Home DIGITAL WORLD Video Games | 5 τρόποι να περιορίσετε στα παιδιά τον χρόνο παιχνιδιού

Video Games | 5 τρόποι να περιορίσετε στα παιδιά τον χρόνο παιχνιδιού

by Businessmum.gr

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όλο και περισσότερα παιδιά περνούν σημαντικό χρόνο της ημέρας τους «εκτεθειμένα» σε μία οθόνη. Σε μία εποχή που η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς, θα ήταν αδύνατον να μην είχε επηρεαστεί η καθημερινότητα των μικρών μας φίλων. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο ποσοστό ανηλίκων παρατηρείται προσκόλληση με συγκεκριμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Μπορεί ορισμένα παιχνίδια, για παράδειγμα αυτά της στρατηγικής, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων στο παιδί και σαφώς να βοηθούν τη σχέση του με την τεχνολογία, αλλά δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τα video games. Η κυριότερη απειλή είναι το “Gaming Disorder”, δηλαδή η ψυχική ασθένεια που σχετίζεται με τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ο όρος αυτός αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα ξεκινήσει να λαμβάνεται υπόψιν από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Κάποιοι επιπλέον κίνδυνοι που πηγάζουν από τα video games είναι:

  • Αύξηση βίαιης συμπεριφοράς, καθώς τα παιδιά εξοικειώνονται με τις βίαιες εικόνες που εμφανίζονται στα video games
  • Αναβολή της μελέτης και άλλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων
  • Εμφάνιση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και εσωστρέφειας
  • Παχυσαρκία, άγχος, κατάθλιψη

Συμβουλές για τους γονείς ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια:

  1. Δώστε στο παιδί σας χρόνο εξηγώντας του πως πρέπει να περιορίσει τις ώρες που αφιερώνει στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει λόγος να του απαγορέψετε να παίζει, διότι μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Αντί για αυτό, προσπαθήστε να του προτείνετε άλλες δραστηριότητες.
  2. Συζητήστε με το παιδί σας, προκειμένου να μάθετε το περιεχόμενο των παιχνιδιών που παίζει. Εάν είναι ακατάλληλα για την ηλικία του, καθώς πολλά από αυτά εμφανίζουν χυδαία γλώσσα, εξηγήστε του πως πρέπει να βρει κάποια άλλη ενασχόληση εντός του ορίου ηλικίας του.
  3. Παρακινείστε το παιδί σας να ξεκινήσει καινούριες δραστηριότητες στις οποίες θα έρχεται σε επαφή με άτομα της ηλικίας του. Ένα άθλημα ή κάποια τέχνη, θα το βοηθούσε έτσι ώστε να επιτευχθεί ομαλά η διαδικασία της κοινωνικοποίησής του μακριά από τα πλαίσια της οθόνης.
  4. Ασχοληθείτε εσείς οι ίδιοι με το παιδί σας και περάστε το χρόνο σας εποικοδομητικά. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, διαβάστε κάποιο βιβλίο, πηγαίνετε θέατρο/κινηματογράφο.
  5. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στην περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να αποκόψετε το παιδί σας με κανέναν τρόπο από τα video games. Από το 2007 λειτουργεί ειδική μονάδα για τον εθισμό στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού. Ακόμη, πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος του εθισμού.

Πηγή: csii.gr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts