Home EDITORIAL Συγγνώμη, αγάπη μου, η μαμά αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ καλά…

Συγγνώμη, αγάπη μου, η μαμά αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ καλά…

by Ivi Chrysou Belesi

Ήρθε η πιο αγαπημένη και χαρούμενη εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Λαμπάκια, στολίδια, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, λιχουδιές, δώρα, ευχές κατακλύζουν αυτές τις μέρες την καθημερινότητά μας. Τα παιδάκια μας ανυπομονούν για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού δίπλα στο δέντρο, ανάγνωση δίπλα στο τζάκι, βόλτες και οικογενειακές στιγμές με ταινίες και άλλες χαρούμενες δραστηριότητες. Τι γίνεται όμως αν αυτή τη χρονιά εσύ δεν έχεις αυτή την διάθεση; Tι γίνεται αν ενώ είσαι μανούλα και θες να κάνεις όσο πιο χαρούμενο το παιδάκι σου αυτές τις μέρες, δεν έχεις τη δύναμη και τη θέληση να ακολουθήσεις το πνεύμα των ημερών; Έχει το δικαίωμα μια μαμά να μην είναι καλά τα Χριστούγεννα;

Αρχικά θα σου πω πως αν ταυτίζεσαι με τα παραπάνω, δεν είσαι μόνη. Γράφω αυτό το άρθρο ακριβώς γιατί έχω νιώσει αυτή την αδυναμία να μην μπορώ να ακολουθήσω το πνεύμα των Χριστουγέννων και είναι δικαίωμά μου, και ας είμαι και μαμά.

Πολλές φορές η συναισθηματική και σωματική κούραση μας κάνει να ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε έναν δικό μας κόσμο, “στον κόσμο μας” που λέμε, γιατί δεν έχουμε το κουράγιο να ακολουθήσουμε τους έντονους ρυθμούς των υπολοίπων.

Και ειδικά όταν είσαι και μαμά όλα τα βιώνεις εις διπλούν. Ενόψει των γιορτών οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά γρήγοροι και απαιτητικοί και αν δεν σε βοηθάει η ψυχολογία σου να τους ακολουθήσεις, δύσκολα θα τα καταφέρεις.

Και τι κάνεις; Αναγνωρίζεις και αποδέχεσαι την κατάσταση, δηλαδή πως οι φετινές γιορτές δεν σε βρίσκουν και στα καλύτερά σου και προσπαθείς όχι να κρυφτείς αλλά να διαχειριστείς την κατάσταση όσο καλύτερα μπορείς, για να απολαύσει εννοείται αυτές τις ημέρες τουλάχιστον το παιδί σου και να δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις.


Δεν είναι εύκολο να χορεύεις από την μία “Ρούντολφ το ελαφάκι” και από την άλλη να θες να τρέξεις να κρυφτείς κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού σου με απόλυτη ησυχία. Θα προσπαθήσεις όμως, και θα το κάνεις όχι μόνο για να ευχαριστηθεί το παιδί σου αλλά και για εσένα, για να σου δώσεις την ευκαιρία έστω και λίγο να αλλάξεις την ψυχολογία σου, να προσπαθήσεις να βάλεις μέσα σου το πνεύμα των γιορτών όσο γίνεται και αν γίνεται.

Όλες οι μανούλες κρύβουμε μια απίστευτη δύναμη και αντοχή μέσα μας που ακόμα και αν κάποιες φορές νιώθουμε πως και αυτές μας τελειώνουν, στην πραγματικότητα δεν τελειώνουν ποτέ.

Μια μαμά βρίσκει πάντα τον τρόπο να διαχειριστεί την κάθε κατάσταση και στο τέλος να βελτιώσει και τον ίδιο της τον εαυτό.

Αυτές οι γιορτές αν δεν είναι και η καλύτερή σου χρονιά για να τις περάσεις, ας το αποδεχτείς. Το γεγονός ότι είμαστε μανούλες, δεν αναιρεί το δικαίωμά μας να μην είμαστε πάντα καλά και πάντα μέσα στην καλή διάθεση. Χωρίς τύψεις και ενοχές αποδεχόμαστε πως δεν είμαστε στα καλύτερά μας και δεν πετάμε από χαρά αυτά τα Χριστούγεννα.

Και ας μην βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός μορφή κατάθλιψης. Όντως οι γιορτές μπορεί να προκαλέσουν μια μελαγχολική, και ίσως και καταθλιπτική, διάθεση αλλά δεν είναι ο κανόνας. Ας αναλογιστούμε ως μανούλες πόσα πράγματα συνδυάζουμε και πραγματοποιούμε καθημερινά μέσα από διαφορετικούς ρόλους, σε διάφορους χώρους και χρόνους, ώστε κάποια στιγμή ακόμα και αν αυτή μας βρει την εποχή των Χριστουγέννων, να μην έχουμε άλλα εφόδια να προσφέρουμε πέρα από τα βασικά.

Ως μαμά, λοιπόν, και αυτά τα Χριστούγεννα θα προσπαθήσω το καλύτερο για να μπορέσω να δημιουργήσω στη μικρή μου τις πιο όμορφες, παιδικές, χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις γιατί της το οφείλω. Όμως δεν θα κρύψω και από την άλλη πως η μαμά αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ καλά, γιατί δεν ξεχνάμε πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται και νιώθουν τα πάντα. Το αποδέχομαι λοιπόν, προσαρμόζομαι και δεν απογοητεύομαι. Προσπαθώ και αναμένω τα επόμενα Χριστούγεννα που θα φροντίσω να με βρουν καλύτερα.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts