Home LIFE VIEW Εθελοντισμός | Γιατί είναι τόσο σημαντικός για τον άνθρωπο και την κοινωνία

Εθελοντισμός | Γιατί είναι τόσο σημαντικός για τον άνθρωπο και την κοινωνία

| Με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού

Η 5η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού ως ένας φόρος τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει με ανιδιοτέλεια και αλτρουισμό στον συνάνθρωπό τους και στο κοινωνικό σύνολο. Τι είναι όμως ο εθελοντισμός και ποια τα σημαντικά οφέλη τόσο στον ίδιο τον άνθρωπο όσο και στην κοινωνία;

Εθελοντισμός είναι να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα! Ο εθελοντισμός ξεκινάει από μέσα μας. Είναι μια εσωτερική ανάγκη να προσφέρεις απλόχερα την αγάπη σου, τη βοήθειά σου, τη γενναιοδωρία σου σε ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται.

Ο εθελοντισμός μπορεί να θεωρηθεί από τους βασικούς πυλώνες της ενσυναίσθησης, κατά την οποία ένας άνθρωπος προσπαθεί να κατανοήσει τον συνάνθρωπό του, προσπαθώντας να μπει στη θέση του.

Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι πολυάριθμα και σημαίνοντα τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο ο εθελοντισμός συμβάλλει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Σε σωματικό επίπεδο συνεισφέρει στη διατήρηση του υπάρχοντος βάρους του ατόμου- έχει παρατηρηθεί αύξησή του σε περιόδους που ο άνθρωπος βιώνει έντονο στρες-, στην καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς και στην καλυτέρευση του ύπνου.

Από την άλλη μεριά, συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης ενός ανθρώπου, καθώς αισθάνεται παραγωγικός, λειτουργικός και κυρίως ικανός μέσα από την προσφορά του.

Επιπλέον, ο εθελοντισμός δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να γνωρίσει και να συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους, που μπορεί να ανήκουν σε άλλες κουλτούρες ή μπορεί να ανήκουν και στην ίδια. Αυτό το πολυπολιτισμικό ταξίδι ανάμεσα σε άλλους πολιτισμούς, άλλα ήθη και έθιμα, δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να ενωθούν, να πλησιάσει ο ένας τον άλλο και να καταργηθούν πιθανά στερεότυπα και προκαταλήψεις που ενδεχομένως να υπήρχαν.

Ακόμα, αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο και να συνάψεις καινούριες φιλίες, που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατήσουν στον χρόνο, γιατί αν μη τι άλλο, μοιράζεστε μια κοινή και σπουδαία αξία, αυτήν της προσφοράς.

Ο εθελοντισμός όμως πέρα από ατομικό, συμβάλλει και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς μέσα από την εθελοντική προσφορά κοινωνικά ζητήματα όπως φτώχεια, αστεγία, παιδική κακοποίηση, βία, bullying, ενδοοικογενειακή βία (κάθε μορφής και σε κάθε φύλο), ψυχικές ασθένειες, ηλικιωμένοι (άνθρωποι που πάσχουν από άνοια, Alzheimer), εξαρτησιογόνες ουσίες, γίνονται ευρύτερα γνωστά και παίρνουν τη διάσταση που τους αξίζει.

Αν δεν υπήρχε η έννοια του εθελοντισμού και η έννοια της προσφοράς και του αλτρουισμού, κοινωνικά ζητήματα μείζονος σημασίας για κάθε κοινωνία και για κάθε πολιτισμό, όπως είναι τα παραπάνω, θα έμεναν στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να υπέφεραν σιωπηλά και αδιαμαρτύρητα.

Δυστυχώς όμως, ο εθελοντισμός δεν μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα και ακόμη και σήμερα που υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές οργανώσεις, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που συνεχίζουν να υποφέρουν. Μπορεί όμως, να ελαττώσει σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που χρειάζεται τη βοήθειά μας και να μεταλαμπαδεύσει την σημασία και την αξία του εθελοντισμού και στις επόμενες γενιές.

Αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει εξέλιξη και πρόοδος στην κοινωνία, αυτό επιτυγχάνεται σε ένα βαθμό με την ενασχόληση με τα κοινά.

Καλλιεργώντας την έννοια και την αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο, της έννοιας του αλτρουισμού μέσα στην οικογένεια και διδάσκοντας παράλληλα στα παιδιά, στους αυριανούς πολίτες, να μην κλείνουν τα μάτια τους στην αδικία, στη βία, στο πρόβλημα και να υπερασπίζονται όποιον το έχει ανάγκη, καλλιεργούμε τον σπόρο και βάζουμε τους θεμέλιους λίθους για μια αυριανή καλύτερη κοινωνία.

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, ο εθελοντισμός δεν είναι απλά μια ιδέα, είναι μια έμφυτη ανάγκη να προσφέρεις, να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και να εξελίσσεσαι. 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts