fbpx
Home HOMEFOOD #Cooking Class 16_September_21 | Κέικ καραμέλας

#Cooking Class 16_September_21 | Κέικ καραμέλας

by Business Mum

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για τη μαγειρική και τη διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

Για την καραμέλα:

  • 140 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. καρύδια, σπασμένα και ψημένα

Για το crumble:

  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 60 γρ. βούτυρο, ανάλατο, κομμένο
  • 1 1/2 κ.σ. κανέλα, σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Για το κέικ:

  • 180 γρ. ξινόγαλο
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 2 αβγά
  • 180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 125 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ.

Για τα ψημένα καρύδια:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα βάζουμε μέσα τα καρύδια μας και τα ψήνουμε για 10-13 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αφαιρούμε γρήγορα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για την καραμέλα:

  • Ανακατεύουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά την καστανή ζάχαρη, την κρέμα και το αλάτι μέχρι να φτιάξουμε μια καραμέλα και ρίχνουμε μέσα και τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα της καραμέλας μέσα στη φόρμα.

Για το crumble:

  • Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια την καστανή ζάχαρη, το αλεύρι,
    το βούτυρο, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθούν μικρά
    ψίχουλα και αφήνουμε στην άκρη.

Για το κέικ:

  • Χτυπάμε με ένα σύρμα το ξινόγαλο, το ηλιέλαιο και τα αυγά μαζί σε ένα μικρό μπολ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι μέσα σε ένα άλλο μπολ.
  • Με το μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε καλά κάθε φορά που προσθέτουμε κάτι για να αναμειχθεί και να απορροφηθεί καλά.
  • Απλώνουμε τη μισή ζύμη πάνω από την καραμέλα και πασπαλίζουμε με το μισό crumble. Προσεχτικά απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω και βάζoυμε και το υπόλοιπο crumble.
  • Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι όταν τρυπήσουμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα αυτή να βγει καθαρή.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω σε μία μεταλλική σχάρα και με ένα μαχαίρι κουνάμε λίγο τις άκρες για να χαλαρώσει το κέικ μας και να μπορέσουμε να το βγάλουμε.
  • Το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα όσο είναι ακόμα ζεστό και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
close

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts

Leave a Comment