Home WONDERLANDBOOKS 10 τρόποι να μεγαλώσεις έναν μικρό βιβλιοφάγο

10 τρόποι να μεγαλώσεις έναν μικρό βιβλιοφάγο

by Alexandra Papadaki

Χθες το απόγευμα πήγαμε με την κόρη μου να πάρουμε τα σχολικά. Αφού ολοκληρώσαμε με τη λίστα κάνοντας σλάλομ ανάμεσα σε διαδρόμους, καρότσια με μωρά, και μαμάδες με νήπια σε τρελά κέφια, μπήκαμε στον χώρο του βιβλιοπωλείου, στο προσωπικό μας καταφύγιο.

Πόσο ήρεμα νιώθουμε και οι δύο μας χαζεύοντας νέους τίτλους και πόσο απολαμβάνουμε το να ξεφυλλίζουμε βιβλία, δεν περιγράφεται.

Η εικόνα της κόρης μου να κάθεται βολικά σε μια πολυθρόνα και να διαβάζει τις πρώτες σελίδες από το βιβλίο που έχει επιλέξει, για μένα κλείνει αμέτρητες στάλες ευτυχίας.

Μια εικόνα που αντικρούει τη φήμη πως «οι έφηβοι δεν διαβάζουν». Μπορεί σε αυτή τη φάση της ζωής τους να διαβάζουν λιγότερο γιατί έχουν περισσότερες υποχρεώσεις ή και γιατί ο digital κόσμος είναι πολύ θελκτικός, πιστεύω όμως ότι ένα παιδί που έχει μεγαλώσει αγαπώντας το διάβασμα δεν το εγκαταλείπει ποτέ.  

Αν θέλεις κι εσύ να μεγαλώσεις έναν μικρό βιβλιοφάγο, οι τρόποι είναι απλοί:      

1.Να διαβάζεις για σένα όσο μπορείς και όσο προλαβαίνεις, να σε βλέπει το παιδί σου να απολαμβάνεις το διάβασμα και να χαίρεσαι όταν σου χαρίζουν ένα βιβλίο, να σε ακούει να ανταλλάσσεις απόψεις με φίλους σου για τα βιβλία που διάβασες. Το ξέρεις άλλωστε πως είσαι το πρότυπό του.

2.Διάβαζέ του βιβλία από πολύ μικρή ηλικία– ναι, ναι, ακόμα και όταν βρίσκεται μέσα στην κοιλιά σου, και μετά που θα είναι μωράκι, και όταν θα είναι νήπιο, και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Ενισχύεις έτσι τον δεσμό με το παιδί σου, το βοηθάς να αναπτύξει μια ξεχωριστή προσωπικότητα, και δημιουργείς τις πιο όμορφες αναμνήσεις μαζί του.

3.Ένα παραμύθι, κάθε βράδυ: Υπάρχει πιο τρυφερή συνήθεια; Ξάπλωσε μαζί του στο κρεβάτι, πάρε το αγκαλιά, χάρισέ του τη φωνή και την αφήγησή σου, πρόσφερέ του ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

4.Να αγαπάτε τα βιβλιοπωλεία, και τα μεγάλα τα κεντρικά και τα μικρά της γειτονιάς, και να περνάτε όμορφες στιγμές μαζί όταν τα επισκέπτεστε.

5.Να πηγαίνετε σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, να γνωρίζετε από κοντά τους δημιουργούς τους, να γίνεται κάθε καινούριο βιβλίο, γιορτή!

6.Να συζητάτε λίγο όταν τελειώνει το βιβλίο που διαβάσατε μαζί (ή διάβασε μόνο του). Είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις στο παιδί σου τα πιο ουσιαστικά νοήματα και να μιλήσεις για τα πιο άβολα και δύσκολα θέματα.

7.Άφησε το παιδί να αγοράσει ένα βιβλίο που ίσως δεν εγκρίνεις γιατί το θεωρείς εμπορικό και ανούσιο. Το ξέρω ότι εκείνη την ώρα λυπάσαι τα χρήματά σου, αλλά ένας λιλιπούτειος βιβλιοφάγος πρέπει να έχει προσωπική άποψη, και γρήγορα θα αντιληφθεί τι εστί «κακό» βιβλίο.

8.Όταν θέλεις να επιβραβεύσεις το παιδί για κάτι, αγόρασέ του ένα όμορφο βιβλίο και γράψε μέσα μια τρυφερή αφιέρωση!

9.Το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο και συντροφεύει ένα παιδί για πολλά χρόνια! Πόσα παιχνίδια πια και ρούχα στα παιδικά πάρτι;

10.Να ενισχύετε το έργο του Library4Allχαρίζουμε καινούρια βιβλία ή βιβλία σε καλή κατάσταση και αυτά γεμίζουν βιβλιοθήκες σχολείων σε όλη την Ελλάδα!

Καλές, τρυφερές αναγνώσεις!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts