από τα Ελευσίνια Μυστήρια, την μεταγενέστερη βιομηχανική εξέλιξη ως και μέχρι και την σημερινή επιλογή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όλα αυτά νομίζω είναι ένα παραπάνω από καλό έναυσμα για να την επισκεφτεί κανείς. Μην το σκεφτόσαστε πολύ, αναζητήστε το πρόγραμμα εκδηλώσεων « 2023 Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και σπεύστε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας για να “μυηθείτε” και εσείς στα Ελευσίνια Μυστήρια!

Ναός του Ποσειδώνιο, Σούνιο.


Παραλιακά τώρα , στο νότιο όριο της αρχαίας πόλης – κράτους των Αθηνών και σημερινού Εθνικού Δρυμού του Σουνίου, λιγότερο από μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα. Είναι χτισμένος 73 μέτρα πάνω από την θάλασσα, γεγονός που έκανε τον ναό σημάδι για τους ναυτικούς, όταν βρίσκονταν κοντά στον Πειραιά, ενώ επίσης θεωρείται πως κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με τον ιερό ναό του Παρθενώνα. Η ιστορία του είναι μεγάλη, αφού πρωταγωνιστεί ιστορικά στους Περσικούς πολέμους και μυθολογικά στον θάνατο του πατέρα του αθηναϊκού ήρωα Θησέα. Ενώ ακόμη, αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ναό έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ο κούρος του Σουνίου, που δυστυχώς εξαιτίας της απουσίας αρχαιολογικού μουσείου στην περιοχή,  φυλλάσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ψάχνετε ένα μέρος για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα ή για να κάνετε ένα μπάνιο με τα παιδιά σας, ( η παραλία βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και διαθέτει καταγάλανα και καθαρά νερά), μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, συνδυάζοντας διασκέδαση με μάθηση. 

Ναός Αρτέμιδας Βραυρώνας.

Μεταξύ Ραφήνας και Πόρτο Ράφτη, κρυμμένος μέσα στην φύση, βρίσκεται ο αρχαίος Ναός της θεάς Άρτεμις. Κτισμένος τον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους, ήταν και παραμένει να είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους χώρους της Αττικής. Ήταν χτισμένος σε υπόγειο ρεύμα του ποταμού Ερασινού, ενώ σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια του ναού καθώς και η δωρική στοά του ιερού. Σύμφωνα με τις πηγές, στην αρχαιότητα εκεί τελούνταν  τα “Βραυρώνια” τελετή προς την θεά του κυνηγιού Άρτεμις, ευρέως γνωστή στην περιοχή της Αττικής.  Επίσης σύμφωνα με την μυθολογία εκεί λατρευόταν και η Ιφιγένεια, αυτή που μετέφερε το ξύλινο άγαλμα,(ξόανο),της θεάς Άρτεμις από την Κριμαία. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τον αρχαιολογικό χώρο της Βαυρώνας ιδιαίτερο; Ο τρόπος μέσα από τον οποίο ξεπροβάλει μέσα από την φύση, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το τοπίο. Πόσο όμορφο τα αρχαιολογικά μας μνημεία να συνδυάζονται με το φυσικό περιβάλλον! Αν λοιπόν σας αρέσουν οι εξορμήσεις στην φύση και θέλετε να συνδυάσετε και την μάθηση ο ναός της Αρτέμιδας στην Βραυρώνα είναι αυτό που ψάχνετε!

Αυτοί είναι μονάχα μερικοί από τους αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους που έχει η Αττική. Επέλεξα αυτούς που θεωρώ πιο προσβάσιμους και ιδιαίτερης ομορφιάς ως μια καλή πρόταση προς επίσκεψη για τις επερχόμενες ανοιξιάτικες ημέρες. Πιστέψτε με, εκτός από τα θεόρατα και μεγαλειώδη μνημεία που κοσμούν την καρδιά της Αττικής, υπάρχουν επίσης πανέμορφοι αρχαιολογικοί θησαυροί μόλις μια ανάσα μακρυά από την κοσμοπολίτικη Αθήνα, που περιμένουν να τους εξερευνήσετε!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts