Home MUM ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

by Ivi Belesi

Ένα ζήτημα που απασχολεί αυτή τη περίοδο τους γονείς είναι η εξάπλωση τόσο των εποχιακών ιώσεων που σηματοδοτούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς όσο και η μετάδοση επιδημιών, όπως η ιλαρά που τον τελευταίο χρόνο έχει παρουσιαστεί σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας. Η επιδημία της ιλαράς παρουσιάστηκε πριν την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς και κατά τη διάρκεια της χρονιάς σημειώθηκαν πολλά κρούσματα. Με αφορμή λοιπόν την ιλαρά που έχει προκαλέσει έντονη  ανησυχία σε όλους μας το τελευταίο χρόνο,  είναι μια καλή αφορμή για να εμβαθύνουμε στο ζήτημα του εμβολιασμού και όλων των σύμφωνων ή αντίθετων απόψεων με αυτό. 

Αρχικά συμφωνώ και δεν διαπραγματεύομαι ότι πρέπει όλοι να εμβολιαζόμαστε και να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Εμβολιαζόμαστε και εμβολιάζουμε τα παιδιά για τη δική μας υγεία, για την υγεία της οικογένειάς μας και γιατί σεβόμαστε τη δημόσια υγεία και την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Μου φαίνεται λοιπόν αδιανόητο να δεχτώ πως κάποιοι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους ούτε εμβολιάζονται οι ίδιοι από άποψη. Τι είδους άποψη είναι να μην θες να εμβολιαστείς προκειμένου να προστατευτείς για να μην νοσήσεις ή για να νοσήσεις πιο ήπια από έναν ιό, τη στιγμή που για αυτό τον ιό έχει ανακαλυφθεί εμβόλιο για να σε προστατέψει; Τι άποψη είναι αυτή να μην εμβολιαζόμαστε και να συμβάλουμε στην επανεμφάνιση και την εξάπλωση κάποιου ιού;  Όχι αυτό δεν το θεωρώ άποψη αλλά επιπολαιότητα και ανευθυνότητα προς  τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και την κοινωνία.

Όσοι είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό, μια διαδικασία που θα πρέπει ίσως η πολιτεία να καταστήσει υποχρεωτική τελικά προκειμένου να συμμορφωθούν όσοι δεν την ακολουθούν από “άποψη”, αναρωτιέμαι αν έχουν αναλογιστεί το κόστος που έχει αυτή η επιλογή τους στη δημόσια υγεία, σε μένα, σε σένα, στο παιδί μου, στο παιδί σου σε όλους που συμβιώνουμε σε αυτή τη κοινωνία, τη χώρα, την ήπειρο, τον κόσμο. Νομίζω ότι όχι μόνο δεν το σκέφτονται αυτό αλλά πως θεωρούν ότι είναι επίτευγμα να αντιστέκονται, να αποτελούν τη μειοψηφία και να να εντείνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουμε ξεχάσει με το πέρασμα τον χρόνων. 

Ξέρω πως κάποιοι θα διαφωνήσετε με την άποψή μου, μερικοί θα με θεωρήστε ίσως και υπερβολική και άλλοι θα συμφωνήσετε. Σαν μητέρα όμως δεν δέχομαι να κινδυνεύει το παιδί μου όχι από ένα κρύωμα, μια ίωση της εποχής που είναι λογικό και αναμενόμενο αλλά από μια επιδημία που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι από την επιπολαιότητα μερικών. Όχι, αρκετοί, ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί έξω που πραγματικά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ελέγξουμε δεν χρειάζεται όμως και εμείς να προκαλούμε περισσότερους από μια άποψη που δεν βασίζεται σε κανένα λογικό, αντικειμενικό κριτήριο αλλά σε μια επιπολαιότητα. 

Οφείλω να αναφέρω πως αρκετοί που διαφωνούν με τον εμβολιασμό ή με συγκεκριμένα εμβόλια, παγιδεύονται σε απόψεις που αποδείχτηκαν επιστημονικά ραδιοαρβίλες σχετικά με σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο στον οργανισμό που το δέχεται. Όλοι θα έχετε ακούσει την άποψη ότι το εμβόλιο της ιλαράς μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση αυτισμού. Ως απάντηση σε αυτό θα σας μεταφέρω τη συζήτηση που είχα με τον παιδίατρο όταν πήγαμε να κάνουμε το εμβόλιο της ιλαράς και οι τρεις μας όχι μόνο η μικρή! Τον ρώτησαν αν θα πειράζει που είμαι τόσο απόλυτη και δεν ανησυχώ για το εμβόλιο και αν θα έπρεπε να έχω ενδοιασμούς όπως πολλές μαμάδες που έχω συζητήσει μαζί τους για αυτό το εμβόλιο. Η απάντησή του συνοπτικά και απόλυτα ουσιαστική, “Ήβη, αυτό το εμβόλιο το κάνουμε και εμείς στα παιδιά μας. Το παιδί σου το παρακολουθώ από νεογέννητο δεν περιμένω μετά από ένα χρόνο να δω αν έχει προδιάθεση ή σημάδια αυτισμού. Καλά κάνεις και εμβολιάζεις το παιδί και εμβολιάζεσαι και εσύ!” Μετά και από αυτή τη συζήτηση μαζί μου ένιωσα ακόμα πιο σίγουρη ότι κάθε παιδί πρέπει να ακολουθεί πιστά το προγραμματισμένο εμβολιασμό με την καθοδήγηση πάντα ενός ενημερωμένου επιστήμονα, παιδιάτρου.

Μιλήστε με τον παιδίατρο, τον γιατρό σας. Μοιραστείτε μαζί του φόβους, ανησυχίες που έχετε ή σας έχουν μεταφέρει και προκαλέσει άλλοι αλλά μην αποφασίζετε αυθαίρετα από άποψη να μην εμβολιάζετε τα παιδιά σας και να μην εμβολιάζεστε και εσείς αν χρειάζεστε. Το να μην εμβολιάζεσαι δεν είναι άποψη αλλά κάτι καταστροφικό για σένα και για όλους γύρω σου. Το σημαντικό είναι να ζεις με κάθε τρόπο τη ζωή όσο πιο όμορφα και ασφαλή γίνεται και με άποψη!

Εμβολιαζόμαστε και εμβολιάζουμε τα παιδά μας!

Λέμε ναι στον εμβολιασμό, όχι στις ασθένειες!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts