fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #20_november_19| Μπιφτέκια κινόας με πουρέ κολοκάσι

#Cooking Class #20_november_19| Μπιφτέκια κινόας με πουρέ κολοκάσι

by Business Mum

#Cooking Class #20_november_19

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα κα χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά,  απλά και σπιτικά , αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Τέλος στον πονοκέφαλο της κουζίνας!

Το κολοκάσι είναι ένα τροπικό φυτό και καλλιεργείται κυρίως για τις βρώσιμες ρίζες του. Καλλιεργείται κυρίως στα νησιά του Ειρηνικού, τη Βραζιλία, στις περιοχές της Ασίας και στη Δυτική Αφρική. Το κολοκάσι καλλιεργείται και στην Κύπρο για τους βρώσιμους κορμούς του, δηλαδή τους βολβούς, που είναι πλούσιοι σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες και αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το σχήμα του βολβού (μάππα) είναι κυλινδρικό και με ελαφρώς κυκλική έως μυτερή άκρη.

Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

Για τον πουρέ κολοκάσι

  • 600 γρ. κολοκάσι
  • 250 γρ. γάλα
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα burger

  • 240 γρ. κόκκινα φασόλια βρασμένα σε κονσέρβα
  • 100 γρ. κινόα βρασμένη
  • 190 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 200 γρ. πουρέ κολοκύθας
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 60 γρ. βρόμη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 σκ. σκόρδο
  • ½ κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. ρόκα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τον πουρέ κολοκάσι

  • Καθαρίζουμε το κολοκάσι. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις άκρες, το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη φλούδα. Το ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό για να φύγει όλο το χώμα. Καλό θα ήταν να προτιμήσουμε ένα ώριμο κολοκάσι και όχι πολύ ώριμο γιατί θα έχει πικρή γεύση.
  • Κόβουμε το κολοκάσι σε λεπτά κυβάκια 1 εκ.
  • Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό, το γάλα και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Αν δεν έχουμε καπάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία λαδόκολλα.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, μεγαλύτερο από τη διάμετρο της κατσαρόλας.
  • Διπλώνουμε στα τέσσερα και στη συνέχεια διπλώνουμε διαγώνια μέχρι να γίνει κώνος.
  • Μετράμε από το κέντρο της κατσαρόλας μέχρι το ύψος του τοιχώματός της.
  • Κόβουμε με ένα ψαλίδι το σημείο που ακουμπάει στην κατσαρόλα και 2 πόντους από τη μύτη της λαδόκολλας.
  • Ξεδιπλώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια του φαγητού.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.
  • Το σουρώνουμε και το βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
  • Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει πουρές.

Για τα burger

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα φασόλια και με ένα πιρούνι τα σπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.
  • Προσθέτουμε την κινόα, το καλαμπόκι, το κύμινο, τον πουρέ κολοκύθας, το μπούκοβο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, τη βρόμη και το μπέικιν.
  • Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια 0,5 εκ. και τα προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Πλάθουμε 6 μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά. Στα 20 λεπτά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά ώστε να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε τον πουρέ στο πιάτο σερβιρίσματος.
  • Απλώνουμε την ρόκα και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε από πάνω τα μπιφτέκια και σερβίρουμε.

Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Related Posts

Leave a Comment