Home CHILDBABY Πώς κόβουμε την πάνα στα παιδιά; 7 βήματα για το πετύχετε!

Πώς κόβουμε την πάνα στα παιδιά; 7 βήματα για το πετύχετε!

by Ivi Chrysou Belesi

Σίγουρα κάθε νέα μαμά έχει αυτή την απορία για το πως κόβουμε τη πάνα στα παιδιά ; Και είναι λογικό καθώς αφορά μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού. Φαίνεται δύσκολη αλλά τελικά μάλλον δεν είναι. Θέλει οργάνωση, μεθοδικότητα, υπομονή και χρόνο. Πως ξεκινάμε λοιπόν αυτή τη διαδικασία;

Ένα παιδί είναι θεωρητικά έτοιμο να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία περίπου 2 χρονών χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί κανόνα Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Πρέπει λοιπόν αρχικά να νιώσουμε πως το παιδί είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για την διαδικασία είναι τα εξής:

  1. Συζήτηση με τον παιδίατρο. Για κάθε αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στην καθημερινότητα του παιδιού είναι πολύ σημαντικό να είναι ενημερωμένος ο παιδίατρος καθώς γνωρίζει το παιδί τόσο καλά όσο εσείς, μπορεί να σας συμβουλέψει και φυσικά να είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία. Ρωτήστε τον αν θεωρεί πως το παιδί και οργανικά είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία για το κόψιμο της πάνας και ακολουθήστε τις συμβουλές τους συνδυαστικά με το δικά σας μαμαδίστικό ένστικτο. Αυτός ο συνδυασμός εμένα δεν με έχει προδώσει ποτέ!
  2. Προετοιμασία σπιτιού και καθημερινότητας του παιδιού. Θα αλλάξουν πολλά στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού με αυτή την αλλαγή και πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος ανάλογα. Μια πολύ καλή περίοδος να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία είναι άνοιξη προς καλοκαίρι , αφού αφαιρέσετε χαλιά και τα πολλά κλινοσκεπάσματα. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για την πρακτικότητα της διαδικασίας που το παιδί είναι απαλλαγμένο και από πολλά ρούχα. Προμηθευτείτε αν δεν έχετε ήδη ένα αδιάβροχο προστατευτικό κάλυμμα για το κρεβάτι του. Επίσης επιλέξτε γιογιό , κουλούρα ή ακόμα καλύτερα μια μικρή τουαλέτα για να την εκπαίδευση του παιδιού και φυσικά πολλά εσώρουχα. Προσπαθήστε να επιλέξετε εσώρουχα με αγαπημένους ήρωες των παιδιών, βαμβακερά και άνετα.
  3. Συζήτηση με το παιδί. Πριν την έναρξη της διαδικασίας είναι πολύ σημαντικό να μιλήστε με το παιδί για το θέμα και να του προτείνετε χωρίς επιβολή να το δοκιμάσετε. Ενθαρρύνετε το παιδί προβάλλοντας ως πρότυπο εσάς ή τον μπαμπά ανάλογα αν είναι κοριτσάκι ή αγοράκι για την συνήθεια της τουαλέτας, χωρίς ντροπή. Παρουσιάστε παραδείγματα φίλων του παιδιού που έχουν κόψει την πάνα. Δώστε χρόνο λίγες ημέρες για τέτοιες συζητήσεις και όταν νιώσετε πως το παιδί είναι σχετικά έτοιμο και φικό με την ιδέα προτείνετε του να ξεκινήσετε την δοκιμή.
  4. Αφαίρεση πάνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διαδικασία για το κόψιμο της πάνας φυσικά και ξεκινάει από το σπίτι και μπορεί να συνδυαστεί και με την υποστήριξη του παιδικού σταθμού. Ξεκινάμε να αφαιρούμε την πάνα τις πρωινές ώρες και να αφήνουμε το παιδί με εσώρουχο, θυμίζοντας τους ανά τακτά διαστήματα για παράδειγμα κάθε ένα τέταρτο να επισκέπτεται την τουαλέτα. Σημαντικό είναι να συνηθίζει το παιδί για αρχή να κάθετε στην τουαλέτα με μια συστηματική συχνότητα για να εξοικειώνεται με την ιδέα της τουαλέτας και το αίσθημα της ανάγκης να την επισκεφτεί. Πάντα πριν από κάθε γεύμα και μετά είναι σημαντικό να συνηθίζει να επισκέπτεται την τουαλέτα . Πολλές φορές θα θέλει να πάει αλλά χωρίς τελικά αποτέλεσμα. Θα υπάρχουν και τα μικροατυχήματα που δεν θα προλάβει να πάει Όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Μην το μαλώσετε και μην το αγχώσετε. Ενθαρρύνεται το και συνεχίσει την προσπάθεια. Πρώτος στόχος είναι να παραμένει το παιδί με πάνα χωρίς ατυχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
  5. Εδραίωση της συνήθειας. Είναι σημαντικό να καταφέρει το παιδί να διαχειρίζεται την ανάγκη αρχικά για τσίτσα κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα στο σπίτι και στο σχολείο. Μετά από αυτό το βήμα και όταν έχει κατακτήσει τον στόχο ξεκινάμε να βοηθάμε το παιδί να κάνει και την άλλη ανάγκη στην τουαλέτα. Πολλές φορές σε αυτό το στάδιο τα παιδιά ζητούν την πάνα , δεν θέλουν και παρουσιάζουν μια μορφή δυσκοιλιότητας, η οποία οφείλεται στην αλλαγή που βιώνουν. Είναι συνηθισμένο και συχνό. Με τις συμβουλές του παιδιάτρου και σωστή διατροφή όμως αντιμετωπίζεται.
  6. Έξοδος χωρίς πάνα. Είναι σημαντικό το παιδί να μεταφέρει την συνήθεια με το κόψιμο της πάνας και εκτός σπιτιού. Προμηθευτείτε κάποιο μεταφερόμενο γιογιό εξόδου και αρχίστε την διαδικασία και εκτός σπιτιού. Μια αλλαξιά είναι πάντα χρήσιμη το πρώτο διάστημα για περίπτωση ατυχήματος, μιας κακής στιγμής.
  7. Αφαίρεση πάνας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό είναι το τελευταίο και μάλλον πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας για το κόψιμο της πάνας. Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχει η άποψη να κόβεται η πάνα παράλληλα νύχτα- μέρα και η αποχή να κόβεται σταδιακά και σε δεύτερη φάση τη νύχτα. Ο παιδίατρος θα σε βοηθήσει αρκετά αξιολογώντας γενικότερα την ανταπόκριση του παιδιού. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ανταποκρίνεται διαφορετικά. Σίγουρα δεν χρειάζεται πίεση και άγχος. Προσωπικά εγώ με την κόρη μου ακολούθησα την δεύτερη άποψη καθώς μόνη της μου έδειξε πως δεν μπορεί να το κάνει παράλληλα. Έκοψε την πάνα στον ύπνο αρκετούς μήνες μετά το κόψιμο της πάνα και τον πλήρη έλεγχο της νέας συνήθειας κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα, έξω από το σπίτι, το σχολείο παντού.

Θα σας πω απλά να είστε ήρεμες και μεθοδικές μετά μικρά σας.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή που θέλει χρόνο και υπομονή.

Καλή επιτυχία! Είμαι σίγουρη φυσικά πως θα τα καταφέρετε!

Σας φιλώ, 

Ήβη_businessmumgr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts