Home LIFE VIEW Ενημέρωση 15/3/20 από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Ενημέρωση 15/3/20 από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

by Businessmum.gr

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:Τα μέτρα υγιεινής και η αποφυγή συγχρωτισμού, όπως επίσης και η παραμονή στο σπίτι ανθρώπων με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης, είναι το βασικό μέτρο περιορισμού αυτής της επιδημίας, η οποία εξαπλώνεται με επιθετική αύξηση, όπως βλέπετε, σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας σήμερα.

Ανακοινώνουμε 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID–19 στη χώρα μας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά το τελευταίο 24ωρο.

Επιπλέον αυτών, ανακοινώνουμε 54 ακόμα νέα κρούσματα που αφορούν προηγούμενα 24ωρα. Μας κοινοποιήθηκαν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, λόγω καθυστερήσεων στη ροή πληροφορίας από τα εργαστήρια αναφοράς.

Αυτό είναι αναμενόμενο, λόγω του σημαντικού φόρτου εργασίας στα εργαστήρια αναφοράς, αλλά βέβαια σε αυτό το σημείο θέλω να σας παρακαλέσω να επιστήσετε την προσοχή, στο ότι ο εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορoνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, δεν πρέπει να γίνεται. Αυτοί θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 331. 44 κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα, γνωστή τουλάχιστον.

Άλλη μία παράκληση σε αυτό το σημείο: Να μην ξαναχρησιμοποιήσετε ούτε εσείς, ούτε εγώ, τον όρο «ορφανά», ο οποίος είναι επιστημονικά ανακριβής.

51 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Ευχόμαστε σε αυτούς τους σοβαρά ασθενείς συμπολίτες μας να αναρρώσουν γρήγορα. Όλοι τους παίρνουν αντι-ιική θεραπεία.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα, περίπου 4.000 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού.

Δυστυχώς, μία τέτοια επιδημία συνοδεύεται και από αντίστοιχους θανάτους. Τέσσερις συμπολίτες μας έχουν καταλήξει, όλοι με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ο τελευταίος συμπολίτης μας σήμερα.

Τέλος, δέκα συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Θέλω να τονίσω δύο–τρία πράγματα ακόμα που αφορούν στην εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα μας. Εξακολουθούμε να περνάμε το σημαντικό μήνυμα και τις ισχυρές συστάσεις για περιορισμό του συγχρωτισμού και των μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Σημειολογικά, και ως ένδειξη της σημασίας της ατομικής ευθύνης, ακούσατε ότι έκλεισαν οργανωμένες πλαζ και χιονοδρομικά.

Επιπλέον, υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή σύσταση για επιτήρηση της υγείας και κατά το δυνατόν περιορισμό των επαφών για 14 ημέρες, όποιου επιστρέφει από το εξωτερικό. Υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις συμπολιτών μας λόγω των καταστάσεων που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να τονίσω, ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης εξακολουθεί να είναι μέσω αεροσταγονιδίων και όχι αερογενής, όπως ακούστηκε χθες. Επίσης, θέλω να τονίσω δύο επιστημονικά δεδομένα.

Το πρώτο έχει να κάνει σε σχέση με τα αντιφλεγμονώδη, που ίσως ακούσατε ότι αναφέρθηκαν, από πολιτικό της Γαλλίας, πως πιθανά συντελούν σε μια πιο βαριά νόσο.

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως, της χρήσεως αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο, ως παυσίπονα και αντιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου.

Οπωσδήποτε, η άμυνα του του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας.

Είναι ασφαλέστερη, και μετά από την καθοδήγηση και την οδηγία του γιατρού, του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης. Την ξέρουμε όλοι και την χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ουσίες όπως η ιβουπροφένη και άλλες, τις οποίες χρησιμοποιούμε σε καθημερινή χρήση στο σπιτικό μας μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο.

Και, επίσης, ακούστηκε τις τελευταίες δυο μέρες, μια συσχέτιση με τα φάρμακα για την πίεση, την αυξημένη πίεση. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση, τα οποία οι ασθενείς τα ξέρουν και τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά.

Το κοινό να εμπιστεύεται τις επιστημονικές πληροφορίες. Να μη σπεύδει να διακόψει αγωγή που παίρνει ήδη για χρόνιο νόσημα, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του.

Πηγή : Υπουργείο Υγείας

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts