Home WONDERLANDCULTURE Ναύπλιο | Μια πόλη με βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και 3 κάστρα !

Ναύπλιο | Μια πόλη με βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και 3 κάστρα !

Ένας από τους πιο αγαπημένους μου προορισμούς για εκδρομή, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα είναι η το γραφικό Ναύπλιο. Η πανέμορφη αυτή πόλη, που ξεχειλίζει από τα βενετσιάνικα στοιχεία, βρίσκεται μόλις 2 ώρες μακρυά από την Αθήνα και αποτελεί πάντοτε μια ασφαλής και αγαπημένη μου επιλογή. Το Ναύπλιο δεν το αγαπώ μόνο για την φυσική ομορφιά του και την αρχιτεκτονική του, αλλά και για την ιστορία του.  Πλέον εξαιτίας της φύσης της δουλειάς μου, το επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά και οφείλω να σας παραδεχτώ, ότι δεν το έχω βαρεθεί. Κάθε, μα κάθε φορά που περιπλανιέμαι στα γραφικά σοκάκια της πόλης του Ναυπλίου που ξεχειλίζουν από ιστορία ή απολαμβάνω τον καφέ μου την παραλία, με θέα το επιβλητικό κάστρο Μπούρτζι, αισθάνομαι μια απεριόριστη ηρεμία και γαλήνη. Σήμερα λοιπόν, αποφάσισα να σας μιλήσω για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου, ένα μέρος “όαση”, σε απόσταση αναπνοής από την χαώδη πόλη της Αθήνας.

Η ιστορία της πόλης μας ταξιδεύει πολλούς αιώνες πίσω, την Εποχή του Χαλκού και συγκεκριμένα την εποχή που στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικά στην Αργολίδα “βασίλευε” ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που έφεραν στο φως, οι συνάδελφοι αρχαιολόγοι, η πόλη του Ναυπλίου κατοικούνταν από τους Μυκηναίους κατά την προϊστορική εποχή και συγκεκριμένα το σημερινό λιμάνι του Ναυπλίου, εκείνη την εποχή αποτελούσε λιμάνι των Μυκηναίων. Κατά τους επόμενους αιώνες, περίπου το 800 π.Χ ο έλεγχος του λιμανιού και της πόλης του Ναυπλίου πέρασε στα χέρια του Αργούς, της περίφημης αυτής αρχαιότερης πόλης της χώρας μας. 

Γνωρίζατε ότι, η πόλη του Άργους, είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας που από το 5.000 π.Χ. εώς και σήμερα κατοικείτε σταθερά χωρίς να έχει εγκαταληφθεί ποτέ και μετά την πόλη της Φιλιππούπολης (Plovdiv) στην Βουλγαρία, είναι η 2η αρχαιότερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Μετά λοιπόν από το Άργος, γύρω στο 500 π.Χ την εξουσία του Ναυπλίου ανέλαβε η ολιγαρχική Σπάρτη. Η σπουδαία όμως και ραγδαία ανάπτυξη της πόλης έγινε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και φυσικά και της ύπαρξης ενός αξιόλογου λιμανιού, το Ναύπλιο αποτελούσε πόλο έλξης για διάφορους κατακτητές. Το 1212 μ.Χ η πόλη πέφτει στα χέρια των Φράγκων, οι οποίοι στην συνέχεια, επειδή διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τους Βενετούς, προσέφεραν το Ναύπλιο ως “δώρο” στους Βενετσιάνους, οι οποίοι εκείνη την εποχή κατασκευάζουν το θαλάσσιο φρούριο Μπούρτζι . Όμως, λίγα χρόνια μετά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ.Χ και της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το 1540 μ.Χ, η πόλη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς. Η κυριαρχία των Οθωμανών δεν ήταν οριστική,  αφού το 1686 μ.Χ. η πόλη ξανά ήρθε στα χέρια των Βενετών. Εκείνη την περίοδο, χτίστηκε και το ένα από τα 3 κάστρα του Ναυπλίου το Παλαμήδι. Δυστυχώς όμως, για τους Βενετσιάνους, το 1770 μ.Χ. η πόλη επανήλθε στην κυριαρχία των Οθωμανών. Το Ναύπλιο έμεινε υπό την αιγίδα των Οθωμανών-Τούρκων μέχρι το 1822 που απελευθερώθηκε επίσημα από τους Τούρκους και πέρασε στα χέρια του λαού μας. Όταν ο ελληνικός λαός είχε πλέον απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό και πραγματοποίηθηκε η σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας έγινε το Ναύπλιο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα στην πόλη κατέφθασε και ο βαυαρικής καταγωγής βασιλιάς Όθων, τον οποίο είχαν υποβάλει στην χώρα οι Μεγάλες Δυνάμεις. Η παραμονή του Όθωνα στο Ναύπλιο διήρκησε μέχρι το 1834 μ.Χ., όταν η πρωτεύουσα της χώρας μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Ένα ακόμη σπουδαίο ιστορικό γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της πόλης είναι η εν ψυχρό δολοφονία του σπουδαίου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, από την οικογένεια Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Όλα τα ιστορικά γεγονότα σας που σας ανέφερα παραπάνω, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν την πόλη του Ναυπλίου να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Ένα ακόμη στοιχείο που αγαπώ σε αυτή την πόλη είναι η μοναδική αρχιτεκτονική της, καθώς συνδυάζει τα βενετσιάνικα κάστρα και κτήρια με την οθωμανική αρχιτεκτονική. 

Ποια είναι όμως τα highlights της πόλης του Ναυπλοίου;

  1. Τα κάστρα της. Το Ναύπλιο είναι η μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα που έχει 3 κάστρα. Το Μπούρτζι , το Παλαμήδι και η Ακροναυπλιά, σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή και είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείς με το που φτάσεις στο Ναύπλιο. 
  2. Τα μουσεία της. Το Ναύπλιο διαθέτει 2 σπουδαία μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και το Πολεμικό Μουσείο. Μέσα από τα εκθέματα των 2 αυτών μουσείων ο επισκέπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με μοναδικούς θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
  3. Η επιβλητική Πύλη της Ξηράς. Μπροστά από τα σπίτια της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου και κάτω ακριβώς από την Ακροναυπλιά υπάρχει η Πύλη της Ξηράς, την οποία κατασκεύασαν οι Βενετοί το 1687 μ.Χ, ενώ στο πάνω μέρος υπήρχε το περίφημο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το οποίο δυστυχώς σήμερα δεν μας σώζεται. 
  4. Το Βουλευτικό. Μέσα στην πόλη ένα από τα κτήρια που ξεχωρίζουν, είναι το  καλοδιατηρημένο οθωμανικό τζαμί, που μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό και την σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους στέγασε τη ν πρώτη Βουλή των Ελλήνων. 
  5. Ο “κοιμώμενος Λέων”. Στην οδό Μαυρομιχάλη , εκεί που κάποτε είχε αποβιβαστεί ο βασιλιάς Όθων, όταν έφτασε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο, βρίσκεται το λιοντάρι των Βαυαρών, λαξευμένο πάνω στον βράχο, το οποίο αποτελεί μνημείο προς τιμήν νεκρών αξιωματικών και στρατιωτών της βασιλικής φρουράς του Όθωνα και παράλληλα αποτελεί  είναι από τα πρώτα υπαίθρια γλυπτά της νεότερης Ελλάδας. 

Το Ναύπλιο είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία και θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τους οποίους οι επισκέπτες συναντούν διάσπαρτους σε κάθε σημείο της πόλης. Σας προτείνω λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δωθεί να επισκεφτείτε το Ναύπλιο και αφήσετε την μαγεία των μνημείων της πόλης και την φυσική ομορφιά του τοπίου να σας ταξιδέψουν στην ιστορία του πολιτισμού μας!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts