Home CHILD Πώς κόβουμε την πιπίλα στο παιδί;

Πώς κόβουμε την πιπίλα στο παιδί;

by Ivi Chrysou Belesi

Κατά την νηπιακή ηλικία του παιδιού πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πως θα πρέπει να κόψουμε την συνήθεια της πιπίλας αν δεν έχει γίνει ήδη. Η αλήθεια είναι πως το δέσιμο με την πιπίλα είναι μεγάλο για πολλά παιδιά που έχουν συνηθίσει από βρέφη αυτή τη συνήθεια για να χαλαρώσουν, να κοιμηθούν ή ακόμα και να παρηγορηθούν.

Δεν υπάρχει φυσικά ο χρυσός κανόνας για το πότε και πως θα κόψουμε την πιπίλα. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε τέτοιες αλλαγές. Καλό θα είναι να μπείτε στη διαδικασία να κόψετε την πιπίλα στο παιδί όσο το δυνατόν πιο νωρίς και με έναν αποφασιστικό, όχι επιβλητικό φυσικά, τρόπο.

Ιδανική περίοδος είναι ίσως η έναρξη του παιδικού σταθμού όπου με παραδείγματα από τα άλλα παιδιά και με την παρότρυνση των παιδαγωγών το παιδί μπορέσει πιο εύκολα να ανταποκριθεί. Η βοήθεια του παιδιάτρου και σε αυτό κρίνεται φυσικά απαραίτητη και χρήσιμη για να μιλήσει και στο ίδιο το παιδί για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση της πιπίλας για τα δόντια του και την ανάπτυξή του.

Μιλάμε και εμείς στο παιδί και τους εξηγούμε τους λόγους που πρέπει να αφαιρέσει αυτή τη συνήθεια από την καθημερινότητά του. Μπαίνουμε στη διαδικασία μαζί να κόψουμε την πιπίλα με μια γνωστή και αποτελεσματική τακτική που είναι ο ερχομός της νεράιδας στο κρεβάτι του παιδιού. Με αυτή την τακτική προτρέπουμε το παιδί να αφήσει την πιπίλα κάτω από το μαξιλάρι του πριν κοιμηθεί το βράδυ για να έρθει η νεράιδα να πάρει την πιπίλα και να την δώσει σε ένα μικρότερο παιδάκι που την έχει ανάγκη, αφήνοντας και ένα μικρό δωράκι σε εκείνο που μεγάλωσε και την προσφέρει. Με αυτή την τόσο απλή και διασκεδαστική διαδικασία πολλά παιδιά βιώνουν πιο εύκολα το κόψιμο της πιπίλας. Βρείτε ένα μικρό δωράκι που θα τα ενθουσιάσει και αφήστε το δίπλα στο μαξιλάρι για να το ανακαλύψουν την επόμενη μέρα και να συνεχίσουν να πιστεύουν σε μια μαγεία.

Βέβαια καμία αλλαγή δεν μπορεί έχει και αντιδράσεις και κάποιες δυσκολίες. Τις πρώτες μέρες που το παιδί δεν χρησιμοποιεί πιπίλα ίσως έχει εκνευρισμό και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Προσπαθήστε με υπομονή να του δώσετε χρόνο και να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει τονίζοντας του πόσο ικανό είναι να πορευτεί και χωρίς πιπίλα ακόμα και να αποκοιμηθεί χωρίς εκείνη.

Μανούλες κάθε αλλαγή και δύσκολη αλλά στο τέλος αποδεικνύεται εύκολη γιατί τα παιδιά έχουν μια μαγική ικανότητα με λίγη προσπάθεια να ανταποκρίνονται θετικά και να μας εντυπωσιάζουν.

Τολμήστε και πείτε bye στην πιπίλα!

Σας φιλώ,

Ήβη_ businessmumgr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts