Home EDITORIALBACK TO SCHOOL BACK TO SCHOOL | Tips για να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για το σχολικό μάθημα της Ιστορίας

BACK TO SCHOOL | Tips για να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για το σχολικό μάθημα της Ιστορίας

Βρισκόμαστε και επίσημα μια ανάσα μακρυά από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτή την Δευτέρα το κουδούνι θα χτυπήσει και οι μικροί μας φίλοι θα ξανά γυρίσουν πίσω στα θρανία. Σιγά σιγά τα παιδιά θα επιστρέψουν στις μαθητικές τους υποχρεώσεις και το καλοκαίρι θα αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση. Με αφορμή λοιπόν, την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μερικούς τρόπους για να προετοιμάσετε και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το μάθημα της ιστορίας, ένα μάθημα το οποίο δεν αρέσει στους περισσότερους μαθητές αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Το μάθημα της ιστορίας είναι ένα από τα σημαντικότερα σχολικά μαθήματα τα οποία θα  συντροφεύσουν τα παιδιά μας καθόλη την διάρκεια των σχολικών τους χρόνων. Η πρώτη τους επαφή ξεκινάει στην τρίτη τάξη του δημοτικού, όπου συναντούν την Μυθολογιά και από εκεί περνούν στον μαγευτικό κόσμο της ιστορίας. Στα επόμενα χρόνια ακολουθεί η Αρχαϊκή και Κλασική εποχή, η Βυζαντινή περίοδος και τέλος η Ελληνική Επανάσταση και η σύγχρονη Ιστορία. Το παραπάνω μοτίβο ακολουθείτε σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, απλώς όσο τα παιδιά μεγαλώνουν αλλάζει ο όγκος των πληροφοριών και προστίθενται νέες. Δυστυχώς όπως σας ανέφερα και στην αρχή η Ιστορία είναι ένα μάθημα που δεν αγαπούν τα περισσότερα παιδιά, αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως το βαριούνται ή τους δυσκολεύει. Προσωπικά, λάτρευα την ιστορία από μικρή και για αυτό τον λόγω σήμερα αποφάσισα να σας προτείνω μερικούς τρόπους που ίσως βοηθήσουν τους μικρούς μας φίλους να δημιουργήσουν μια καλύτερη σχέση με το σχολικό μάθημα της ιστορίας.

“Η Ιστορία και η Μυθολογία δεν είναι το ίδιο.”

Αρχικά, ως γονείς το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν την σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της ιστορίας και την μυθολογίας. Πολλά παιδιά νομίζουν ότι η ιστορία και η μυθολογία είναι το ίδιο πράγμα. Θα πρέπει λοιπόν να τους εξηγήσετε, ότι οι μύθοι που πιθανώς ήδη να γνωρίζουν αλλά και αυτοί που θα διδαχθούν στο σχολείο, ήταν ένα είδος ιστορίας για τους αρχαίους Έλληνες, η οποία μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα και ήταν ένας τρόπος για να εξηγήσουν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής αυτά που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, το οποίο πολλές φορές ήταν και προϊόν φαντασίας. Ξεκαθαρίζοντας έτσι, ότι αυτά που περιγράφονται στην μυθολογία δεν είναι πάντοτε αλήθεια.

“Η Ιστορία είναι μία και χωρίζεται σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους.”

Στην συνέχεια θα πρέπει τα παιδιά να κατανοήσουν, ότι η ιστορία είναι μία και σε κάθε σχολικό έτος, μαθαίνουν και αναλύουν μια διαφορετική περίοδο της ιστορίας. Πολύ συχνά ακούω περιπτώσεις που τα παιδιά θεωρούν, ότι σε κάθε τάξη μαθαίνουν και μια νέα ιστορία η οποία δεν συνδέεται με την ιστορία που έχουν έως τώρα διδαχθεί. Προσπαθήστε λοιπόν, σιγά σιγά να τα βοηθήσετε να καταλάβουν, μέσα από επισκέψεις σε μουσεία και παιδικά παραμύθια ότι η ιστορία της χώρας μας είναι μία και ότι ξεκινάνε να μαθαίνουν από τα πιο παλαιά στα πιο πρόσφατα γεγονότα. 

 


Ύστερα, μπορείτε να τα προετοιμάσετε για την ιστορία που θα διδαχθούν σε κάθε σχολική χρονιά.  Όπως σας ανέφερα και παραπάνω το μοτίβο του μαθήματος της ιστορίας είναι ένα, ανατρέξτε λοιπόν στο διαδίκτυο και βρείτε την περίοδο την οποία θα διδαχθούν στην συγκεκριμένη τάξη που θα “φοιτήσει” φέτος το παιδί σας. Αφού λοιπόν, βρείτε την περίοδο, αναζητήστε παιδικά βιβλία και παραμύθια τα οποία θα αναφέρονται σε εκείνη την ιστορική περίοδο και προετοιμάστε το παιδί σας για τα γεγονότα τα οποία θα διδαχθεί φέτος. Ακόμη, στο κομμάτι αυτό της προετοιμασίας μπορείτε να εντάξετε βόλτες και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εκείνης της περιόδου, για παράδειγμα αν το παιδί σας μαθαίνει για την Κλασική Αθήνα και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή μπορείτε να επισκεφτείτε την Ακρόπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης. Ο σκοπός της διαδικασία της προετοιμασίας, είναι γίνει πιο εύκολο στα παιδιά να παρακολουθήσουν, να μάθουν και να κατανοήσουν την ιστορία που θα διδαχθούν μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Μέσα λοιπόν από όσα σας ανέφερα, ελπίζω να σας έδωσα μερικές ιδέες και να σας βοήθησα να προετοιμαστείτε για την νέα σχολική χρονιά που έρχεται. Το μάθημα της ιστορίας πρέπει πλέον να σταματήσει να είναι βαρετό και δύσκολο για τους μικρούς μας φίλους και να γίνει ένα διασκεδαστικό ταξίδι στην ιστορία της χώρας μας και στον πολιτισμό μας. Προετοιμάστε και βοηθήστε τα παιδιά σας, μέσα από παραμύθια και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία να αγαπήσουν τον μαγευτικό κόσμο της ιστορίας και να μην τον βλέπουν ως κάτι βαρετό και ανούσιο. Τέλος, προσπαθήστε σταδιακά όσο μεγαλώνουν, να τους περάσετε και να τους δώσετε να καταλάβουν την βαθύτερη σημασία του να γνωρίζει κάποιος την ιστορία του λαού του και του πολιτισμού του, εξηγώντας τους ότι μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη του λαού μας θα μπορέσουν να μην τα επαναλάβουν στο μέλλον. 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts