Home CHILDBABY Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού | Πότε και πώς να αποφασίσετε να σταματήσετε τον θηλασμό

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού | Πότε και πώς να αποφασίσετε να σταματήσετε τον θηλασμό

by Businessmum.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά όλα τα μωρά να θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες και μετά τους 6 μήνες να εισάγονται σταδιακά σε κατάλληλες τροφές, ενώ παράλληλα να συνεχίζουν να θηλάζουν μέχρι και 2 χρόνια ή και περισσότερο. 

Η διακοπή του θηλασμού ονομάζεται απογαλακτισμός. Εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ορισμένα μωρά μειώνουν τον αριθμό των θηλασμών καθώς αρχίζουν να τρέφονται με στερεά τροφή. Οι πρώτες τροφές είναι πραγματικά εκπαιδευτικές γεύσεις και δεν προσλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα φαγητού. Μόλις τα παιδιά συνηθίσουν στις στερεές τροφές και αρχίσουν να λαμβάνουν 3 τουλάχιστον γεύματα με στερεές τροφές την ημέρα, αρχίζουν να κερδίζουν τα διατροφικά οφέλη που χρειάζονται από τις στερεές τροφές και βασίζονται περισσότερο σε αυτές για την σίτιση και την ανάπτυξη τους. 

Μητρικό γάλα κατά τον πρώτο χρόνο

Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για τη φυσιολογική και υγιή ανάπτυξη των βρεφών κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και παραμένει η πιο σημαντική τροφή κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Οι στερεές τροφές κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού συμπληρώνουν το μητρικό γάλα και δεν αντικαθιστούν τον θηλασμό. Το μωρό σας θα πρέπει να εξακολουθεί να θηλάζει κατά παραγγελία, καθώς το μητρικό γάλα είναι η κύρια πηγή διατροφής του μέχρι το τέλος του πρώτου έτους της ζωής του.

Τα μωρά που απογαλακτίζονται από το μητρικό γάλα πριν από τα πρώτα τους γενέθλια θα πρέπει να λαμβάνουν βρεφικό γάλα. 

Διακοπή του θηλασμού νωρίς !

Μερικές φορές, ο απογαλακτισμός πρέπει να γίνει νωρίτερα ή πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Είναι φυσιολογικό να νιώθει η μητέρα κάποια ίσως θλίψη όταν απογαλακτίζεται το μωρό, ειδικά αν αυτό συμβαίνει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Μια μητέρα μπορεί να αισθανθεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να απογαλακτίσει. Ωστόσο, οι περισσότερες δυσκολίες του θηλασμού μπορούν να ξεπεραστούν με σωστή καθοδήγηση και βοήθεια. Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε την μαία σας ή κάποιο σύμβουλο γαλουχίας. 

Επίσης, η ανάγκη για επιστροφή στην εργασία  δεν χρειάζεται να σημαίνει απαραίτητα απογαλακτισμό. Πολλές μητέρες συνδυάζουν το θηλασμό με την εργασία μερικής ή πλήρους απασχόλησης, σπουδές και άλλες υποχρεώσεις με την βοήθεια της άντλησης μητρικού γάλακτος και την δημιουργία τράπεζας – φύλαξης του γάλατος στην κατάψυξη ! 

Πάρτε τον χρόνο σας για να απογαλακτίσετε το μωρό σας!

Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας και την ανάγκη του για θηλασμό, μπορείτε να το απογαλακτίσετε σταδιακά.

Η συγκέντρωση αντισωμάτων έναντι βακτηριακών και ιογενών ασθενειών στο μητρικό γάλα αυξάνεται καθώς προχωρά ο απογαλακτισμός και μειώνεται η προσφορά γάλακτος. Αυτό διασφαλίζει ότι το μωρό σας είναι προστατευμένο καθώς εισάγεται σε νέες τροφές και εξερευνά το νέο περιβάλλον.

Θυμηθείτε να δίνετε στο μωρό σας πολλές αγκαλιές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογαλακτισμού, ώστε εσείς και το μωρό σας να εξακολουθείτε να έχετε αρκετό χρόνο μαζί. 

Η αργή μείωση του αριθμού των θηλασμών προστατεύει το μωρό σας κατά την περίοδο του απογαλακτισμού και θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε προβλήματα όπως η μαστίτιδα. Εάν πρέπει να απογαλακτίσετε γρήγορα το μωρό σας, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας ή έναν σύμβουλο θηλασμού για τη φροντίδα του στήθους σας.

Πότε να εισαγάγετε στερεές τροφές

Το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή διατροφής του μωρού σας για τον πρώτο περίπου χρόνο της ζωής του. Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες, με σταδιακή εισαγωγή κατάλληλων τροφών κατά τους δεύτερους 6 μήνες και συνεχή θηλασμό για 2 χρόνια ή και περισσότερο.

Τα μωρά δείχνουν ότι είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στερεές τροφές όταν:

1.Αρχίζουν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους όταν οι άλλοι τρώνε.

2.Αρχίζουν να κάνουν χειρονομίες που φαίνεται να ζητάνε τροφή.

3.Σταματούν να σπρώχνουν έξω οποιαδήποτε τροφή βάλουν στο στόμα τους (εξαφάνιση του αντανακλαστικού της γλώσσας)

4.Αρχίζουν να μπορούν να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά και να κάθονται χωρίς υποστήριξη.

Συμβουλευτείτε πάντα για την εισαγωγή τροφών τον παιδίατρο!


Παρατεταμένος θηλασμός

Ορισμένες μητέρες και μωρά απολαμβάνουν τόσο πολύ το θηλασμό που δεν βιάζονται να τον σταματήσουν. Δεν είναι ασυνήθιστο κάποια παιδιά να συνεχίζουν να θηλάζουν και μετά τα 2 πρώτα χρόνια ζωής τους.

Το παιδί που δεν θέλει να απογαλακτιστεί

Μπορεί να είστε έτοιμη να σταματήσετε το θηλασμό, αλλά το παιδί σας να αντιστέκεται σε όλες τις προσπάθειές σας. Η προσέγγισή σας θα εξαρτηθεί από την ηλικία του παιδιού σας. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τον απογαλακτισμό ενός μωρού. Δυστυχώς, το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει με άνεση ένα μπιμπερό, ένα ποτηράκι ή ένα ποτηράκι με καλαμάκι, προτού μπορέσετε να το απογαλακτίσετε, για να διασφαλίσετε ότι είναι σε θέση να παίρνει επαρκείς ποσότητες τροφής.

Πηγή : Better Health

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts