Home CHILD 9 απλές συνήθειες για την καθημερινή διατροφή των παιδιών μας !

9 απλές συνήθειες για την καθημερινή διατροφή των παιδιών μας !

by Businessmum.gr

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ως γονείς μπορεί να χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια και καθοδήγηση για την διατροφή των παιδιών μας. 

Τα καλά νέα είναι πως για να μεγαλώσουμε υγιή παιδιά δεν απαιτείται διδακτορικό αλλά απλή καθοδήγηση και εφαρμογή κάποιων απλών συμβουλών από τους ειδικούς όπως παιδιάτρους ή διατροφολόγους. Ακολουθώντας ορισμένες βασικές οδηγίες μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να τρώνε σωστά και υγιεινά. 

Ας δούμε 9 απλές συνήθειες που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή διατροφή των παιδιών: 

1.Ελέγχουμε τα τρόφιμα που προσφέρουμε στα παιδιά

Εμείς αποφασίζουμε πραγματικά ποια τρόφιμα θα αγοράσουμε και θα σερβίρουμε στα παιδιά μας στο σπίτι. Φυσικά και τα παιδιά όσο μεγαλώνουν αποκτούν άποψη και θα μας ζητούν όλο και πιο συχνά  λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, όμως οφείλουμε να τα καθοδηγήσουμε σωστά για μια ισορροπημένη διατροφή τουλάχιστον εντός σπιτιού. Ας τα παροτρύνουμε να δοκιμάσουν. Όπως και να έχει δεν θα πεινάσουν και αν πεινάσουν θα καταλήξουν τελικά να τρώνε ό,τι υπάρχει στο ντουλάπι και το ψυγείο του σπιτιού χωρίς αντίρρηση. Κάτι ήξεραν μάλλον και οι παλαιότεροι που έλεγαν “άφησέ το να πεινάσει και θα φάει”. Φυσικά αφού  το παιδί ακολουθεί μια ολοκληρωμένη διατροφή θα χρειαστεί να του δώσουμε την ευκαιρία και για το όχι  και τόσο θρεπτικό σνακ που θέλει για να μην νιώθει στερημένο. 

2. Προσφέρουμε τις προτάσεις φαγητού που κρίνουμε κατάλληλες για τα παιδιά αλλά τους δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής από τα προσφερόμενα. 

Είναι καλό να εφαρμόζουμε τακτικές ώρες γεύματος και σνακ και να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Από τις επιλογές που προσφέρουμε, αφήνουμε να επιλέξουν τι θα φάνε και πόσο από αυτό θέλουν.  Τα παιδιά έτσι θα καταλήξουν να επιλέγουν μόνο από τα τρόφιμα που αγοράζουμε και έχουμε στο σπίτι αποκτώντας έτσι υγιεινές συνήθειες διατροφής. 

3.Αφήνουμε τα παιδιά να κρίνουν πόσο θέλουν να φάνε και δεν ζητάμε να αδειάσουν το πιάτο τους

Αφήνουμε τα παιδιά να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώθουν ότι έχουν χορτάσει. Πολλοί γονείς μεγάλωσαν με τον κανόνα του “καθαρού πιάτου”, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά τα παιδιά να ακούν το σώμα τους όταν νιώθουν χορτάτοι. Όταν τα παιδιά παρατηρούν και ανταποκρίνονται στο αίσθημα πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να τρώνε υπερβολικά.

4.Ξεκινάμε την προσπάθεια για σωστή διατροφή από την βρεφική ηλικία

Οι διατροφικές προτιμήσεις αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή μας. Οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες για κάθε τροφή αρχίζουν να διαμορφώνονται ακόμη και όταν τα παιδιά είναι μωρά. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει το παιδί αρκετές φορές και με διαφορετικούς συνδυασμούς ένα τρόφιμο για να το αποδεχτεί  ή και να το απορρίψει τελείως. Δεν πιέζουμε το παιδί να φάει, αλλά το προτρέπουμε να δοκιμάσει. 

5.Ας τα αφήσουμε να πειραματιστούν , δοκιμάζοντας νέες γεύσεις. 

Ποιος λέει ότι τα παιδιά θέλουν να τρώνε μόνο χοτ ντογκ, πίτσα, μπιφτέκια και μακαρόνια με τυρί. Όταν τρώτε έξω, ας τα αφήσουμε να δοκιμάσουν νέα φαγητά και μπορεί να μας εκπλήξουν με την προθυμία τους να πειραματιστούν. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αφήνοντάς τα να δοκιμάσουν λίγο από ό,τι παραγγείλαμε. 

6.Βάζουμε τα γλυκά στην θέση τους.

Δεν βοηθάει να μετατρέπουμε το επιδόρπιο σε κύριο λόγο για να φάνε τα παιδιά μας το γεύμα τους. Όταν το επιδόρπιο είναι το βραβείο για το γεύμα, τα παιδιά φυσικά δίνουν μεγαλύτερη αξία στο “κεκάκι” από το μπρόκολο. Ας αφήσουμε το γλυκό για μια απόλαυση ανεξάρτητα από την επιτυχία ή την ολοκλήρωση ενός γεύματος!

7.Το φαγητό δεν είναι αγάπη.

Όταν τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται για να ανταμείβουν τα παιδιά και να δείχνουν στοργή, μπορεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το φαγητό για να αντιμετωπίσουν το στρες ή άλλα συναισθήματα. Ας προσφέρουμε το ” σ’αγαπώ” με αγκαλιές, επαίνους και ουσιαστική προσοχή αντί για λιχουδιές!

8.Τα παιδιά μας κάνουν ό,τι κάνουμε.

Γινόμαστε πρότυπα για όλα στα παιδιά μας. Ας τρώμε υγιεινά και οι ίδιοι. Όταν προσπαθούμε να διδάξουμε καλές διατροφικές συνήθειες, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε και το καλό παράδειγμα. Επιλέγουμε θρεπτικά σνακ, τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι και δεν παραλείπουμε γεύματα.

9.Αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά σε τηλεόραση και υπολογιστή. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μείωσαν την παρακολούθηση τηλεόρασης μείωσαν επίσης το ποσοστό του σωματικού τους λίπους με άσκοπο τσιμπολόγημα. Όταν ο χρόνος τηλεόρασης και υπολογιστή είναι περιορισμένος, θα βρουν πιο δραστήρια πράγματα να κάνουν. 

Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε πάντα τον Παιδίατρο σας! 

Πηγή : KidsHeath

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts