Home LIFE VIEW Οι βιαστές δεν βρίσκονται μακριά…. Είναι άτομα της διπλανής πόρτας και «υπεράνω πάσης υποψίας»

Οι βιαστές δεν βρίσκονται μακριά…. Είναι άτομα της διπλανής πόρτας και «υπεράνω πάσης υποψίας»

| Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδιά

«Πω πω, αυτός βίασε ανήλικο κοριτσάκι;», «Αποκλείεται αυτός ο οικογενειάρχης, Κύριος, μορφωμένος, άριστος επαγγελματίας, να ασέλγησε πάνω σε ένα κοριτσάκι», «Μα, δεν μας είχε δώσει κανένα δικαίωμα, πώς;»,  «Βιαστής ο τάδε, που η κόρη του έκανε παρέα με το κοριτσάκι που βίαζε καθημερινά; Αποκλείεται»….

Αυτές και άλλες τέτοιες απόψεις, εκφράσεις, γνώμες ακούμε καθημερινά να λέγονται ύστερα από μία είδηση βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης, ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου ή ενός ατόμου. Γιατί «πέφτουμε από τα σύννεφα» όταν μαθαίνουμε ότι ένα άτομο, τις περισσότερες φορές πρόκειται για άντρα, βίασε ένα ανήλικο παιδί, ένα κοριτσάκι ή αγοράκι; Ο βιασμός είναι κάτι τόσο ξένο, κάτι το αόρατο; Όχι. Απλά μερικές φορές κάποια γεγονότα δεν μπορεί να τα κατανοήσει ο ανθρώπινος νους και γιατί κάποιοι άνθρωποι ξέρουν να κρύβονται καλά…

Να ξέρεις ότι… Οι βιαστές είναι άτομα καθημερινά, άτομα που στον εξωτερικό κόσμο δείχνουν οι «τέλειοι» οικογενειάρχες, με την άψογη οικογένειά τους, οι ιδανικοί σύζυγοι, οι πατεράδες που θα ήθελαν να έχουν όλα τα παιδιά, και γενικά ένα προφίλ το οποίο δεν κινεί τις υποψίες και δεν αφήνει περιθώρια μιας λάθους εικόνας.

Και αυτό γιατί θέλουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους και να μην κινούν τις υποψίες κανενός, εκπληρώνοντας έτσι κάθε ‘‘αρρωστημένη’’ φαντασίωση πάνω στα θύματά τους.

Μην ξεχνάς ότι…. Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων με θύματα παιδιά, ανήκουν στο οικογενειακό-πολύ κοντινό- περιβάλλον του ανήλικου παιδιού, οπότε «μην πας μακριά». Ο βιαστής μπορεί να κρύβεται στη διπλανή πόρτα! Μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο προπονητής, ο θείος, ο σύντροφος της μητέρας-χωρισμένη με τον πρώτο της άντρα- ή φίλος των γονέων του παιδιού.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ενός ανηλίκου;

Σεξουαλική κακοποίηση είναι η επαφή ενός ενήλικου, οποιουδήποτε τύπου, με ένα παιδί (είτε αγόρι είτε κορίτσι) και έχει ως στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενήλικου ατόμου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του παιδόφιλου και του παιδεραστή; 

Η παιδοφιλία αποτελεί ψυχική διαταραχή και ανήκει στις παραφιλίες. Ο παιδόφιλος, ο οποίος δεν προχωράει στη σεξουαλική πράξη και απλά έχει φαντασιώσεις με ένα παιδί, συνήθως, είναι άντρας άνω των 30 ετών, είτε ελεύθερος με λίγους φίλους είτε παντρεμένος με ελάχιστη σεξουαλική ζωή με τη σύντροφό του, δείχνοντας παράλληλα ένα άλλο πρόσωπο στην κοινωνία, αυτή του αξιοσέβαστου μέλους. Πολλές φορές, αποδεικνύεται να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά και ο ίδιος όταν ήταν μικρός. Ένας παιδόφιλος μπορεί να είναι μορφωμένος ή αγράμματος, πλούσιος ή φτωχός, νεαρός ή ηλικιωμένος, οποιουδήποτε φύλου, εθνικότητας, χρώματος ή κοινωνικής τάξης.

Από την άλλη, παιδεραστής είναι εκείνος που προχωράει στην σεξουαλική πράξη με ένα παιδί και το έχει κακοποιήσει. Διαφέρει συμπεριφορικά και συναισθηματικά από τον παιδόφιλο, καθώς ο παιδεραστής δεν αφήνει τις ορμές του μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά προβαίνει και σε πράξη πραγματοποιώντας και παρενοχλώντας σεξουαλικά το θύμα του. Υπάρχουν περιπτώσεις, που μπορεί ο δράστης – παιδεραστής να απαγάγει το θύμα του, να το βιάσει και ύστερα να το σκοτώσει. Ακόμη, τις περισσότερες φορές είναι παντρεμένος με παιδιά, επιλέγοντας τα θύματά του από το κοντινό του περίγυρο, ώστε να μπορεί να τα προσεγγίσει εύκολα και να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης τόσο μαζί τους όσο και με την οικογένειά του.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς και τα παιδιά

Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι και σε θέση να προστατέψουν τα παιδιά τους αλλά και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να μπορούν να ξεχωρίζουν το επιτρεπτό από το μη επιτρεπτό όσον αφορά το σώμα τους, τι να δέχονται και τι όχι!

Συμβουλές για τους γονείς:

Είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στο άτομο που υποψιάζεστε ότι πιθανόν να έχει σεξουαλική κακοποιητική συμπεριφορά σε παιδιά.

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του:

 • Εάν εργάζεται σε χώρους με παιδιά
 • Εάν είναι αρκετά εκδηλωτικός με ανήλικα παιδιά
 • Εάν εμπλέκεται σε δραστηριότητες που έχουν παιδιά
 • Εάν είναι πρόθυμος (παραπάνω από το επιτρεπτό) να κρατήσει το παιδί σας, όταν εσείς λείπετε
 • Εάν είναι παντρεμένος, ελεύθερος και γενικά τα άτομα που επιλέγει να κάνει σχέσεις
 • Εάν έχει παιδιά και ποια η σχέση του μαζί τους
 • Εάν οι κοινωνικές του επαφές σχετίζονται περισσότερο με νεαρά άτομα, μικρής ηλικίας, ποιου φύλου

Παρατηρήστε το παιδί σας:

 • Το τελευταίο διάστημα μήπως είναι παραπάνω νευρικό και χωρίς κάποιο εμφανή λόγο;
 • Φοβάται πρόσωπα που πριν δεν φοβόταν;
 • Ζωγραφίζει θέματα που βγάζουν μίσος, θυμό, θλίψη και εχθρικότητα;
 • Προσπαθεί να σας μιλήσει, αλλά σταματάει όταν εμφανίζεται κάποιος ενήλικας;
 • Όταν λείπει από το σπίτι, επιστρέφει με σκισμένα ή λερωμένα ρούχα;
 • Μήπως εμφανίζει δυσκολία στον ύπνο και τη διατροφή του;
 • Μήπως δεν έχει όρεξη για τίποτα και όλη μέρα κάθεται κλεισμένο στο δωμάτιο και κλαίει;

Συμβουλές για τα παιδιά:

Πες «ΟΧΙ» όταν:

 • Ένα ενήλικας θέλει να σε αγγίξει σε μέρη που εσύ δεν θέλεις
 • Ένας ενήλικας σου ζητάει να κάνεις κάτι με το ζόρι και σου λέει «μην τολμήσεις να το πεις στους γονείς σου, γιατί θα τους κάνω κακό»
 • Ξεχώρισε το «δώρο» από την «δωροδοκία». Το δώρο στο προσφέρει κάποιος που σε αγαπάει πραγματικά, ενώ η δωροδοκία είναι όταν σου λέει θα σου δώσω κάτι με αντάλλαγμα κάτι άλλο (π.χ να βγάλεις τα ρούχα σου)

Μεγάλη προσοχή! Είμαστε ΔΙΠΛΑ στα παιδιά μας και όχι απέναντί τους!

Χτίστε μεταξύ σας γερά θεμέλια εμπιστοσύνης, από την αρχή -βήμα βήμα- και δείξτε τους τον σωστό δρόμο, για να μπορέσουν μελλοντικά να σταθούν άξιοι ενήλικες και πολίτες μέσα σε μία κοινωνία όπου παραμονεύει το κακό.  

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts