Home MUM Η εμπειρία μου με τις ραγάδες της εγκυμοσύνης

Η εμπειρία μου με τις ραγάδες της εγκυμοσύνης

by Ivi Belesi

Συζητάω συχνά με μανούλες, νέες, μέλλουσες, έμπειρες, πολύτεχνες για θέματα που μας απασχολούν όλες στην εγκυμοσύνη, στη γέννα και μετά στην καθημερινότητα με το παιδί. Πρόσφατα λοιπόν είχα μια συζήτηση σχετικά με την πιθανή εμφάνιση των ραγάδων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για αυτό και αποφάσισα στο άρθρο αυτό να σας γράψω τη δική μου εμπειρία σχετικά με αυτό το φαινόμενο.

Πριν μείνω έγκυος είχα μόνο ακουστά τις ραγάδες και δεν γνώριζα πολύ καλά τη μορφή και τα είδη τους. Όταν έμεινα έγκυος ακριβώς επειδή δεν είχα γνώση και εμπειρία επί του θέματος περί χαλαρότητας και ελαστικότητας τους δέρματος, παρά τον βομβαρδισμό που δέχτηκα από γιατρούς, νοσοκόμες, φαρμακοποιούς δεν αγχώθηκα λεπτό. Μου φαινόταν κάτι μικρό και ασήμαντο μπροστά στο απίστευτο ταξίδι που ξεκινούσα με ένα πλασματάκι στη κοιλιά μου. Θεωρούσα ότι πρέπει να είμαι ήρεμη και να με απασχολεί μόνο η ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και τίποτα άλλο, ούτε περί ευεξίας και ομορφιάς. Ένιωθα όμορφη και πριν και μετά την εγκυμοσύνη και δεν το λέω εγωιστικά απλά τα είχα. βρει με τον εαυτό μου. 

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου, λίγο μετά και την αυχενική διαφάνεια, σε μια επίσκεψη στο γυναικολόγο μου εξέφρασε το αίσθημα της ξηρότητας που άρχισε να με ενοχλεί σε κάποια σημεία της επιδερμίδας μου. Τότε ο γυναικολόγος μου μου μίλησε πρώτη φορά για τις παθήσεις και αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν στην επιδερμίδα του σώματός μου, όπως ήταν και οι ραγάδες. Πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν βέβαια και γυναίκες με ονειρεμένες επιδερμίδες που δεν έρχονται ποτέ σε επαφή με τέτοιες ενοχλήσεις. Ωστόσo εγώ και πάλι δεν τρομοκρατήθηκα. Από τότε άρχισα να χρησιμοποιώ μια ενυδατική κρέμα σώματος για την πρόληψη των ραγάδων και αυτό όχι με απόλυτη ευλάβεια. Υπήρχαν και μέρες που η πρωινή υπνηλία, οι ζαλάδες ή οι βραδινές καούρες υπερτερούσαν. 

Έτσι πορεύτηκα μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όμως εκεί κάπου στην αρχή του 8ου μήνα που για μένα και ίσως και για πολλές εγκυούλες είναι ο πιο περίεργος, δύσκολος και άχαρος μήνας, γιατί πλέον έχεις βαρύνει πολύ, έχεις φτάσει στη πηγή και θες να πιεις νερό και γιατί δεν αντέχεις άλλο την κούραση, τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και κυρίως την προσμονή για την άφιξη του μωρού σου. Αυτός ο μήνας λοιπόν μεταξύ άλλων μου φύλαγε μια έκπληξη. Έκπληξη ούτε ευχάριστη αλλά και ούτε δυσάρεστη, αλλά θα έλεγα μαμαδίστικη. Ναι μαμαδίστικη έκπληξη θεώρησα την πρώτη εμφάνιση μια μικρής και λεπτής γραμμής αριστερά στη φουσκωμένη κοιλιά μου, τη γνωστή ραγαδούλα. 

Συγκεκριμένα ένα βράδυ μετά το καθιερωμένο ντουσάκι, που ξέρετε όλες οι μανούλες πόσο ανακουφιστικό είναι και ειδικά αν είσαι έγκυος καλοκαίρι όπως εγώ, ανακάλυψα τη πρώτη μου ραγάδα, ακολούθησαν και άλλες. Δεν πανικοβλήθηκα ούτε δυσαρεστήθηκα. Αρχικά επειδή δεν έβλεπα καλά λόγω του όγκου, καταλαβαίνετε, ζήτησα από τον σύντροφό μου να μου επιβεβαιώσει την ύπαρξη της. Εκείνος με την σκέψη ότι μπορεί και να στεναχωρηθώ, ξέρετε πώς μας προσέχουν εκείνους τους μήνας, μου είπε ότι δεν πρέπει να είναι ραγάδα αλλά κάποιο σημαδάκι. 

Η ύπαρξη τους μέχρι και σήμερα που σας γράφω την εμπειρία μου, επιβεβαιώνει ότι δεν ξέφυγα και εγώ από αυτό το φαινόμενο και απέκτησα τα πιο όμορφα σημάδια μητρότητας, τις ραγαδούλες μου. Έχω λίγες μικρές, λεπτές που μόνο εγώ ξέρω να τις βρω. Δεν παραπονιέμαι γιατί και σε αυτό σε σχέση με άλλες μανούλες είμαι τυχερή. Όμως για αυτές τις μανούλες γράφω αυτό το άρθρο. Γιατί θέλω να τους πω να μην νιώθουν καμία ντροπή να κυκλοφορήσουν στην παραλία, να φορέσουν ένα μπικίνι εξαιτίας των ραγάδων. Για τις μανούλες, θεωρώ ότι αυτά τα σημάδια δεν θα πρέπει να λέγονται ραγάδες αλλά σημάδια μητρότητας. Είναι ένα τατουάζ που δεν επιλέγεις αλλά το επιλέγει για σένα η φύση μαζί με την άφιξη της μητρότητας.

Μην ντρέπεστε για τα σημαδάκια μητρότητας. Φροντίστε σωστά την επιδερμίδα σας και οι εγκυούλες από τη πρώτη μέρα εφαρμόστε μια προληπτική θεραπεία για το σώμα που θα σας προτείνει ο γυναικολόγος απλά για να περιορίσετε ίσως την εμφάνισή τους.

Αν το φαινόμενο είναι έντονο μετά την εγκυμοσύνη προσπαθήστε και με τη καθοδήγηση ειδικού ιατρού να το αντιμετωπίσετε, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, ώστε να νιώθετε όσο το δυνατόν καλά εσείς με το σώμα σας.

Και να θυμάστε όταν θα αντικρίσετε την πρώτη σας ραγαδούλα, ότι είναι μέρος αυτού του ταξιδιού που καταλήγει στην άφιξη του μωρού. Nα αγαπάτε πάντα το σώμα σας και τον εαυτό σας γιατίτα μικρά μας χρειάζονται χαρούμενες μητέρες.

Σας φιλώ, 

Ήβη_ businessmumgr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts