Home LIFE VIEWPSYCHOLOGY Μη φοβάσαι! Αναγνώρισε και ζήσε αυτό που λέμε… «αποτυχία»

Μη φοβάσαι! Αναγνώρισε και ζήσε αυτό που λέμε… «αποτυχία»

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοβάσαι την αποτυχία; Τρέμεις στην ιδέα του να αποτύχεις και να πάει κάτι στραβά στη ζωή σου; Σίγουρα όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση, με άλλους να αποδέχονται αυτή την πλευρά της ζωής και με άλλους να εγκαταλείπουν την κάθε τους προσπάθεια, πιστεύοντας ότι «ήρθε το τέλος του κόσμου» και ότι θα είναι αποτυχημένοι για πάντα.

«Αισιοδοξία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις ποτέ τον ενθουσιασμό σου» [Winston Churchill]

«Κι αν αποτύχω», μου λένε πολλοί. Δυστυχώς, η αμφιβολία είναι αυτή που σκοτώνει κάθε όνειρο, όχι η αποτυχία. Κάνε το και ας αποτύχεις. Καλύτερα να μην πάει κάτι όπως το θέλεις παρά να μετανιώσεις για κάτι που δεν έκανες. Ένα βήμα είναι από το «θέλω να το κάνω» μέχρι το «θα το κάνω». Να είσαι πρόθυμος και να περιμένεις την αποτυχία… μόνο τότε θα πας μακριά και θα βαδίσεις μονοπάτια που δεν έχεις, καν, φανταστεί στη ζωή σου. Μην εγκαταλείπεις τον αγώνα για τη ζωή!

Η επιτυχία έρχεται μετά από πολλές αποτυχίες. Να θυμάσαι… Η αποτυχία είναι η αρχή, γιατί μέσα από αυτή φτάνεις πιο κοντά στην επιτυχία!

Γιατί φοβόμαστε μία τυχόν αποτυχία στη ζωή μας; Μήπως γι’ αυτό δεν ρισκάρουμε αρκετά; Άρα, μήπως και γι’ αυτό μένουμε στάσιμοι τελικά; Ερωτήματα που, αρκετές φορές, ταλανίζουν το μυαλό μας και που όσο και να έχουμε αποφύγει τέτοιου είδους σκέψεις, μάταια… παραμένουν ακόμα στο ίδιο σημείο του μυαλού μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να επικεντρώνονται στα αρνητικά μιας κατάστασης και είναι αυτό που ονομάζουμε «αρνητική προκατάληψη», το να αναλύουμε δηλαδή μόνο την αρνητική πλευρά. Μην ξεχνάς ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις, τη θετική και την αρνητική. Έτσι και στη ζωή, σε ένα αρνητικό γεγονός, υπάρχει πάντα και ένα θετικό στοιχείο, το οποίο όμως οφείλεις εσύ ο ίδιος, με ωριμότητα, να δεις και να αναγνωρίσεις. Αποτυχία είναι η μη εκπλήρωση ενός στόχου…   

Αν θέλεις να μην κάνεις λάθη, τότε μην κάνεις τίποτα. Έτσι όμως δεν θα ζεις. Σκέψου το.

Ο φόβος της ανεπάρκειας, του να πάρεις λάθος αποφάσεις, του να μην πετύχεις κάποιον στόχο ή να μην εκπληρώσεις ένα από τα πολλά σου όνειρα, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λήψη των αποφάσεών σου, καθώς και την ομαλή λειτουργία της καθημερινής σου βάσης. Ο φόβος παραλύει το μυαλό του ανθρώπου, δεν τον αφήνει να σκεφτεί θετικά και λογικά.

Γίνε η αλλαγή σου… Πώς;

Άλλαξε άμεσα την αντίληψη που έχεις για τις αποτυχίες της ζωής… Το να αποτύχεις κάπου, δεν σημαίνει ότι ήρθε και το «τέλος του κόσμου», ότι είσαι αποτυχημένος ή ότι δεν θα επιτύχεις ποτέ. Αντιθέτως, οι αποτυχίες σε ενισχύουν με μαθήματα ζωής και σε βοηθάνε να βελτιώνεις τον εαυτό σου και τη ζωή σου. Να αναζητάς την αποτυχία και να την εντάξεις στη ζωή σου. Μην φοβάσαι να ρισκάρεις. Κι αν πέσεις ξανά, σήκω. Σήκω ακόμα πιο δυνατός, με πείσμα και θέληση για βελτίωση.

Αρίθμησε τους στόχους σου… Σκέψου θετικά και καθόρισε τα θέλω σου. Να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να είναι πιο εφικτό να τους πετύχεις. Έχεις σκεφτεί ότι ίσως να βάζεις ψηλά τον πήχη της ζωής σου και γι’ αυτό είναι δύσκολο να πετύχεις ό,τι επιθυμείς; Βήμα – βήμα. Όχι άλματα. Προσδιόρισε τι μπορείς να κάνεις Εσύ και όχι τι θα μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι.

Μην εγκαταλείπεις με την πρώτη δυσκολία… Το να αποτύχεις μία, δύο, τρεις φορές δεν σημαίνει ότι σε κάνει αποτυχημένο και ότι δεν θα τα καταφέρεις ποτέ. Με την πρώτη δυσκολία, αρκετοί άνθρωποι τα παρατάνε ή σκέφτονται να τα παρατήσουν. Όχι, μην επιλέξεις την εύκολη λύση. Αναγνώρισε τι ήταν αυτό που σε έκανες να αποτύχεις, άλλαξέ το και ξαναπροσπάθησε.

Δες το σαν ένα παιχνίδι. Υπάρχουν οι κανόνες και οι παίκτες. Σίγουρα, υπάρχουν οι δυνατοί και οι αδύναμοι παίκτες. Ένταξε τον εαυτό σου και παίξε αναλόγως. Να θυμάσαι ότι…. πρέπει να προσαρμόζεσαι με τις συνθήκες του παιχνιδιού κάθε φορά, να έχεις στρατηγική και να κάνεις κινήσεις «ρουά ματ». Μόνο τότε θα επιτύχεις!   

Κάθε αποτυχία που έρχεται φέρνει μαζί της και δύο πράγματα. Το ένα είναι η θλίψη και το άλλο είναι το ‘‘δώρο’’ της γνώσης αλλά και της σοφίας που σου χαρίζει. Εσύ διαλέγεις ποιο θα επιλέξεις! Εσύ ορίζεις τη ζωή σου… Εσύ και τις επιλογές σου.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts