Home CHILDBABY Κολικοί | Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσουμε το μωρό μας να μην πονάει

Κολικοί | Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσουμε το μωρό μας να μην πονάει

by Ivi Belesi

Αχ, αυτοί οι κολικοί! Αν γεννήσατε πριν λίγο καιρό και κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας, ίσως ήδη ξέρετε από πρώτο χέρι ότι οι κολικοί είναι μια από τις πιο συχνές δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε τις πρώτες εβδομάδες. Τι είναι, όμως, οι κολικοί και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε το μωρό μας; 

Οι κολικοί είναι ενοχλήσεις που αφορούν την λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος και συνδέονται άμεσα με τη διατροφή του μωρού. Είναι εξαιρετικά συχνό και φυσιολογικό φαινόμενο που μπορεί να βιώσει κάθε μωράκι για διάστημα λίγων εβδομάδων ή κάποιων μηνών. Υπάρχει η άποψη πως το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε μωράκια που δεν θηλάζουν ή δεν ακολουθούν αποκλειστικό θηλασμό δηλαδή τρέφονται και με γάλα σε σκόνη, αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί τελείως και οι απόψεις των ειδικών διίστανται.

Αν αφήσω τώρα κατά μέρος τη θεωρία και μιλήσω μόνο ως μαμά για τους κολικούς, θα σας πω πως πράγματι είναι μια δύσκολη περίπτωση που αντιμετωπίζει το μωράκι και η νέα μαμά, καθώς δεν είναι εύκολο να επέμβεις και να το βοηθήσεις, και εκείνο αντίστοιχα μπορεί να εκφραστεί μόνο με κλάμα και γκρίνια για τις ενοχλήσεις που έχει. Οπότε, πάρτε το απόφαση, γεμίστε μπαταρίες με υπομονή και ψυχραιμία, και θα κάνει τον κύκλο του – και αυτό θα περάσει!

Ως μαμά θηλάζουσα βίωσα για κάποιες εβδομάδες τους κολικούς καθώς παράλληλα η μικρή μου τρεφόταν και με μητρικό γάλα και από μπιμπερό. “Μπιμπερό”: Μεγάλο κεφάλαιο στο φαινόμενο των βρεφικών κολικών! Στην αγορά βρίσκεις μεγάλη ποικιλία από μπιμπερό που θεωρητικά βοηθούν στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των κολικών. Πρακτικά και έχοντας δοκιμάσει πολλές διαφορετικές εταιρίες, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει βέβαια αυτό αλλά δοκιμάστε ό,τι πιστεύετε καλύτερο για το μωρό σας. 

 

Τα δικά μου μαμαδίστικα tips που με βοήθησαν να ηρεμώ ανά διαστήματα το μωρό μου από τους κολικούς είναι απλά, κλασικά και πρακτικά και θα τα μοιραστώ μαζί σας και εύχομαι να σας βοηθήσουν:

1.Φάσκιωμα: Τόσο κλασικό και τελικά τόσο πρακτικό! Με μια μικρή κουβερτούλα της αγκαλιάς ή της βόλτας που λέμε, ελαφριά φλις τον χειμώνα και πικέ το καλοκαίρι, την τυλίγεις γύρω από το σωματάκι του μωρού. Αν αντιδράει και δεν νιώθει άνετα στην κλασική θέση με τα χεράκια μέσα, αφήστε ελεύθερα τα χεράκια του και επικεντρωθείτε γύρω από την περιοχή της κοιλιάς και τα ποδαράκια.

Η θερμότητα που δημιουργείται βοηθάει τα μωράκια να χαλαρώσουν και να ανακουφιστούν λίγο από τις ενοχλήσεις που προκαλούν τα αέρια στην κοιλίτσα τους. 

2.Ζεστό πετσετάκι: Σιδερώστε με ατμό ένα μικρό πετσετάκι και τοποθετήστε το πάνω από το ρούχο στην κοιλίτσα του μωρού-  όχι απευθείας στην επιδερμίδα του. Καθώς είναι το πετσετάκι πάνω στην κοιλίτσα, κάντε ελαφρύ μασάζ.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κολικούς κατά τις πρώτες εβδομάδες, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και αποφύγετε την περιοχή του αφαλού.

3.Χρησιμοποιείστε για απαλό μασάζ και το ειδικό gel της Frezyderm, το  Colic Relief Massage Gel. Με έναν προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό από γλυκερίνη και μαλακτικά έλαια αμυγδάλου, καλέντουλας και χαμομηλιού που δημιουργεί ένα απαλό ενυδατικό φιλμ το οποίο σε συνδυασμό με ήπιο μασάζ στην κοιλίτσα του βρέφους, ενισχύει το αποτέλεσμα της απλής τριβής για ταχύτερη ανακούφιση. Αυξάνει τοπικά τη θερμοκρασία του δέρματος έως και 1ο C χωρίς όμως να επεμβαίνει στην μικροκυκλοφορία του αίματος.

4.Προσπαθήστε κατά τα γεύματα να βοηθάτε με την επιλογή σωστής πιπίλας και ίσως και μπιμπερό να αποφεύγει το μωράκι να καταπίνει αρκετό αέρα από την λαιμαριά του ή από την προσπάθειά του να μάθει να τρώει, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό. 

5.Η αγκαλιά στον ώμο, δηλαδή η θέση που βάζουμε τα μωράκια για να ρευτούν, και ελάχιστη πίεση στα ποδαράκια κατά την προσπάθεια του μωρού να αποβάλει αέρια πολλές φορές το ανακουφίζουν και το βοηθούν να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αυτά είναι τα δικά μου tips από την εμπειρία μου με τους βρεφικούς κολικούς. Εύχομαι να σας βοήθησαν αλλά πάντα μην θυμάστε να συμβουλεύεστε για όλα, ακόμα και για αυτά που διαβάζετε, πριν τα εφαρμόσετε στο μωράκι σας, τον παιδίατρο και την μαία σας! 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts