Home EDITORIAL Δεν θέλω να περάσω “Τέλεια Χριστούγεννα”! Θέλω απλά να είμαστε Μαζί και Ευτυχισμένοι!

Δεν θέλω να περάσω “Τέλεια Χριστούγεννα”! Θέλω απλά να είμαστε Μαζί και Ευτυχισμένοι!

by Businessmum.gr

Μαμάδες στην πένα, μπαμπάδες χαμογελαστοί, παιδιά που παίζουν ήρεμα κάτω από το δέντρο, παντού λαμπιόνια, advent calendars και φρεσκοψημένα κουλουράκια. Όλα αψεγάδιαστα, ονειρικά, τέλεια! Αυτό θέλουμε για τα Χριστούγεννα;

Αν υπήρχε ένα application για τις γιορτές, σίγουρα θα θέλαμε να μετατρέψουμε τα πάντα σε «τέλεια»: το ντύσιμό μας, τη διάθεσή μας, τη διακόσμηση του σπιτιού μας, το μενού των ρεβεγιόν, τα δώρα, την ατμόσφαιρα, τις εξόδους μας, τα καλέσματα…

Λες και κάτι γίνεται μέσα μας όταν η πόλη στολίζεται και ανεβαίνει κατακόρυφα ο πήχης των προσδοκιών που έχουμε, τόσο από τον ίδιο τον εαυτό μας όσο και από τους άλλους.

Και πολύ συχνά απογοητευόμαστε.

Γιατί πάλι θα υπάρξει ένταση στο οικογενειακό τραπέζι.

Γιατί τα χρήματα δεν περισσεύουν για τα δώρα που θέλουμε να πάρουμε.

Γιατί η γαλοπούλα δεν μας πέτυχε.

Γιατί κάποιος φίλος έχει τις μαύρες του.

Γιατί και εμείς έχουμε προσπαθήσει τόσο πολύ που τελικά κουραστήκαμε.

Γιατί θέλαμε να είναι όλα τέλεια, και όχι, δεν ήταν.

Και στεναχωριόμαστε, θυμώνουμε, τσακωνόμαστε που για άλλη μια φορά το τέλειο παρέμεινε άπιαστο όνειρο και η πραγματικότητα έγινε σκέτος εφιάλτης.

Ένας φαύλος κύκλος συναισθημάτων, που όμως μπορούμε να σπάσουμε. Πώς;

• Αρχικά ας σκεφθούμε πως τα Χριστούγεννα δεν αντιπροσωπεύουν το ίδιο, ούτε βιώνονται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας ερμηνεύει τις γιορτές με το δικό του τρόπο, βάσει των εμπειριών, των προσδοκιών και των επιθυμιών του.

Επομένως, πέρα από τις εμπειρίες που έχουμε από προηγούμενες χριστουγεννιάτικες στιγμές, οι προσδοκίες και οι επιθυμίες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για τον εορτασμό, αλλά και σχεδιασμό των επικείμενων εορτών.

• Ας αναλογιστούμε δύο πράγματα: Πρώτον, υπάρχει το τέλειο; Και δεύτερον, τι είναι τέλειο για εμάς;

• Ας υπολογίσουμε και το πρακτικό κομμάτι- το οικονομικό. Η δυσκολία μας να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά τα εμπορικά «πρέπει» που συνοδεύουν τις γιορτές πυροδοτεί τα συναισθήματα ανεπάρκειας.

• Κάποιος σημαντικός για εμάς άνθρωπος ενδεχομένως αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και ως εκ τούτου δεν έχει την πολυαναμενόμενη από τους άλλους διάθεση, με αποτέλεσμα να γίνεται λίγο ‘το μαύρο πρόβατο’ της οικογένειας που χαλά τη διάθεση των υπολοίπων. Αντί λοιπόν, να ενσκήψουμε με κατανόηση στη δυσκολία που αντιμετωπίζει, τον αντιμετωπίζουμε ως πηγή θλίψης και του επιρρίπτουμε ευθύνη για το γεγονός ότι μας χάλασε τόσο τη διάθεση, όσο και τη βραδιά. Όμως, αντί να ψάχνουμε αφορμή για γκρίνια, ας δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία τους σημαντικούς μας ανθρώπους και τις επιθυμίες τους.

Τελικά, δεν υπάρχει το εγχειρίδιο για τα Τέλεια Χριστούγεννα! Υπάρχει όμως τρόπος να δημιουργήσουμε τα δικά μας Μοναδικά Χριστούγεννα:

1. Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις συνυφασμένες με τις γιορτές συνήθειες; Ας τις αντικαταστήσουμε με καινούργιες δραστηριότητες ή εναλλακτικές ιδέες που θα μας κάνουν να νιώσουμε και να περάσουμε όμορφα.

2. Ας μην αγχωνόμαστε για το πώς θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των άλλων ή πώς θα τους είμαστε αρεστοί.

3. Ας αμφισβητήσουμε την έννοια της τελειότητας. Δεν θέλουμε να είμαστε τέλειοι. Θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι!

 

Άρθρο της ψυχολόγου Σοφίας Σακκά/ πηγή: mothersbird.gr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts