567
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε κέικ με καφέ;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
Για το κέικ
3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. καφέ, στιγμιαίο
6 αυγά
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
175 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
4 κ.σ. αμύγδαλα
Για την κρέμα
200 γρ. μασκαρπόνε
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.γ. καφέ, στιγμιαίο
30 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση της συνταγής:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε ένα στρογγυλό ταψάκι 22 εκ. με αποσπώμενη βάση για κέικ, βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε από πάνω στη βάση του μία λαδόκολλα πιέζοντας καλά πάνω στο ταψάκι για να κολλήσει καλά.
Για το κέικ
Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο μαζί σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Όταν λιώσουν ανακτεύουμε καλά και προσθέτουμε το στιγμιαίο καφέ.
Βάζουμε το αλεύρι και τα αμύγδαλα σε ένα μπούλτι και τα χτυπάμε μέχρι τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη.
Περνάμε το αλεύρι και τη σκόνη αμυγδάλου από μια σίτα σε ένα μεγάλο μπολ.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα , την καστανή ζάχαρη και τη λευκή μαζί με τα αυγά και το αλάτι μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα (7-8 λεπτά).
Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών το μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ (αλεύρι, σκόνη αμυγδάλου) και ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις πάλι με τη σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα για κέικ και ψήνουμε για 50-60 λεπτά (το κέικ θα μείνει ζουμερό στη μέση).
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια μίας σπάτουλας.
Για την κρέμα καφέ
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο χέρι με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Προσέχουμε να μη τα παραχτυπήσουμε γιατί αλλιώς θα κόψει και θα σφίξει πολύ η κρέμα μας. Αν δούμε ότι έχει σφίξει πολύ, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος.
Σερβίρουμε κόκκους καφέ και την κρέμα πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη