Home BEAUTIFUL YOUFITNESS Σπλαχνικό λίπος και 9 τρόποι να το ξεφορτωθούμε!

Σπλαχνικό λίπος και 9 τρόποι να το ξεφορτωθούμε!

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει λίπος με 2 διαφορετικούς τρόπους. Το λίπος που φαίνεται και συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα μας και ονομάζεται υποδόριο και τα κύρια σημεία εναπόθεσής του είναι οι γοφοί, οι γλουτοί και η κοιλιά και υπάρχει και το λίπος που δε φαίνεται, που βρίσκεται στη σπλαχνική περιοχή και εσωτερικά στην κοιλιά και λέγεται σπλαχνικό. Το λίπος αυτό το εναποθηκευμένο βοηθά μεν στην προστασία οργάνων όπως το συκώτι και το πάγκρεας, ενοχοποιείται δε για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων όπως επίσης και για πιθανή εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες και η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και αυτό αποτελεί παράγοντα για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης αποτελεί ένα δείκτη επικινδυνότητας όπου σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WHO) θα πρέπει για τις γυναίκες να είναι <80cm και για τους άντρες <90cm.

Η απώλειά του αποτελεί σίγουρα ένα δύσκολο στόχο όμως έχοντας υπομονή και ακολουθώντας τις παρακάτω προτροπές αναμφισβήτητα θα έρθει η επίτευξη του στόχου.

1.Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

Μέτρια και υψηλής έντασης αερόβια άσκηση όπως τρέξιμο, έντονο περπάτημα ή ποδήλατο 35-40 ́, 3-4 φορές την εβδομάδα αποτελεί σίγουρα μία αποτελεσματική λύση όπως επίσης και η ένταξη προγράμματος μυικής ενδυνάμωσης 2-3 φορές την εβδομάδα καθώς και για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση ο οργανισμός εξακολουθεί να καίει λίπος. Έρευνα επίσης έδειξε πως καθημερινή αερόβια προπόνηση οδήγησε σε 3 μήνες τη μείωση του λίπους κατά 30%.

2. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Το άγχος διεγείρει τα επινεφρίδια προκειμένου να παράγουν κορτιζόλη, μια ορμόνη που αφενός αυξάνει την όρεξη και αφετέρου αναστέλλει τη λιπόλυση και οδηγεί στη συσσώρευση λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

3.ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ

2-3 μερίδες καθημερινά και κυρίως κατανάλωση γιαουρτιού ή κεφίρ έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια που περιέχουν μειώνουν την απορρόφηση των διατροφικών λιπών από το έντερο και αυξάνεται το ποσοστό που αποβάλλεται μέσω κοπράνων. Επίσης με την κατανάλωσή τους εξασφαλίζεται καλύτερη εντερική χλωρίδα.

4.ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως ψάρι, κοτόπουλο, φασόλια συνδέονται με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, υψηλή HDL και μικρότερη περιφέρεια μέσης άρα και χαμηλότερο σπλαχνικό λίπος.

5.ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή καθώς προκαλούν μακροπρόθεσμο αίσθημα κορεσμού και επίσης έρευνες δείχνουν ότι καθυστερούν την απελευθέρωση μιας ορμόνης της γκρελίνης που διεγείρει την όρεξη. Θα τις βρούμε στη βρώμη, στους σύνθετους υδατάνθρακες ολικής άλεσης και στα φρούτα.

 6.Ω3 και Ω6 –ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ

Η κατανάλωσή τους επιβάλλεται καθώς βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Θα τα βρούμε στο ελαιόλαδο, στις ελιές, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο λιναρόσπορο και στο αυγό.

7.ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣ
Καθημερινός ύπνος πάνω από 6-7 ώρες σχετίζεται με μειωμένο σπλαχνικό λίπος.

8.ΑΛΚΟΟΛ

Περιορίζουμε το αλκοόλ σε 1 ποτήρι ημερησίως καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του φαίνεται ότι καταστέλλει την καύση του λίπους και το περίσσιο αποθηκεύεται κυρίως στην περιοχή της κοιλίας. Έρευνες δείχνουν ότι είναι προτιμότερο και επιβάλλεται ένα ποτήρι κυρίως κόκκινο κρασί ημερησίως παρά 2- 3 φορές την εβδομάδα μεγάλη κατανάλωση.

9.ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Τέλος, σημαντικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωσή του 2-3 ποτήρια συμβάλλουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους καθώς οι κατεχίνες που περιέχει έχουν τεράστιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η αλλαγή ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής κυρίως με την ένταξη της καθημερινής άσκησης και η ενσωμάτωση ενός σωστού διατροφικού σχήματος είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά!!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts