Home HOMEFOOD Eύκολο και γρήγορο τσουρέκι !

Eύκολο και γρήγορο τσουρέκι !

by Businessmum.gr

Χωρίς προζύμι και με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας και αναμονής, αυτό το τσουρέκι είναι σίγουρα η πιο γρήγορη και εύκολη εκδοχή για τσουρέκι που δοκιμάσατε ποτέ!

Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:

  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 14 γρ. ξηρή μαγιά
  • 4,5 γρ. μαχλέπι
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο, αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα
  • 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • σπορέλαιο, για το άλειμμα
Εκτέλεση της συνταγής:
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. 
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το προσθέτουμε στον κάδο. 
  • Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Αλείφουμε τα χέρια μας με σπορέλαιο και πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα.  
  • Αλείφουμε με σπορέλαιο ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρός. 
  • Πλάθουμε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας. 
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη στη μέση, πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και το κόβουμε σε 3 ίσα ζυμαράκια.
  • Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τα χέρια μας σε φυτίλια μήκους 30-35 εκ. κάνοντας κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.) 
  • Τοποθετούμε τα 3 από τα 6 φυτίλια κάθετα μπροστά μας το ένα δίπλα στο άλλο και ενώνουμε τις πάνω άκρες. 
  • Ξεκινάμε να δημιουργούμε μια πλεξούδα (παίρνοντας το εξωτερικό φυτίλι και τοποθετώντας το στη μέση) από πάνω προς τα κάτω, ενώνουμε και τις κάτω άκρες και τις γυρνάμε προς τα μέσα. 
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι. 
  • Αλείφουμε με ελάχιστο σπορέλαιο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 28×36 εκ. και μεταφέρουμε μέσα τα τσουρέκια.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Προσέχουμε να μην ανοίγουμε τον φούρνο όσο ψήνονται τα τσουρέκια.)
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts