Home WONDERLANDBOOKS Πρακτικός οδηγός για ήρεμο ύπνο μωρών, νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας! | Εκδόσεις Μίνωας

Πρακτικός οδηγός για ήρεμο ύπνο μωρών, νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας! | Εκδόσεις Μίνωας

by Ivi Belesi

Θυμάμαι όταν ανακοίνωσα πως περιμένω παιδάκι η πρώτη φράση που άκουγα να μου λένε μετά τις ευχές είναι “κοιμήσου τώρα που μπορείς”. Ποτέ δεν είχα δώσει όμως ιδιαίτερη σημασία σε αυτό και άφησα απλά τα πράγματα να κυλήσουν. Έτσι έγινα μαμά και βρέθηκα με ένα μωράκι που από την πρώτη μέρα στο σπίτι κοιμόταν το βράδυ συνεχόμενο 8άρο μέχρι το πρωί. Φυσικά επειδή με όσα είχα ακούσει αυτό δεν μου φαινόταν φυσιολογικό ζήτησα την συμβουλή του παιδιάτρου μου ο οποίος με καθησύχασε και με συμβούλεψε να αφήσω το παιδί να μου δείξει τις ανάγκες στον ύπνο του αφού δεν υπήρχε λόγος ούτε να το ξυπνάω ανά τρίωρο για να θηλάζει λόγω αυξημένου βάρους που είχε. Το μόνο που προσπαθούσα ήταν να του διαμορφώνω μια ρουτίνα πριν τον ύπνο και να το βοηθάω να ξεχωρίζει την ημέρα από την νύχτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν και βράδια δύσκολα που λίγο οι ενοχλήσεις από κολικούς, λίγο τα δοντάκια ή τα άλματα ανάπτυξης άλλαζαν το πρόγραμμα και ξενυχτούσαμε μέχρι το πρωί. 

Για το φαινόμενο “ύπνος” που απασχολεί έντονα κάθε νέο γονιό έρχεται ένας επαναστατικός και άκρως πρακτικός οδηγός από τις Εκδόσεις Μίνωας. Το βιβλίο “Ήρεμος Ύπνος” είναι από εκείνα τα βιβλία που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου αλλά και εσύ που έγινες γονιός.

Δεν θα προσθέσεις στην βιβλιοθήκη ένα ακόμα βιβλίο θεωρίας που όλα τα παρουσιάζει ιδανικά και τέλεια αλλά ένα βιβλίο, καθημερινό οδηγό που θα σημειώσεις, θα υπογραμμίσεις θα διαβάσεις και θα ξαναδιαβάσει στο κρεβάτι δίπλα στο λίκνο, στην κούνια, στον καναπέ, στα ξενύχτια  μέσα στην απελπισία δίπλα στο παιδί σου που δεν θα κοιμάται και δεν θα ξέρεις τι άλλο να δοκιμάσεις. Γραμμένο από μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, την Σάρα Όγκουελ-Σμιθ, με σπουδαίες ψυχολογίας, παιδιατρικής και ομοιοπαθητικής και με ειδίκευση στις γονικές μεθόδους απευθύνεται κατανοητά και συμβουλευτικά σε κάθε νέο γονιό που προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα του ύπνου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το παιδί του. 

Το βιβλίο δομείται από 13 κεφάλαια όπου σε καθένα από αυτά παρουσιάζεται ένα διαφορετικό θέμα αναφορικά με τον ύπνο.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο περνάνε από μπροστά σου σε τίτλους όσα έχεις βιώσει ή βιώνεις ως γονιός στην καθημερινότητά σου προσπαθώντας να βοηθήσεις το μωρό από την κούνια να υιοθετήσει κάποιες συνήθεις ύπνου αλλά και αργότερα ως νήπιο. Το βιβλίο δομείται από 13 κεφάλαια όπου σε καθένα από αυτά παρουσιάζεται ένα διαφορετικό θέμα αναφορικά με τον ύπνο. Στα πρώτα βιβλία η συγγραφέας παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τον ύπνο ανεξάρτητα από την εμπειρία του κάθε γονιού, την ηλικία και τις δυσκολίες ύπνου του παιδιού του, Ξεκινώντας από την έννοια του ομαλού ύπνου και τι αυτός προσφέρει σε ένα βρέφος, την επίδραση που έχουν οι διάφορες τροφές στον ύπνο, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γονιός κατά την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών εκπαίδευσης ύπνου μέχρι και πρακτικές συμβουλές για την ρουτίνα και την ώρα του ύπνου αναλυτικά ανά ηλικιακή ομάδα ξεκινώντας από τους πρώτους μήνες μέχρι και την ηλικία των 5 ετών, το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν υπέροχο οδηγό με αναφορές και σε αληθινές ιστορίες. 

Είναι τελικά τόσο άπιαστο όνειρο να κοιμηθεί ήρεμα και συνεχόμενα το μωρό σου ; 

 Όχι δεν είναι άπιαστο όνειρο μπορώ να απαντήσω εγώ έχοντας όμως μια πολύ καλή και ανώδυνη εμπειρία από τον ύπνο του μωρού μου τους πρώτους μήνες ως μαμά που δεν συνηθίζεται καθώς  θεωρούνται οι πιο δύσκολοι. Για αυτό και σε κάθε μαμαδίστικη συζήτηση ήμουν θέλοντας και μη η εξαίρεση. Όλες οι υπόλοιπες μανούλες άυπνες και εγώ μια χαρά. Τότε θέλοντας να τις καταλάβω αλλά και να τις βοηθήσω προσπαθούσα να αποκρυπτογραφήσω το φαινόμενο “ ύπνος μωρού”, διάβασα, συζήτησα με τον παιδίατρο, τη μαία μου και κατέληξα σε αυτό που υποστηρίζει και το βιβλίο της Σάρα Όγκουελ-Σμιθ πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια έμπειρη ενδιαφέρουσα και διαφορετική για κάθε γονιό, χωρίς κανόνες αλλά με μεθόδους που μπορείς να δοκιμάσεις, χωρίς τύψεις και ενοχές, και αν ταιριάξουν στο μωρό σου τότε τελικά να τις υιοθετήσεις. Επίσης το θέμα του ύπνου δεν αφορά μόνο τον πρώτο χρόνο του μωρού όπως συνηθίζουμε όλοι οι νέοι γονείς να πιστεύουμε αλλά  αφορά όλη την βρεφική, νηπιακή και προσχολική ηλικία κάθε παιδιού. 

Το θέμα του ύπνου δεν αφορά μόνο τον πρώτο χρόνο του μωρού όπως συνηθίζουμε όλοι οι νέοι γονείς να πιστεύουμε!

Το θέμα ύπνος λοιπόν απασχολεί τους γονείς περίπου όλη την πρώτη πενταετία ζωής του παιδιού, όπως συνειδητοποιείς διαβάζοντας τον οδηγό “Ήρεμος Ύπνος” και αυτό είναι φυσιολογικό. Και το διαπίστωσα και μόνη μου γιατί μπορεί να κοιμήθηκα τον πρώτο χρόνο περισσότερο από το αναμενόμενο για νέα μαμά αλλά τα επόμενα χρόνια δεν εξελίχθηκαν το ίδιο εύκολα όπως ήθελα να φαντάζομαι. Συγκεκριμένα μετά τον πρώτο χρόνο ξεχάσαμε τον συνεχόμενο, ήρεμο ύπνο, εμφανίστηκαν τα διαλείμματα και τα πρώτα όνειρα καθώς και τα άλματα ανάπτυξης. Προσπαθήσαμε να κοιμάται μόνη της στο νέο, μεγάλο κρεβάτι της αλλά όχι πάντα με επιτυχία. Στον δεύτερο χρόνο με την έναρξη και της σχολικής ζωής δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει πιστά μια ρουτίνα ύπνου και στον τρίτο χρόνο δυσκολεύτηκε να κοιμάται πάντα νωρίς και χωρίς την παρουσία μας. Και κάπως έτσι με κόπο, ανάστατο ύπνο και κούραση φτάσαμε να συμπληρώνουμε σχεδόν την πρώτη πενταετία με το παιδί για να κοιμόμαστε όλοι, ήρεμοι και να απολαμβάνουν τον ύπνο μας ο καθένας στο κρεβάτι του με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως βράδια με ανησυχία μετά από κάποια ίωση ή ένα κακό όνειρο. 

Κάθε ηλικία, κάθε αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού έχει και διαφορετικές ανάγκες και στον ύπνο όπως επιβεβαιώνει και το ίδιο το βιβλίο στα κεφαλαία του. 

Γραμμένο από έμπειρη μαμά και επιστήμονα απευθύνεται με φροντίδα στους ταλαιπωρημένους, αγχωμένους γονείς

Κι αν με ρωτήσει κάποιος γονιός τι έκανα και τι όχι και πώς τελικά τα κατάφερα, δεν έχω να του πω πολλά ούτε μεγάλες σοφίες. Το μόνο που έκανα είναι να δώσω χρόνο, να ακούσω τις ανάγκες του παιδιού, να διαβάσω, να ενημερωθώ να δοκιμάσω και τελικά να βρω τις προτιμήσεις του παιδιού σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο του για να κοιμάται ήρεμο και να απολαμβάνει εκείνο αλλά και εμείς τον ύπνο κάθε βράδυ. Επιπλέον σε κάθε μέλλοντα, νέο γονιό θα έλεγα αν πρέπει να προσθέσει ένα βιβλίο στην βιβλιοθήκη του με την έλευση του παιδιού στη ζωή του, και καλύτερα πριν την άφιξη του είναι αυτός ο οδηγός, “Ήρεμος Ύπνος” από τις Εκδόσεις Μίνωας που χωρίς αμπελοφιλοσοφίες αλλά με αλήθειες της ζωής, γραμμένο από μια έμπειρη μαμά και επιστήμονα που απευθύνεται με φροντίδα στους ταλαιπωρημένους, αγχωμένους γονείς και φτάνει να καταστρώνει μαζί τους το ιδανικό σχέδιο ύπνου για τα παιδιά. Μα δεν είναι φανταστικό; 

Μust have των νέων γονιών, το νέο βιβλίο της Σάρα Όγκουελ-Σμιθ, “Ήρεμος Ύπνος”

Θα ήθελα πολύ να είχε φτάσει νωρίτερα στα χέρια μας αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Αν και διανύοντας την ηλικία των τεσσάρων προς πέντε ετών με την κόρη μου, το διάβασα και απόλαυσα κάθε σελίδα του που εξηγούσε ακόμα και το πιο απλό αλλά τόσο σημαντικό για έναν γονιό. Το συγκαταλέγω στα must have των νέων γονιών καθώς αγκαλιάζει με τη γραφή της, η Σάρα Όγκουελ-Σμιθ, τόσο τη νέα αγχωμένη, κουρασμένη μανούλα όσο και τον βομβαρδισμένο από παντού νέο μπαμπά και προσπαθεί να εξισορροπήσει με μεγάλη προσοχή τις ανάγκες του παιδιού με αυτές των ταλαιπωρημένων γονιών με σκοπό να ικανοποιηθούν παράλληλα οι ανάγκες τελικά και των δυο πλευρών. 

Μπορείτε να το αναζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία αλλά και στο eshop των Εκδόσεων Μίνωας και να το αποκτήσετε με σκοπό τα ήρεμα βράδια με το παιδί στο σπίτι!

Θα με θυμηθείτε! Καλή ανάγνωση και καλούς ύπνους! 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts