Home MUM Μαμά οδηγός | 8 Tips + συμβουλές για διαχείριση της οδήγησης μαζί με το μωρό

Μαμά οδηγός | 8 Tips + συμβουλές για διαχείριση της οδήγησης μαζί με το μωρό

by Ivi Belesi

Η μητρότητα αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της νέας μητέρας, τις συνήθειές της και τους τρόπους που διαχειρίζεται κάθε ασχολία της όπως και αυτή της οδήγησης. Η οδήγηση ανήκει σήμερα στις πιο σημαντικές και απαραίτητες ασχολίες της σύγχρονης μητέρας για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της και των παιδιών της. Αν δεν έχεις γίνει ακόμα μαμά δεν μπορείς όμως να συνειδητοποιήσεις πόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει και η οδήγηση για μια μαμά με συνεπιβάτη ένα μωρό. 

Ειλικρινά ως μαμά θα σου πω ότι είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου και όχι γιατί κάνει κάτι το παιδί αλλά γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να συγχρονίσεις την ίδια στιγμή και κυρίως η ασφαλής μεταφορά του παιδιού. Μετά την άφιξη ενός μωρού δεν είσαι απλά μια οδηγός, είσαι μια μαμά οδηγός . Και τι σημαίνει μαμά – οδηγός ; Οδηγός με ακόμα περισσότερη συγκέντρωση στο τιμόνι και ενεργά αντανακλαστικά και ικανότητα να συνδυάζει την οδήγηση με τις ανάγκες του μωρού.

Η μαμά – οδηγός εκτός από την ικανότητα να ξέρει να οδηγεί πρέπει να μάθει να συγχρονίζει την οδήγηση με την φροντίδα του μωρού, πράγμα απαιτητικό και δύσκολο, που κάθε μανούλα έρχεται αντιμέτωπη και εξοικειώνεται με αυτό. Έτσι και εγώ προσπαθώντας να συνδυάσω οδήγηση και μωρό σε ένα αμάξι, ανακάλυψα τρόπους διαχείρισης, μικρά  tips που θέλω να μοιραστώ μαζί σας και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα.

Αρχικά πρέπει να επιλέξετε ένα ασφαλές καθισματάκι για το μωρό σας που να απευθύνεται στην ηλικία του και να τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας.

1.Καθρεφτάκι για το μωρό 

To γνωστό καθρεφτάκι που το τοποθετείς δίπλα στο κεντρικό καθρέφτη του αμαξιού είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να βλέπεις όποτε χρειάζεται το μωρό. Προσοχή όμως μέχρι να το συνηθίσεις χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να μην μπερδεύεσαι την ώρα της οδήγησης. Μάλιστα και το μωρό σε μεγαλύτερη ηλικία αρχίζει να εξοικειώνεται και να κοιτάζει προς το καθρεφτάκι όταν του μιλάς.

2. Παιχνίδια με κρίκους και δεσίματα

Παιχνίδια στο αμάξι πρέπει να υπάρχουν μόνιμα και μάλιστα είναι αρκετά χρήσιμο και πρακτικό να είναι κρεμασμένα με κρίκους από το μπροστινό κάθισμα από το καρεκλάκι του μωρού ώστε να έχει άμεση επαφή και να μην χρειάζεται να του τα δίνεις συνεχώς αν του πέσουν, ενώ οδηγείς.

3. Προστατευτικές μεμβράνες για την ακτινοβολία UV

Οι προστατευτικές μεμβράνες στα τζάμια του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά χρήσιμες τόσο για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία όσο και για να δημιουργεί ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον στο παιδί ενώ βρίσκεται στο αμάξι. Παράλληλα αποτελεί και ένα είδος προστασία για τη μητέρα και το παιδί καθώς δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει κάποιος από έξω το εσωτερικό του αυτοκινήτου καθώς και σε κάποια σύγκρουση προστατεύουν από τη θραύση των κρυστάλλων.

4. Βάση για το κινητό

Η βάση για το κινητό και λόγω μωρού αλλά και λόγω νόμου είναι ένα πολύ χρηστικό εργαλείο για το αυτοκίνητο καθώς έχεις και άμεση πρόσβαση στο κινητό σου τηλέφωνο με ανοιχτή ακρόαση  και δεν απασχολείς τα χέρια σου ενώ οδηγείς.

5. Παιδικά τραγούδια

Φρόντισε να έχεις ένα cd ή ένα usb ανάλογα τι σε εξυπηρετεί με παιδικά τραγούδια, οικείς προς το παιδί. Θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο όταν θα προσπαθείς να ηρεμίσεις το παιδί εν κίνηση από μεγάλη σύγχυση. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά ηρεμούν με την μουσική και σε συνδυασμό και με την κίνηση του οχήματος πολλές φορές αποκοιμιούνται και έτσι.

6. Τσάντα φαγητού

Τη τσάντα φαγητού και αλλαξιέρας πρέπει να την έχεις πάντα σε άμεση πρόσβαση από εσένα προκειμένου να την χρησιμοποιήσεις εύκολα αν χρειαστεί να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου για να αλλάξεις ή να ταΐσεις το παιδί. 

7. Γνωστές διαδρομές

Με όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μαμά – οδηγός ειδικά στις πρώτες διαδρομές με ένα πολύ μικρό μωρό καλό θα είναι να επιλέγουμε γνωστές ή εύκολες διαδρομές ώστε να μην προκαλούμε περισσότερο άγχος στον εαυτό μας.

8.Όχι τάισμα εν κινήσει

Ποτέ δεν δίνεις τροφή στο μωρό εν κινήσει, ούτε κάτι μικρό όπως ένα μπισκότο. Με την πρώτη ευκαιρία σταματάς σε κάποιο σημείο του δρόμου που μπορείς και έπειτα ταΐζεις το μωρό σου. Το ενδεχόμενο να πνιγεί το μωρό καθώς οδηγείς είναι από τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να συμβούν σε μια μητέρα και επειδή μου έχει τύχει και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βοηθήσεις το μωρό ενώ οδηγείς μέχρι να μπορέσεις να σταματήσεις, απέφυγε κάθε είδους τροφή ακόμα και νερό μέχρι να μπορείς να σταματήσεις.

Γενικά να θυμάσαι ότι σαν μαμά-οδηγός πρέπει να είσαι ιδιαίτερα ψύχραιμη και εφευρετική. Σαφέστατα πολύ προσεχτική στην οδήγηση. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας με γνώριμες και κοντινές αποστάσεις για να συνηθίσετε το νέο συνδυασμό ρόλων και είναι σίγουρο ότι με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρετε, όπως όλες μας.

Άλλωστε τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για μια μαμά.

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts