Home EDITORIAL ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

by Businessmum.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε στο businessmum.gr να μιλήσουμε για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο στη ζωή μιας μαμάς, προσεγγίζοντας το θέμα με ενσυναίσθηση, καρδιά ανοιχτή και ματιά ρεαλιστική.

Μέσα από τις προσωπικές εξομολογήσεις 4+1 μαμάδων που θήλασαν ή ακόμα θηλάζουν, συνειδητοποιούμε ότι όσο διαφορετικά κι αν βιώνει τον θηλασμό κάθε μητέρα, το νήμα που μας συνδέει όλες είναι η μαγική σύνδεση με το μωρό μας, μια σύνδεση που κρατά για πάντα.

Σοφία Νομικού

Hair Expert – Colorist

Μαμά ενός κοριτσιού

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

…ότι θα πονάει συνέχεια! Πόνεσα μόνο λίγες μέρες στην αρχή μέχρι να ανοίξουν οι πόροι στη θηλή. Και πως πρέπει να πίνω γάλα για να παράγω γάλα! Αυτό δεν ισχύει, και μάλιστα υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος και δεν έχουν καμία σχέση με γαλακτοκομικά.

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

…ότι δεν άκουσα τις μαίες στο μαιευτήριο, γιατί από τον φόβο μου ότι δεν θα έχω αρκετό γάλα να την ταΐσω, αντλούσα για περισσότερο από 30 λεπτά με αποτέλεσμα να μου προκαλέσω μαστίτιδα.

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

…μου είπαν στο μαιευτήριο τη δεύτερη μέρα πως δεν έχω αρκετό γάλα για το παιδί. Και αυτό με οδήγησε στην υπερβολή και τη μαστίτιδα. Παρόλες τις δυσκολίες, απολαμβάνω κάθε στιγμή του αποκλειστικού θηλασμού.

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μην θηλάσω»;

Αν δεν σου το απαγορεύει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος, επίλεξέ το. Θα βοηθήσει να επανέλθει η μήτρα σου μετά τον τοκετό, είναι εντυπωσιακό να βιώνεις το θαύμα της φύσης και το πώς το γυναικείο σώμα είναι συνδεδεμένο με τις ανάγκες του παιδιού. Ξέρει πότε να παράγει έξτρα αντισώματα για το παιδί εάν είναι άρρωστο, ανάλογα με το βάρος του παιδιού ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κι εν γένει δες το σαν ένα “αυτόματο σύστημα ποτίσματος” για όλες τις ανάγκες του μωρού! Θα προσφέρεις ανεκτίμητα οφέλη στους πρώτους μήνες του παιδιού σου και αν όχι για όλα αυτά, σίγουρα για την ευκολία και την εξοικονόμηση χρόνου. Αλλά πάνω από όλα, για αυτόν τον μοναδικό δεσμό που θα αναπτύξεις μαζί του.

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Στη δική μου περίπτωση, τεράστια. Όταν είχα πάθει μαστίτιδα ζήτησα από τη βρεφονηπιοκόμο να του μάθει το μασάζ αποσυμφόρησης για το στήθος, και μου έκανε μαλάξεις. Εκτός από αυτό, ξάπλωνε δίπλα μου όταν πονούσα και μου χάιδευε την πλάτη με συμπόνοια. Είναι σημαντικό στα δύσκολα να μην αισθάνεσαι μόνη σου! Στον πρώτο μήνα τα είχαμε μοιράσει, εγώ θηλασμό και εκείνος άλλαζε πάνες και μαγείρευε ειδικές τροφές που βοήθησαν στην παραγωγή γάλακτος και την εξασφάλιση της υγείας μου.

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

…να βλέπεις με δέος πως στα πρώτα βήματα του παιδιού σου στον νέο αυτό κόσμο, που για αυτό είναι όλα πρωτόγνωρα, πόσο ασφαλές νιώθει κοντά στην καρδιά σου, αγγίζοντας το δέρμα σου, και να αφήνεται με απόλυτη εμπιστοσύνη στην αγκαλιά σου. Είσαι η τροφή του, η χαρά του, η πρώτη του γεύση, το πρώτο του συναίσθημα ικανοποίησης… Επίσης, αυτό που με εντυπωσιάζει είναι πως όταν η μικρή κλαίει, στάζει γάλα το στήθος μου.

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη.

Είναι αρκετά, αλλά θα σταθώ στα φύλλα λάχανου πάνω στο στήθος για τη μαστίτιδα, και στη βρεφονηπιοκόμο που κάλεσα στο σπίτι και μου τα εξήγησε όλα πριν έρθει το παιδί στον κόσμο! Η γνώση είναι η καλύτερη πρόληψη! Αλλά πάνω από όλα, ο ίδιος ο θηλασμός!

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Πού; Παντού! Φροντίζω να καλύπτω το στήθος μου και δεν έχω παρατηρήσει αρνητική αντίδραση. Αντιθέτως, με ενθαρρύνουν και το θαυμάζουν. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό! Η φύση μάς έπλασε να δημιουργούμε ζωή με αυτόν τον τρόπο.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μην θηλάσει το μωρό της;

Κάθε μητέρα ξέρει καλύτερα το σώμα της και καταλαβαίνω πως υπάρχουν λόγοι που την οδήγησαν να μην θηλάσει. Κάθε σώμα φέρεται διαφορετικά, και είναι σεβαστό. Παρόλα αυτά, εάν ακολουθήσει και επόμενο παιδί, θα την παρότρυνα να το δοκιμάσει, εάν της είναι δυνατό.

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

Μόνο που διαβάζω την ερώτηση, βουρκώνω από συγκίνηση… Οι πρώτες στιγμές μαζί της που βρήκε μόνη της το στήθος μου και άρχισε να θηλάζει.

Δες ΕΔΩ το 1ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός και την ιστορία της Αλεξάνδρας Αυγερινού!

Δες ΕΔΩ το 2ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός και την ιστορία της Νίκης Χάγια!

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts