Home WONDERLANDCULTURE Πως να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Πως να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Πόσες φορές έχετε ακούσει παιδιά μικρά αλλά και πιο μεγάλα να παραπονιούνται για το μάθημα της ιστορίας στο σχολείο; Θυμάμαι χαρακτηριστικά, να είμαι μία από τους ελάχιστους μαθητές οι οποίοι λάτρευαν το μάθημα της ιστορίας. Λάτρευα να μαθαίνω πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της χώρας μας και ειδικά ό,τι σχετιζόταν με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Βέβαια, οφείλω να σας διευκρινήσω, ότι για αυτή την σχέση αγάπης, κύρια υπεύθυνη ήταν η μαμά μου. Κάθε καλοκαίρι, από τότε που ξεκίνησα το δημοτικό, συνήθιζε να μου διαβάζει μυθολογικά παραμύθια, αναφορικά με την ζωή και τις περιπέτειες των Ολύμπιων θεών και των μυθικών ηρώων. Η κίνηση της αυτή, σε συνδυασμό με τις παιδικές ταινίες και σειρές με θέμα την αρχαία Ελλάδα, που λάτρευα να παρακολουθώ, δημιούργησαν μια σχέση αγάπης με την ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό της χώρας μας. Μέσα λοιπόν από σημερινό μου άρθρο, θα σας προτείνω μερικούς τρόπους για να φέρετε σε επαφή τους μικρούς μας φίλους με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βοηθώντας τους έτσι να δημιουργήσουν μια σχέση αγάπης και με το σχολικό μάθημα της ιστορίας.

Όπως σας ανέφερα και στην αρχή, η δική μου σχέση αγάπης ξεκίνησε μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών με θέμα την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η μυθολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να φέρουμε τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την ιστορία της χώρας μας και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι περιπέτειες των μυθικών θεών και ηρώων διεγείρει την φαντασία στα παιδία, δίνοντας τους ταυτόχρονα κάποιες πληροφορίες για την ιστορία του αρχαίου πολιτισμού της χώρας μας. Η επιλογή των μυθολογικών παραμυθιών δεν είναι τυχαία, αφού και η πρώτη επαφή των παιδιών με το μάθημα της ιστορίας στο σχολείο, γίνεται μέσα από ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ευτυχώς σήμερα, υπάρχει ένα τεράστιο εύρος σε μυθολογικά παραμύθια και παραμύθια με θέμα την αρχαία Ελλάδα, σχεδόν από όλους τους εκδοτικούς οίκους. Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά, «Ο Άτλαντας της αρχαίας Ελλάδας» των εκδόσεων Ψυχογιός, «Αρχαία Ελλάδα» από τις εκδόσεις Διόπτρα, «Περιπέτεια στην αρχαία Ελλάδα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και πολλά ακόμη, όμως άμα θέλετε να μάθετε περισσότερα για την μυθολογία και τα μυθολογικά παραμύθια σας παραπέμπω σε προηγούμενο άρθρο μου.

Ένας ακόμη τρόπος για έρθουν τα παιδία μας σε επαφή με την αρχαιότητα και την ιστορία είναι μέσα από οπτικοακουστικό υλικό. Ταινίες κινουμένων σχεδίων και παιδικές παραστάσεις με θέμα την μυθολογία, την αρχαία Ελλάδα και την ιστορία είναι ένας ακόμη τρόπος για να δημιουργήσουμε στα παιδιά μια όμορφη σχέση με την αρχαιότητα και την ιστορία. Μέσα τις ταινίες και τις παραστάσεις, οι μυθικοί ήρωες, οι ιστορικές φιγούρες, οι Ολύμπιοι θείοι, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών μας φίλων, βοηθώντας τους να κατανοήσουν καλύτερα όσα έχουν διαβάσει και ακούσει για την ιστορία και την αρχαιότητα.

Θα συνεχίσω με τα εκπαιδευτικά εργαστήρια- προγράμματα και τα summer camps που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τα μουσεία της χώρας μας. Τα μουσειακά ιδρύματα σε συνεργασία με καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και μουσειοπαιδαγωγούς διοργανώνουν κάθε χρόνο διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και summer camps, τα οποία έχουν ως στόχο την γνωριμία και την εξοικείωση των παιδιών τον χώρο και τις συλλογές του μουσείου αλλά και την επαφή με τους με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι θησαυρού, οι ξεναγήσεις, τα φυλλάδια εργασίας, τα παιδιά ανακαλύπτουν την μαγεία του μουσειακού χώρου και της ιστορίας του πολιτισμού της χώρας μας. Μπορείτε να βρείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει κάθε μουσείο στην ιστοσελίδα του, ενώ θα σας παραθέσω μερικά summer camps που έχουν ανακοινωθεί από τα μουσειακά και πολιτιστικά ιδρύματα αυτό το καλοκαίρι: “Ιστόριες της Πόλης, τα παιδιά ανακαλύπτουν την πόλη τους summer camp από το Μουσείο των Ηρακλειδών, “Summer Camp”από το Ίδρυμα Β & Ε Γουλανδρή και “Summer Camp” από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.



Και φυσικά για το τέλος έχω κρατήσει την επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή ένα μουσείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ωραιότερη αίσθηση, από το να περπατάς εκεί που κάποτε περπατούσε ο Θησέας, ο Ηρακλής, ο Περικλής, ο Αχιλλέας και ο Αριστοτέλης; Μέσα από την φυσική επίσκεψη των μικρών μας φίλων σε έναν αρχαιολογικό χώρο  και ένα μουσείο θα ανακαλύψουν την μαγεία της αρχαιότητας ενώ ταυτόχρονα θα  θαυμάσουν το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Σαφώς και είναι αναμενόμενο, μετά το πέρας της επίσκεψης, να σας βομβαρδίσουν με πλήθος ερωτήσεων, καθώς θα τους έχουν δημιουργηθεί αμέτρητες απορίες. Επίσης, αν θέλετε να τους εξάψετε ακόμη περισσότερο την περιέργεια και να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον που θα επισκεφτείτε, μπορείτε πριν την επίσκεψη σας να κάνετε μια εικονική διαδικτυακή περιήγηση (αν διαθέτει ο χώρος ή το μουσείο).
Ένα έξτρα tip είναι να τους πριν την επίσκεψη σας διηγηθείτε τους ένα κομμάτι της ιστορίας ή έναν μύθο για το αρχαιολογικό χώρο ή το μουσείο που θα πάτε,  με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να έχουν μια πάρουν μια πρώτη γεύση και να κατανοήσουν καλύτερα το μέρος που θα επισκεφτούν.

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και ιστορία της χώρας μας, είναι πολύτιμα εφόδια για κάθε νέο παιδί, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής του ταυτότητας. Πρέπει να παύσει πλέον αυτή η έντονη αντιπάθεια που έχουν τα παιδιά προς το μάθημα της ιστορίας. Ας χρησιμοποιήσουμε την μυθολογία, τις παιδικές ιστορικές και μυθολογικές ταινίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα summer camps που διοργανώνουν τα μουσειακά ιδρύματα, συνδυάζοντας τα με την επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό – μουσειακό χώρο, ως ένα μέσο για να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να θελήσουν να μάθουν τα παιδιά μας, περισσότερα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts