Home CHILDBABY Γερό ανοσοποιητικό | 5 τρόποι που κάνουν τη διαφορά

Γερό ανοσοποιητικό | 5 τρόποι που κάνουν τη διαφορά

by Businessmum.gr

Οι γονείς θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας. Πάνω απ’ όλα θέλουμε να είναι υγιή, γερά και δυνατά. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να τα βοηθήσουμε; Να θωρακίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον οργανισμό τους!  

Ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο στα παιδιά για να μεγαλώσουν με υγεία και να προφυλαχθούν από πολλές και σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο οι βάσεις του πρέπει να τίθενται νωρίς στη ζωή, ώστε το όφελος να είναι το μέγιστο δυνατόν.

«Πολλά απ’ όσα χρειάζεται κάθε παιδί για να έχει γερό ανοσοποιητικό, βασίζονται στην κοινή λογική», λέει η ελληνικής καταγωγής παιδίατρος Dr. Adriane Lioudis, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Στην πραγματικότητα, αν ακολουθήσουν οι γονείς πέντε βασικούς κανόνες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των παιδιών τους». Οι κανόνες αυτοί είναι οι εξής:

Να θηλάσετε το νεογέννητο μωρό
Ο θηλασμός είναι μια προσωπική απόφαση και δεν είναι πάντοτε εφικτός. Παρ’ όλα αυτά, αν κατορθώσετε να τρέφεται το μωρό σας αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του, θα το ωφελήσετε σημαντικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από τις γαστρεντερίτιδες, τις ωτίτιδες και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν τις αλλεργίες, το άσθμα και το συριγμό. Σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου.

Μάθετε στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους
Το 80% των λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της επαφής. Διδάξτε στο παιδί σας να πλένει συστηματικά τα χέρια του, ιδίως μετά:

Το φτάρνισμα
Τον βήχα
Τη χρήση της τουαλέτας
Διδάξτε του επίσης να πλένει πάντοτε τα χέρια του πριν και μετά το φαγητό. Προσέξτε, όμως: για γερό ανοσοποιητικό, το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σωστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει με σαπούνι και νερό, χωρίς βιασύνη (πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα).

Αρχίστε να σαπουνίζετε τα χεράκια του παιδιού σας από την βρεφική κιόλας ηλικίας. Να θυμάστε ότι με το καλό πλύσιμο των χεριών μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος κάθε είδους λοιμώξεων. Η μείωση, λ.χ., φτάνει το 45% για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τονίζει η Dr. Lioudis.

Να τους κάνετε όλα τα εμβόλια, όλες τις δόσεις
Να τηρείτε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων. Τα εμβόλια εναντίον της ιλαράς, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδας και τόσων άλλων ασθενειών έχουν σώσει εκατομμύρια παιδιά. Να μην ξεχνάτε επίσης το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο, συνιστά η Dr. Lioudis. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εάν το παιδί σας πάσχει από άσθμα ή άλλο χρόνιο νόσημα.

Διδάξτε στο παιδί ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος
Για να έχουμε όλοι γερό αναπνευστικό, πρέπει να κοιμόμαστε αρκετά και καλά. Αυτό ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες. Απλώς, οι ανάγκες σε ύπνο διαφοροποιούνται ως εξής, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF):

0-3 μηνών = 14-17 ώρες το 24ωρο
4-11 μηνών = 12-15 ώρες το 24ωρο
1-2 ετών = 11-14 ώρες το 24ωρο
3-5 ετών = 10-13 ώρες το 24ωρο
6-13 ετών = 9-11 ώρες το 24ωρο
14-17 ετών = 8-10 ώρες το 24ωρο
Ο ανεπαρκής ύπνος υπονομεύει το ανοσοποιητικό, τονίζει η ειδικός. Και αυτό διότι περιορίζει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει μία ομάδα πρωτεϊνών που λέγονται κυτταροκίνες (ή κυτοκίνες). Οι πρωτεΐνες αυτές είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τη μείωση της φλεγμονής.

Να ενθαρρύνετε το παιδί να τρέφεται υγιεινά
Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό. Να προσφέρετε στο παιδί, από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει τη στερεά τροφή, ποικιλία υγιεινών τροφίμων ώστε σιγά-σιγά να συνηθίσει όλες τις γεύσεις. Να δίνετε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής και να του μάθετε να τρώει όλα τα φαγητά.

Ωστόσο, ειδικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου πρέπει να φυλάσσονται μόνο για ειδικές περιστάσεις. Το ίδιο ισχύει για τα γλυκά και τα κάθε είδους ροφήματα με ζάχαρη.

Εννοείται πως αν το παιδί σας έχει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες (π.χ. λόγω χρόνιας νόσου ή αλλεργίας) θα τηρήσετε τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο παιδίατρός σας.

Πηγή: iatropedia.gr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts