fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #15_april_20|Τσουρέκι με ταχίνι

#Cooking Class #15_april_20|Τσουρέκι με ταχίνι

by Business Mum

#Cooking Class #15_april_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Mένουμε σπίτι και το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

Για τη γέμιση και επικάλυψη

  • 400 γρ. ταχίνι
  • 160 γρ. μέλι

Για το τσουρέκι

  • 60 γρ. νερό, χλιαρό
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 5 γρ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 100 γρ. γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκο, για άλειμμα
  • 1 κ.σ. νερό, για άλειμμα

Για το σερβίρισμα

  • σουσάμι, μαύρο

Εκτέλεση

Για τη γέμιση και επικάλυψη

  • Ρίχνουμε το ταχίνι και το μέλι σε ένα μπολ.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα πηχτό μείγμα. Όσο πιο πολύ το ανακατεύουμε τόσο πιο πολύ θα πήζει το μείγμα. Το θέλουμε αρκετά πηχτό.

Για το τσουρέκι

  • Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και 2 κ.σ από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να φουσκώνει.
  • Ρίχνουμε στο μούλτι τα 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ και χτυπάμε καλά για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.), το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα και τέλος τα 50 γρ. βούτυρο.
  • Χτυπάμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά στη σιγανή ταχύτητα και στη συνέχεια στη δυνατή για άλλα 10-15 λεπτά.
  • Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. βούτυρο και μία πρέζα αλάτι. Ρίχνουμε το αλάτι στο τέλος για να μην κάψει τη μαγιά μας.
  • Χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν ίνες στο ζυμάρι μας. Με το που απορροφηθεί το βούτυρο βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ.
  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1-1:30 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  • Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση το ζυμάρι και κάθε κομμάτι σε 4 ίσα μικρότερα.
  • Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι σε μακριές λωρίδες 30 εκ. Με τον πλάστη ανοίγουμε το πάχος κάθε λωρίδας στα 4-5 εκ. πλάτος  για να μπορέσουμε να το γεμίσουμε.
  • Απλώνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού τη γέμιση κατά μήκος. Κάθε κορδόνι θα πάρει περίπου 2-3 κ.σ από τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε κάθε κορδόνι ώστε να καλύψουμε τη γέμιση. Η γέμιση που θα περισσέψει θα τη χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη του τσουρεκιού.
  • Πατάμε καλά τις άκρες τις και ρολάρουμε στον πάγκο εργασίας.
  • Σχηματίζουμε μια κοτσίδα με 4 κορδόνια. Ενώνουμε τις τέσσερις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2. Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας. Κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και για το 2ο τσουρέκι.
  •  Αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
  •  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
  •  Αλείφουμε με μείγμα ενός κρόκου με 1 κ.σ. νερό και ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 30 λεπτά και περιχύνουμε το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης πάνω από τα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι και σερβίρουμε.

Related Posts

Leave a Comment