Home CHILDBABY Rooming in στο μαιευτήριο | Πως λειτουργεί και γιατί θα πρότεινα να το επιλέξεις!

Rooming in στο μαιευτήριο | Πως λειτουργεί και γιατί θα πρότεινα να το επιλέξεις!

by Ivi Chrysou Belesi

Περιμένεις να γεννήσεις το μωράκι σου και είναι τόσα πολλά που θέλεις να ξέρεις πριν το φέρεις στον κόσμο! Οι φίλες σου σού έχουν μιλήσει για το rooming in (ή και όχι) και δεν ξέρεις τι είναι καλύτερο, να έχεις μαζί σου στο δωμάτιο το μωρό σου ή μήπως όχι;

Λέγοντας rooming in αναφερόμαστε στη διαμονή του νεογέννητου στο δωμάτιο της μητέρας του κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο μαιευτήριο. Το rooming in έχει πλέον επικρατήσει σε όλα τα ελληνικά μαιευτήρια και είναι μια συνήθεια που έπρεπε να καθιερωθεί σε κάθε όροφο μαιευτηρίου.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα μόνο στο δημόσιο μαιευτήριο, για πρακτικούς κυρίως λόγους, τα νεογέννητα από τη πρώτη στιγμή, εάν δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα υγείας δικό τους ή της μητέρας, μεταφέρονταν και παρέμεναν στο δωμάτιο μαζί της. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια επικρατούσε η συνήθεια τα μωρά να παραμένουν στο θάλαμο νεογνών και να επισκέπτονται το δωμάτιο της μητέρας για τις ανάγκες του θηλασμού και τις ώρες επισκεπτηρίου για να τα θαυμάσουν συγγενείς και φίλοι. Η παραμονή του μωρού στο δωμάτιο της μητέρας του γινόταν μόνο κατά περίπτωση και με αίτημα των γονιών. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν και συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας άκρως υγιέστατης σχέσης μεταξύ τόσο της νέας μητέρας, όσο και του νέου μπαμπά με το νεογέννητο, από το πρώτο λεπτό.

Πώς λειτουργεί το rooming in;

Κατά την εισαγωγή της επιτόκου στο μαιευτήριο δηλώνεται και η επιθυμία του rooming in ή όχι. Η μητέρα δηλαδή δηλώνει ότι αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας δικό της ή του μωρού που θα χρειαστεί ιατρική παρακολούθηση, επιθυμεί να έχει το μωρό της στο δωμάτιο καθόλη την παραμονή της στο μαιευτήριο, όλη την ημέρα, με σκοπό να καλλιεργηθεί από την αρχή μια ουσιαστική επικοινωνία και επαφή μεταξύ τους. Το δικαίωμα rooming in έχουν πλέον όλες οι μητέρες σε οποιαδήποτε κατηγορία δωμάτιου και αν έχουν επιλέξει (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο).

Πώς εφαρμόζεται το rooming in;

Μετά τον τοκετό, φυσιολογικό ή καισαρική τομή, μόλις η μητέρα επιστρέψει στο δωμάτιό της, τακτοποιηθεί και νιώσει καλύτερα από την ταλαιπωρία και την αναισθησία, παραλαμβάνει το μικρό και τόσο λαχταριστό πιρεξάκι– το κρεβατάκι του νεογέννητου που διαθέτουν τα μαιευτήρια – με το μωρό της. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και την αναχώρησή τους από το μαιευτήριο παραμένουν μαζί για όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και αποχωρίζεται ο ένας τον άλλο μόνο για ιατρικές εξετάσεις, αλλαγή της πάνας, μπάνιο και φροντίδα του μωρού, και αν η μητέρα επιθυμεί να ξεκουραστεί.

Φυσικά και δεν είναι προκαθορισμένος ή δεσμευτικός ο τρόπος λειτουργίας του rooming in αλλά προσαρμόζεται κάθε μέρα στις αντοχές και τις ανάγκες των γονιών και του μωρού. Όμως με όποιο τρόπο και να εφαρμοστεί αυτή η τακτική ας πούμε συγκατοίκησης στο δωμάτιο του μαιευτηρίου τα πλεονεκτήματα και τα εφόδια που προσφέρονται στη μαμά, στον μπαμπά και στο μικρό πλασματάκι είναι πολύ σημαντικά.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του rooming in είναι:

  • Ουσιαστική επαφή των γονιών με το μωρό από την πρώτη στιγμή
  • Ανάπτυξη σωστής και αποτελεσματικής επικοινωνίας με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού
  • Καθιέρωση αποκλειστικού μητρικού θηλασμού
  • Άμεση και γρήγορη εκπαίδευση των νέων γονιών για τη φροντίδα και τις ανάγκες του μωρού
  • Ψυχολογική ισορροπία της λεχώνας

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα του rooming in θα τα συνειδητοποιήσει κάθε νέα μανούλα, ειδικά στο πρώτο της παιδάκι, μόνο όταν το βιώσει.

Η δική μου εμπειρία με το rooming in

Η δική μου εμπειρία ήταν όχι μόνο αξέχαστη αλλά τόσο απολαυστική που δεν μπορώ να φανταστώ το αντίθετο από αυτή την συγκατοίκησή μας στο 614! Ακόμα και πριν εφαρμοστεί το rooming in στην Ελλάδα ονειρευόμουνα σαν μανούλα να έχω στο δωμάτιό μου το νεογέννητο παιδάκι μου από τη πρώτη στιγμή στο μαιευτήριο. Έτσι κατά την εισαγωγή μου θύμισα στον σύζυγό μου, που δεν γνώριζε απόλυτα τη λειτουργία του rooming in, να δηλώσει ότι το επιθυμούμε. Μόλις λοιπόν ανέβηκα στον όροφο του μαιευτηρίου, εγκαταστάθηκα στο δωμάτιό μου, τακτοποιήθηκα, γευμάτισα και ένιωσα καλύτερα, μου έφεραν το μωρό μου.

Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα και πρόβαλε το μικρό πιρεξάκι με ένα κοιμισμένο, τόσο μικρό πλασματάκι, το οποίο μόλις βρέθηκε στην αγκαλιά μου άνοιξε δειλά το μισό ματάκι του, με κοίταξε και συνέχισε τον ύπνο του.

Από εκείνη τη στιγμή που το είχα στη αγκαλιά μου και τον σύντροφό μου δίπλα ένιωσα ότι ξεκινούσε η ζωή μας ως οικογένεια από αυτό το δωμάτιο του μαιευτηρίου που θα παραμέναμε για τις επόμενες τρεις μέρες.

Το rooming in όσο ευεργετικό είναι για τη μητέρα και το μωρό της τόσο σημαντικό είναι και για το νέο μπαμπά. Τον βοηθάει να μάθει και να εξασκηθεί με το μωρό, τις ανάγκες της λεχώνας συντρόφου του. Μαθαίνει να την βοηθάει και να την εμψυχώνει στις προσπάθειές της να θηλάσει και να φροντίσει το μικρό της. Συγκρατεί τις οδηγίες και τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών και θυμίζει ή διευκρινίζει κάτι που μπορεί να διαφύγει κάποια στιγμή στην σύντροφό του, όπως είναι φυσικό από τη αγωνία και την αμηχανία της. Με το rooming in κάθε σύντροφος φεύγει από το μαιευτήριο ως νέος μάχιμος και ικανός μπαμπάς, σύμμαχος και μεγάλος υποστηρικτής της νέας μαμάς.

Για να επιβεβαιώσω αυτή την άποψη θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία που είχα εγώ με τον δικό μου σύντροφο. Το πρώτο μόλις βράδυ στο μαιευτήριο το μικρό μας αποκοιμήθηκε πάνω του ενώ εγώ ήρεμη απολάμβανα ένα πρώτο ντους μετά τον τοκετό. Μέσα στις επόμενες μέρες μέχρι την αναχώρησή μας είχε μάθει να με βοηθάει με τον θηλασμό, τη φροντίδα του μωρού και να συμμετέχει ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε αυτό. Δεν φοβόταν να το κρατήσει, να το αλλάξει ή ακόμα και να μείνει για λίγη ώρα μαζί του μόνος στο δωμάτιο.

Τέλος, το rooming in αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο ταχύρρυθμης εκπαίδευσης γονέων. Τις συμβουλές και τις οδηγίες που αποσπάς από το νοσηλευτικό προσωπικό, τις μαίες και τον γιατρό σου κατά τη διαμονή στο μαιευτήριο δεν τις ξεχνάς εύκολα και ειδικά όταν τις έχεις εφαρμόσει απευθείας την στιγμή που τις ακούς στο ίδιο το μωρό σου, απλά γιατί το έχεις δίπλα σου. Ο θηλασμός, οι θέσεις θηλασμού που θα σε βολέψουν, η αλλαγή της πάνας, η καθημερινή φροντίδα ακόμα και το μπανάκι θα σου φανούν τόσο απλά και εύκολα λόγω του rooming in καθώς θα έχεις ήδη εξασκηθεί τέσσερις ολόκληρες μέρες πριν βρεθείτε μόνοι στο σπίτι.

Το rooming in με έκανε πρακτική, δυναμική νέα μαμά με ένα εξίσου δυναμικό και μάχιμο νέο μπαμπά από τη πρώτη μέρα. Το rooming in μας έκανε να νιώσουμε γονείς, οικογένεια και έτοιμοι για τη νέα ζωή μας. Η μεταφορά στο σπίτι δεν μας τρομοκράτησε καθώς είχαμε κάνει τόσο καλή δουλειά στο μαιευτήριο με την υποστήριξη των ειδικών που το μόνο που άλλαζε ήταν ο χώρος. Εμείς συνεχίσαμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και τις πρώτες μέρες συμβίωσής μας στο μαιευτήριο.

Rooming in και πάλι rooming in!

Γιατί όπως μου είπε και η αγαπημένη μου μαία “εξαρχής θα έπρεπε κάθε μητέρα να έχει αρχικά ένα δικό της μικρό δωμάτιο, με την έννοια του μονόκλινου και όχι να πρέπει αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους να συμβιώσει με άλλες λεχώνες, και δίπλα της απαραίτητα να βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή το μωρό και ο σύντροφός της με σκοπό να βρουν τους ρυθμούς και να επικρατήσει η ψυχραιμία, η ευτυχία και η ψυχολογική και σωματική υγεία της λεχώνας και του νεογέννητου.”

Και με αυτή τη φράση της θα προτείνω -και όχι συμβουλεύσω- κάθε μέλλουσα μανούλα να επιλέξει το rooming in κατά τη διαμονή της στο μαιευτήριο!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts