Home DIGITAL WORLD Tips για e-learning με παιδιά Νηπιαγωγείου στο σπίτι !

Tips για e-learning με παιδιά Νηπιαγωγείου στο σπίτι !

by Ivi Chrysou Belesi

Το e-learning μπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητα των μικρών παιδιών για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και σίγουρα δεν μπρορεί να αντικαταστήσει ποτέ την αξία της δια ζώσης εκπαίδευσης, όμως είναι ένα καλό εφόδιο για να διατηρήσει το παιδί την επαφή με το σχολείο και τις δραστηριότητές του. Για όλα τα παιδιά από το Προνήπιο η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και για αυτό θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να προσαρμοστούν σε αυτό και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για να είμαι ειλικρινής ως μαμά νηπίου 4 χρονών σαφώς και δεν είναι εύκολο να βάλεις το παιδί σε αυτή τη διαδικασία και να παρακολουθήσει με συνεχόμενο ενδιαφέρον την ηλεκτρονική τάξη όμως με κάποια tips μπορούμε να τα βοηθήσουμε λίγο περισσότερο να βρουν ενδιαφέρον και αποδεχτούν την κατάσταση.

1.Οργάνωση γραφείου & υλικών 

Είναι σημαντικό να διαμορφώσετε το χώρο που το παιδί θα παρακολουθεί θα διαδικτυακά μαθήματα στο γραφείο του δωματίου ή σε όποιον άλλο χώρο του σπιτιού με όλα τα απαραίτητα εφόδια. Πολλά σχολεία πριν το κλείσιμο είχαν φροντίσει να εφοδιάσουν τα παιδιά με survival kit για την ηλεκτρονική τάξη και να έχουν όσα χρειάζονται για ενεργή συμμετοχή σε ασκήσεις και δραστηριότητες του προγράμματος. Διαφορετικά φροντίστε να προμηθευτείτε ό,τι δεν έχετε με online αγορές.

2.Παρακολούθηση μαθήματος σε απομονωμένο χώρο χωρίς φασαρία και παρεμβολές 

Ο χώρος που θα επιλέξετε για να παρακολουθεί το παιδί  τα διαδικτυακά του μαθήματα θα πρέπει να είναι σχετικά απομονωμένος, ήσυχος και χωρίς παρεμβολές που θα του αποσπάσουν την προσοχή. Καλό θα είναι φυσικά να υπάρχει εποπτεία από κάποιον ενήλικα.

3.Ανεξαρτησία με γονικό έλεγχο. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπαιδευτικών η συμμετοχή των παιδιών ακόμα και στις μικρές ηλικίες θα πρέπει να αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει μόνο του χωρίς να παρεμβαίνουν αν δεν είναι απαραίτητη η βοήθεια μας αλλά ελέγχοντας διακριτικά πάντα την συμμετοχή του κατά την διάρκεια των μαθημάτων. 

4.Γεύμα – σνακ 

Τα παιδιά είναι καλό να τρέφονται υγιεινά ειδικά τώρα που παραμένουν στο σπίτι και δεν κινούνται όπως συνήθως στο σχολείο. Πριν από κάθε μάθημα ή στα διαλείμματα είναι καλό να απολαμβάνουν ένα σνακ για να μην πεινάνε στο μάθημα αλλά και για να λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται.

5.Αφορμή για επικοινωνία 

Δώστε το κίνητρο στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά και να αναμένουμε καθημερινά τα διαδικτυακά μαθήματα ως μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να δουν για λίγους τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. 

6.Υποχρέωση και ευθύνη 

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ακόμα και στα παιδιά νηπιακή ηλικίας πως δεν διανύουμε περίοδο διακοπών αλλά πως τα σχολεία έκλεισαν και λειτουργούν μέσω της ψηφιακής τάξης εξαιτίας του ιού και με σκοπό την προστασία της υγείας μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά την πραγματικότητα και να νιώθουν την ευθύνη να προσπαθήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσωρινή κατάσταση ανάγκης και να ανταποκριθούν έστω και έτσι τις σχολικές τους υποχρεώσεις. 

Σαφώς και είναι δύσκολο καθετί πρωτόγνωρο και διαφορετικό. Όμως τα παιδιά μας έχουν αποδείξει και εκπλήξει πόσο εύκολα συγκριτικά με τους ενήλικες μπορούν να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν σε νέες συνθήκες ακόμα και της εκπαίδευσης.

Ας τα στηρίξουν και ας τα βοηθήσουμε με λίγη καθοδήγηση και οργάνωση !

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts