Home MUMMOTHERHOOD Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες στην καραντίνα!

Οδηγός επιβίωσης για μαμάδες στην καραντίνα!

by Ivi Chrysou Belesi

Κάποτε ήταν μια νέα,  πρωτόγνωρη εμπειρία και τώρα πια αποτελεί μια παράξενη συνήθεια που δυστυχώς επανέρχεται για τρίτη φορά στην καθημερινότητα μας. Το τρίτο καθολικό lockdown είναι γεγονός και τα δια ζώσης μαθήματα διακόπτονται για άλλη μια φορά, τα παιδιά επιστρέφουν στη συνήθεια της τηλεκπαίδευσης και στον περιορισμό εντός σπιτιού. Αυτή τη φορά νομίζω πως όλους μας κυριεύει ένα συναίσθημα κούρασης, απόγνωσης και θυμού που πάλι τα παιδιά θα μπου σε μια τέτοια δοκιμασία και θα κλονιστεί όλη τους η ρουτίνα. Οφείλουμε όμως να τα βοηθήσουμε με όσο δύναμη και υπομονή μας έχει απομείνει να το διαχειριστούν και να το ξεπεράσουν για άλλη μια φορά όσο πιο ανώδυνα γίνεται με την ευχή πως θα είναι και η τελευταία φορά.

Για άλλη μια φορά θα σας πω πως ως μαμά έχω επιβεβαιώσει πως η οργάνωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την διαχείριση κάθε κρίση. Οπότε ας οργανώσουμε και την 3η μας καραντίνα με τα παιδιά στο σπίτι ήρεμα, ψύχραιμα και προνοητικά. 

Θα μοιραστώ μαζί τον δικό μου οδηγό επιβίωσης για την καραντίνα και εύχομαι να σας βοηθήσει και εσάς. 

  1. Μιλήστε στα παιδιά. Είναι πολύ  βασικό να μιλάμε στα παιδιά για όλες τις εξελίξεις με τρόπο κατανοητό και με απόλυτη ειλικρίνεια. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται και νιώθουν τις αλλαγές που προκύπτουν και είναι χρήσιμο να είναι σωστά ενημερωμένα και ήρεμα για να διαχειριστούν την κατάσταση που δημιουργεί η νέα καθημερινότητα.
  2. Μην αφεθείτε αλλά οργανωθείτε. Μπορεί να έχουμε μείνει  και δουλέψει ξανά  στο σπίτι αλλά είναι πολύ βασικό να μην αφεθούμε στην χαλαρότητα της θαλπωρής του σπιτικού μας αλλά να τηρήσουμε αυστηρά ένα πρόγραμμα για την τηλεργασίας μας, την τηλεκπαίδευση των παιδιών και τις άλλες υποχρεώσεις μας αλλά και ποιοτικό χρόνο για εμάς και όλη την οικογένεια. Μπορεί να επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και απογοήτευσης αλλά ας προσπαθήσουμε να παραμείνουμε δημιουργικοί και δραστήριοι όλοι μας.
  3. Διατηρήστε την πρωινή ρουτίνα και τις συνήθειες των παιδιών και τις δικές σας. Μπορεί να διακόπτονται οι μετακινήσεις μας προς το εργασιακό χώρο και το σχολείο αλλά το ξυπνητήρι καλό θα είναι να συνεχίσει να χτυπάει στην ώρα του και να τηρούμε με μια περιορισμένη χαλαρότητα την πρωινή ρουτίνα μας. Μην αφήνετε τα παιδιά να ξυπνούν στο παρά πέντε για να μπουν στο μάθημα. Τηρούμε τις συνήθειες σας και παραμείνετε όλοι σε εγρήγορση.
  4. Δημιουργήστε ανεξάρτητους, αυτόνομους χώρους εργασίας για κάθε μέλος της οικογένειας. Οργανώστε τακτοποιημένα γραφεία με όλα τα απαραίτητα και εργαστείτε εκεί. Κάθε μέλος της οικογένειας καλείται να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις, επαγγελματικές ή σχολικές και καλό θα είναι να απομονώνεται ώστε να συγκεντρώνεται και να μην ενοχλεί και τους υπόλοιπους. Στα πιο μεγάλα παιδιά αυτό είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα μικρότερα του Νηπιαγωγείου αυτό έχει μια δυσκολία αλλά δοκιμάστε το και προσαρμόστε το αναλόγως σε συνεργασία με την πρόθεση του παιδιού. Μην επιχειρήσετε να εργαστείτε όλοι μαζί οικογενειακώς στο τραπέζι της κουζίνας γιατί κάτι τέτοιο μόνο κούραση και εκνευρισμό θα προκαλέσει σε όλους.
  5. Ορίστε τις σημαντικές δουλειές του σπιτιού. Μην πέσουμε στην παγίδα επειδή θα παραμείνουμε στο σπίτι να ανοίξουμε δουλειές με το νοικοκυριό. Επικεντρωνόμαστε στα βασικά και απαραίτητα για την φροντίδα και την κάλυψη των αναγκών όλων των μελών όπως την διατροφή και την καθαριότητα των χώρων και μην προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα γιατί απλά δεν θα τα καταφέρουμε και θα καταλήγουμε αγχωμένες. Κάνουμε τα βασικά και απαραίτητα μόνο!
  6. Εφοδιαστείτε με όλα τα τεχνολογικά μέσα που θα εξυπηρετήσουν τη νέα καθημερινότητα. Η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας σε αυτή την δοκιμασία με τηλεργασία, τηλεκπαίδευσης και κοινωνική απομόνωση. Όλα τα τεχνολογικά μέσα έχουν την τιμητική τους και καλό θα είναι να έχουνε επιβεβαιώσει πως λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα για τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Έλεγξε και την σύνδεση στο διαδίκτυο που θα έχει καίρια σημασία και πάλι στη ζωή μας!
  7. Μην ασκείτε πίεση στα παιδιά. Μπορεί να έχουν πλέον βιώσει ξανά  άλλες δυο φορές τα παιδιά αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση με την απομόνωση τους στο σπίτι και μακριά από το σχολικό τους περιβάλλον, τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους τους και να έχουν συμβιβαστεί με τις διαδικασίες αλλά δεν σημαίνει πως είναι εύκολο να το διαχειριστούν και να νιώθουν καλά. Είναι σημαντικό να σταθούμε δίπλα τους, να τα ακούσουμε και να τα βοηθήσουμε χωρίς πίεση και απαιτήσεις.

Ας δείξουμε όλοι  λοιπόν όση υπομονή μας έχει απομείνει για να διαχειριστούμε αυτή τη νέα καθημερινότητα που επιφέρει η εξέλιξη της Πανδημίας του covid 19 και συμβάλλουμε για να είναι η τελευταία φορά που μπαίνει η καθημερινότητα των παιδιών και η δική μας σε συνθήκες lockdown.

Νιώθω την ίδια απόγνωση και λύπη που νιώθετε και εσείς αλλά είμαι σίγουρη πως όλες θα τα καταφέρουμε, γιατί πάντα οι μαμάδες όσο και να δυσκολευτούν βρίσκουν την δύναμη και τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε όλα στο τέλος!

Σας στέλνω αγάπη και θετική σκέψη!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts