Home BEAUTIFUL YOU 7 συνήθειες που θα ήθελα να κρατήσουμε και μετά τον κορωνοϊό!

7 συνήθειες που θα ήθελα να κρατήσουμε και μετά τον κορωνοϊό!

by Ivi Belesi

Μπορεί να άλλαξε σε πολλά η ζωή μας μετά την επικράτηση της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές νέες συνήθειες να μας δυσκόλεψαν και να μας αποξένωσαν, αλλά τελικά υπάρχουν κάποιες που ιδανικά εγώ θα ήθελα να μας μείνουν.

Μπορεί πριν 2 χρόνια αν μου το έλεγες να μην μπορούσα να το πιστέψω αλλά τώρα διακρίνω συνήθειες που μας έφερε αυτή η πανδημία που θα έπρεπε να εφαρμόζαμε και πριν, και που θα πρέπει πλέον να καθιερώσουμε και μετά το πέρας αυτής της υγειονομικής κρίσης. Γιατί όπως βλέπουμε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η υγειονομική αυτή κρίση που ξεκίνησε με την πανδημία του κορωνοΐού ήρθε για να μείνει με την εμφάνιση και άλλων μεταδοτικών ασθενειών που είχαμε ξεχάσει για χρόνια, όπως η λέπρα που πρέπει να είχε να εμφανιστεί από την εποχή της γιαγιάς μας, η ευλογιά, και σίγουρα θα θυμηθούμε αρκετούς ακόμα ιούς που είχαμε ξεχάσει! 

Έτσι, λοιπόν, ενώ η χρήση της μάσκας μπορεί να μας κακοφάνηκε στην αρχή, να μας περιόρισε αρκετά και να μας έκανε να νιώθουμε απομονωμένοι, τελικά η χρήση της είναι σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις. Η αλλαγή ρούχων κατά την άφιξη στο σπίτι και η τήρηση προληπτικών μέτρων υγιεινής πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής γιατί μας προστατεύει από πολλά. Έχετε σκεφτεί πόσες φορές έχουμε εκθέσει τον οργανισμό μας σε μικρόβια και ιούς κάθε φορά που βρισκόμασταν σε ένα νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις, για να επισκεφτούμε κάποιον ασθενή ή ένα ιατρείο ιδιώτη γιατρού για κάποια εξέταση; Και ας αναλογιστούμε με απόλυτη ειλικρίνεια πόσες φορές κολλήσαμε ένα απλό κρυολόγημα από το γραφείο επειδή κάποιος συνάδελφος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα και ήρθε κανονικά στην εργασία ή από το σχολείο του παιδιού γιατί ένα παιδάκι κρυωμένο πήγαινε κανονικά στο σχολείο γιατί οι γονείς αψήφησαν την κατάστασή του, δεν βρήκαν τρόπο να το κρατήσουν σπίτι. 

Και αφού μάθουμε να χρησιμοποιούμε την μάσκα σε χώρους υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση ασθενειών χωρίς να έχουμε απαραίτητα τον φόβο της ποινικής δίωξης, αφού συνηθίσουμε να κρατάμε αποστάσεις και να παραμένουμε στο σπίτι μικροί και μεγάλοι όταν έχουμε συμπτώματα κάποια ίωσης, ας μην ξεχνάμε και τον εμβολιασμό. Πιο πολύ από ποτέ, μετά από δεκαετίες αποδείχθηκε η σπουδαιότητα του εμβολιασμού για την προστασία όλων μας. Μετά από αυτές τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που βιώσαμε δεν μπορούμε να αποδεχτούμε πλέον  την άποψη “δεν εμβολιάζομαι” ή “δεν εμβολιάζω το παιδί μου από άποψη” αν δεν συντρέχει κάποιος ουσιαστικός λόγος υγείας με την καθοδήγηση των ιατρών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να τηρείται. 

Αυτές είναι οι 7 συνήθειες που θα ήθελα ιδανικά να καθιερωθούν και όταν ακόμα ο κορωνοϊός θα αποτελεί παρελθόν: 

1. Χρήση μάσκας σε μονάδες περίθαλψης, νοσοκομεία, ιατρεία 

2. Χρήση μάσκας σε αεροδρόμια, αεροπλάνα και καράβια μαζικού τουρισμού 

3. Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους χειμερινούς μήνες με έξαρση ιώσεων και γρίπης 

4. Dress home 

5. Παραμονή ασθενών στο σπίτι 

6. Τήρηση κανόνων υγιεινής και διατήρηση αποστάσεων 

7. Εμβολιασμός 

Μήπως πιο πολύ από ποτέ ως γονείς, ως άνθρωποι οφείλουμε να εισαγάγουμε αυτές τις νέες συνήθειες στην καθημερινή μας ρουτίνα δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας για μικρούς και μεγάλους;

Οι συνθήκες που βιώνουμε όσο πρωτόγνωρες και αν είναι, είναι ανησυχητικές και δύσκολες και οφείλουμε να προσαρμοστούμε για ένα καλύτερο και πιο υγιές αύριο. Η υγειονομική κρίση είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό. Ας φροντίσουμε με ψυχραιμία, πρόληψη και με τις οδηγίες των ειδικών να την αντιμετωπίσουμε και να την ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts