Μπορεί να βρίσκεστε σε μια φάση που μόλις γεννήσατε και έχετε ίσως επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί η κατάσταση με την πανδημία να σας έχει επηρεάσει ψυχολογικά και να σας άφησε αρνητικά κατάλοιπα, μπορεί να χάσατε πρόσφατα κάποιον αγαπημένο σας και να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την απώλεια ή μπορεί απλώς να περνάτε μια φάση αρνητισμού, κακής διάθεσης ή ακόμη και μια μορφή κατάθλιψης. Να θυμάστε πάντως πως ακόμη κι αν κάποιες καταστάσεις δεν είναι αναστρέψιμες, η διάθεσή σας σίγουρα είναι στο χέρι σας να την αλλάξετε! Τι ρόλο μπορεί να παίξει η άσκηση σε αυτό;
Βρείτε ένα σπορ που σας αρέσει και ασκηθείτε για αυτούς τους 6 λόγους:
✔️1. Με την άσκηση οι βιοχημικές διαδικασίες που διενεργούνται βοηθούν στην έκκριση ορμονών ευεξίας όπως η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη και η αδρεναλίνη, ορμόνες που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα.
✔️2. Για όση ώρα ασκείστε, το μυαλό σας ξεφεύγει και δεν είναι επικεντρωμένο στο πρόβλημα ή σε αυτό που σας απασχολεί.
✔️3. Αν έχετε κάποια κιλά παραπάνω, σίγουρα θα δείτε αλλαγή στο σώμα σας και αυτό επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία σας.
✔️4. Yoga, pilates, άσκηση στη φύση: Έρευνες δείχνουν πως καταστέλλουν τις στρεσογόνες ορμόνες που σας δημιουργούν ένταση και αρνητικά συναισθήματα.
✔️5. Οι ενδορφίνες που δημιουργούνται από τη μέτρια έως έντονη άσκηση, παράγουν ένα αποτέλεσμα ηρεμίας, επειδή αυξάνουν την ποσότητα σεροτονίνης που διατίθεται εντός των νευρωνικών συνάψεων στο μυαλό μας. Αυτή η έγχυση ενδορφινών μπορεί να μας διευκολύνει να σκεφτούμε πιο θετικά.
✔️6. Επίσης η κοινωνική αλληλεπίδραση αναμφισβήτητα βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και στον περιορισμό της απομόνωσης που στη φάση που βρίσκεστε προάγει μόνο αρνητικά συναισθήματα.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΩΣ: Κάποια τρόφιμα έρχονται να συμπληρώσουν τα θετικά της άσκησης, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες που ανεβάζουν τη διάθεσή μας διότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας- νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση. Αυτό το πετυχαίνουν διότι αυξάνουν στον εγκέφαλο τα επίπεδα της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της «ανεβαστικής »σεροτονίνης.
Επίσης, βοηθούν πολύ το χαμομήλι και ο κουρκουμάς καθώς η κουρκουμίνη που περιέχει ο κουρκουμάς, έρευνες δείχνουν πως ευνοεί τους νευροδιαβιβαστές, τις ορμόνες της ευτυχίας (π.χ. σεροτονίνη) και καταστέλλει την παραγωγή των στρεσογόνων ορμονών όπως η κορτιζόλη.