Home LIFE VIEW Πριν «δείξεις με το δάχτυλό σου» έναν άνθρωπο που έχει μεταναστεύσει, σκέψου ότι μπορεί να ήσουν εσύ στη θέση του!

Πριν «δείξεις με το δάχτυλό σου» έναν άνθρωπο που έχει μεταναστεύσει, σκέψου ότι μπορεί να ήσουν εσύ στη θέση του!

| 18 Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες

Μετανάστης….. Μία έννοια με τόσο ιδιαίτερη σημασία, γεμάτο νόημα και τόσο δύσκολη ως προς τη διαχείρισή της. Δεν είναι μία απλή λέξη… Είναι λέξη που κουβαλάει ένα βαρύ «ψυχικό φορτίο», πολλά ερωτηματικά, πολλά γιατί και πολλά αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη λέξη!

Οι μετανάστες είναι άνθρωποι που ωθούνται από τη φτώχεια και την ανέχεια να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, με σκοπό μια καλύτερη ζωή κάτω από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η μετανάστευση υποδηλώνει μια αυτόβουλη διαδικασία και αφορά κάποιον που διασχίζει τα σύνορα μιας χώρας, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή του.

Η μετανάστευση θεωρείται ένα παγκόσμιο κοινωνικό – οικονομικό φαινόμενο αλλά και ένας αρκετά ισχυρός «μοχλός» οικονομικής ανάπτυξης, δυναμισμού και κατανόησης, καθώς επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, προσφέροντας εξίσου όφελος στις χώρες προέλευσης και προορισμού. Όμως, υπάρχουν και κάποιες φορές που όταν η μετανάστευση δεν ρυθμίζεται σωστά, αυτό μπορεί να εντείνει τις διαιρέσεις εντός και εκτός των κοινωνιών, να εκθέσει τους ανθρώπους στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση.   

Όλοι οι μετανάστες δικαιούνται την ίδια προστασία για τα δικαιώματά τους και την ίδια αντιμετώπιση!

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών δεν αποτελούν ένα νέο, καινούριο και σύγχρονο φαινόμενο στην Ιστορία. Είναι ένα φαινόμενο που στη σήμερον ημέρα, μπορεί να πει κανείς ότι έχει διεθνοποιηθεί. Είναι μία κατάσταση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, είτε νόμιμους μετανάστες είτε μετανάστες που είναι χωρίς χαρτιά, είτε είναι πρόσφυγες για διάφορους λόγους (πρόσφυγες πολέμου, οικονομικοί-οικολογικοί λόγοι).

Οι μετακινήσεις που γίνονται κατά καιρούς, είτε είναι εθελοντικές είτε είναι αναγκαστικές και αυτό συμβαίνει λόγω του αυξημένου μεγέθους αλλά και της συχνότητας των καταστροφών, των οικονομικών προκλήσεων και της ακραίας φτώχειας που βιώνουν πολλές χώρες. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες που έγιναν, το 2020 υπήρξαν 281 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες, δηλαδή το 3,6% του Παγκόσμιου Πληθυσμού. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί το καθοριστικό έργο που προσφέρει τόσο η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες όσο και η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σκοπός δεν είναι να «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» ή να γίνεται αποποίηση ευθυνών. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια ισότιμη διεθνή συνεργασία αλλά και παγκόσμια αλληλεγγύη!

Για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και παράλληλα μία ομαλή εισροή των ανθρώπων που μεταναστεύουν, θα πρέπει να υπάρξει η μεταξύ συνεργασία όλων των χωρών, η διασφάλιση των δικαιωμάτων, η πλήρη κατανόηση αλλά και η βοήθεια ομαλής προσαρμογής τους στις ξένες χώρες.

Οι μετανάστες είναι ένα κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο συμβάλει με τις γνώσεις, τα δίκτυα και τις δεξιότητές τους, δημιουργώντας έτσι πιο ανθεκτικές κοινότητες. Όμως, οι ίδιοι οι μετανάστες βιώνουν ένα χρόνιο πρόβλημα και αυτό είναι οι καθυστερήσεις όσον αφορά την έκδοση άδειας διαμονής και έχει να κάνει κυρίως με την γραφειοκρατία των υπηρεσιών του Δημοσίου. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» εδώ και πόσα χρόνια με προσωρινές άδειες διαμονής και οι οποίοι τις ανανεώνουν ανά κάποια χρόνια, κάτι που τους εμποδίζει να αιτηθούν για μια πιο μόνιμη άδεια παραμονής, λόγω της Νομοθετικής πολυπλοκότητας και της έλλειψης σχεδιασμού. Ένα πολύ κομβικό σημείο, το οποίο και θα πρέπει να διευθετηθεί, ώστε να μπορέσει να δοθεί και μία άλλη «νότα» στο θέμα των μεταναστών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι…. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια και θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών γίνονται σεβαστά.

Όμως, θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός, και από τις δύο μεριές, για να μην δημιουργούνται προβλήματα και αναστάτωση μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας. Οι μετανάστες προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προστασία αυτή προέρχεται από τη θεμελιώδη αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπινα όντα, που επίσης έχουν ανθρωπιστικές ανάγκες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι…

  • Οι μετανάστες είναι άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους.
  • Πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, οι οποίες αναγκάζονται να μετακινηθούν από την χώρα τους και πολλές φορές να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους.
  • Μετανάστης δεν είναι μόνο ένας ενήλικας αλλά μπορεί να είναι και ένα ανήλικο παιδί, το οποίο «ξεριζώνεται» από την ασφάλεια της οικογένειά του για να μετακινηθεί κάπου αλλού, για να πάει στο άγνωστο…. Μήπως αποκτήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Επομένως, πριν «δείξεις με το δάχτυλό σου» έναν άνθρωπο που έχει μεταναστεύσει, σκέψου ότι μπορεί να ήσουν εσύ στη θέση του!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts