Home HOMEECO LIVING 4 βήματα για αποδοτική & οικονομική θέρμανση σπιτιού

4 βήματα για αποδοτική & οικονομική θέρμανση σπιτιού

by Businessmum.gr

Η οικονομική θέρμανση σπιτιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μας απασχολούν το φθινόπωρο και το χειμώνα. Kαι καθώς αναμένουμε την αλλαγή και πτώση σιγά-σιγά της θερμοκρασίας ας δούμε μαζί 4 βήματα για πιο αποδοτική οικονομική θέρμανση στο σπίτι.

#1 Τοποθέτησε υφάσματα και χαλιά

Η πρώτη μας συμβουλή αφορά σε αντικείμενα που, πιθανώς, ήδη διαθέτεις στο χώρο σου. Αναμφίβολα, το μινιμαλιστικό στυλ διακόσμησης δεν προβλέπει τη χρήση πολλών υφασμάτων στο σπίτι. Ωστόσο, αν θέλεις να πετύχεις μια πραγματικά οικονομική θέρμανση σπιτιού, μάλλον το στυλ αυτό δε θα ικανοποιήσει τις ανάγκες σου. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς, τα υφάσματα και τα χαλιά εξακολουθούν να είναι μοντέρνα. Απλώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το προσωπικό σου γούστο για να κάνεις εμπνευσμένους συνδυασμούς. Οι συνδυασμοί αυτοί θα πρέπει να ταιριάζουν με την αισθητική σου, αλλά ταυτόχρονα να βοηθούν στη μόνωση του χώρου. Έτσι, λοιπόν, σου συστήνουμε να μην αφήσεις κανένα δωμάτιο του σπιτιού χωρίς ένα ζεστό χαλί. Τα αποτελέσματα στην αλλαγή ατμόσφαιρας του σπιτιού θα σε καταπλήξουν.

#2 Φρόντισε για τη θερμομόνωση του χώρου

Για μια πραγματικά οικονομική θέρμανση σπιτιού, δεν αρκεί να διαλέξεις μια πηγή θερμότητας που κοστίζει λίγο, σε σχέση με άλλες. Το βασικότερο ζήτημα είναι η αποδοτικότητα κάθε πηγής θέρμανσης, ώστε στο χώρο σου να επικρατεί η βέλτιστη ατμόσφαιρα. Για να αποδίδει αρκετά καλά, η θερμομόνωση είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα, σημασία έχει να μην υπάρχουν διαρροές θερμότητας από τα κουφώματα. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά για να διατηρηθεί η θερμότητα του χώρου.

Επίσης, πρέπει οι όποιες χαραμάδες έχουν να σφραγίζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, για την αισθητή βελτίωση της θερμομόνωσης και ηχομόνωσης του χώρου σου, αξίζει να εξετάσεις την επιλογή κατασκευών από γυψοσανίδα. Για παράδειγμα, μπορείς να επενδύσεις κάποιους τοίχους του σπιτιού με γυψοσανίδα. Η γυψοσανίδα, ως υλικό, έχει άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να διατηρεί τη θερμότητα του χώρου σχετικά σταθερή, χειμώνα καλοκαίρι. Γιατί να μην επωφεληθείς από αυτή της την ιδιότητα για να κάνεις οικονομία στα καύσιμα;

#3 Διάλεξε την ιδανική σου πηγή θερμότητας

Όλοι ψάχνουμε την πιο οικονομική πηγή θερμότητας για το σπίτι μας. Παραδοσιακοί λέβητες πετρελαίου, αυτόνομη θέρμανση, αντλία θερμότητας, ακόμα και παραδοσιακά τζάκια έρχονται προς εξέταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως κάθε σπίτι έχει και ξεχωριστές ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα σπίτι 50 τετραγωνικών μέτρων δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με ένα άλλο 150 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, ένα σπίτι στο βόρειο τμήμα της χώρας δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με ένα άλλο στο νότιο τμήμα της χώρας.

Φυσικά, μπορείς να έχεις υπόψιν σου κάποιες βασικές εναλλακτικές επιλογές και το τι συνηθίζουν να προσφέρουν σε ένα σπίτι. Ωστόσο, την τελική επιλογή είναι καλύτερο να την κάνεις με τη βοήθεια ενός έμπειρου επαγγελματία, ο οποίος έχει υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σου. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες βασικές επιλογές πηγών θερμότητας.

Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα

Βασικός εκπρόσωπος της οικονομικής θέρμανσης με ρεύμα είναι το κλιματιστικό. Το κλιματιστικό είναι μια συσκευή που υπάρχει σε πάρα πολλά νοικοκυριά, ιδίως για χρήση το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να προτιμάται και για λόγους θέρμανσης το χειμώνα. Ο λόγος είναι πως είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, χωρίς να προμηθεύεσαι καύσιμη ύλη. Ταυτόχρονα, μπορείς να το έχεις σε λειτουργία όποτε επιθυμείς, χωρίς να επωμίζεσαι περιττά έξοδα για αυτό όταν λείπεις.

Το μόνο κόστος που σε επιβαρύνει, βρίσκεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα μειονέκτημα που παρουσιάζει, είναι πως δύσκολα αποδίδει σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό συμβαίνει, γιατί το κλιματιστικό λειτουργεί καλύτερα, όταν ρυθμίζεται έως και 15 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι, σε συνθήκες παγετού θα δυσκολευτεί να φέρει ζεστασιά στο σπίτι. Επίσης, η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας μπορεί να σε ενδιαφέρει σαν ιδέα, αλλά η αρχική επένδυσή της είναι πολύ μεγάλη.

Θέρμανση με πετρέλαιο

Ποιος είπε ότι δε μπορείς πια να πετύχεις οικονομική θέρμανση σπιτιού με πετρέλαιο; Αν το σπίτι σου ήδη θερμαίνεται μέσω ενός λέβητα πετρελαίου, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις πηγή θέρμανσης. Θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σου, η θέρμανση με τη βοήθεια φυσικού αερίου είναι καλύτερη για το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει κανέναν κίνδυνο έκρηξης. Ωστόσο, η αλλαγή του λέβητα και η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος θέρμανσης κοστίζει αρκετά σαν αρχική επένδυση.

Για το λόγο αυτό, μπορείς να συνεχίσεις να ζεσταίνεις το χώρο σου με πετρέλαιο, αν προσέχεις κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να σου προτείνουμε τη χρήση θερμοστάτη. Έτσι, θα μπορείς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία των σωμάτων του καλοριφέρ ανάλογα με τις ανάγκες σου την κάθε στιγμή, εξοικονομώντας χρήματα από τις στιγμές που χρειάζεσαι λιγότερη θέρμανση. Επίσης, πρέπει να φροντίζεις για τη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, όπως για παράδειγμα για τον καθαρισμό δεξαμενής πετρελαίου.

θέρμανση με πετρέλαιο

Θέρμανση με τζάκι

Το τζάκι είναι ένα από τα πιο κλασικά σημεία αναφοράς στη χειμωνιάτικη διακόσμηση. Όταν έχεις τζάκι στο σπίτι σου, σκέφτεσαι πώς να το διακοσμήσεις, με τι υλικά να το επενδύσεις. Ακόμα, μπορεί να σκέφτεσαι πώς να διαρρυθμίσεις το καθιστικό σου, έτσι ώστε το τζάκι να είναι το κέντρο του σαλονιού. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις οικονομία, ζεσταίνοντας το σπίτι με τζάκι; Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά στοιχεία του τζακιού για την οικονομία του σπιτιού. Τα καυσόξυλα, ως καύσιμη ύλη, τείνουν να είναι πιο οικονομικά από άλλα καύσιμα. Επίσης, το τζάκι και η καπνοδόχος κοστίζουν ελάχιστα για να καθαριστούν και να συντηρηθούν.

θέρμανση με τζάκι

Τέλος, το τζάκι είναι μια πηγή θερμότητας που ανάβεις και σβήνεις κατά βούληση, όποτε το έχεις ανάγκη. Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία ως προς τη θέρμανση με τζάκι. Για παράδειγμα, τα ξύλα χρειάζονται κάποιο αποθηκευτικό χώρο για να τα έχεις διαθέσιμα για το τζάκι σου. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να μη χρειάζεται να προμηθεύεσαι ξύλα κάθε εβδομάδα. Επίσης, αν η μόνωση του σπιτιού δεν είναι πολύ καλή, δύσκολα θα ζεσταθεί αποδοτικά ο χώρος μόνο με τζάκι. Έτσι, μπορεί για κάποια σπίτια η μέθοδος αυτή να είναι ασύμφορη, από άποψη απόδοσης και οικονομίας.

#4 Συντήρησε τις πηγές θερμότητας

Είτε συνεχίσεις να θερμαίνεις το χώρο σου με ήδη υπάρχουσες πηγές, είτε αντικαταστήσεις τις υπάρχουσες με καινούριες, η σωστή συντήρηση είναι σημαντικότατη. Για ποιο λόγο η συντήρηση είναι τόσο σημαντική; Αρχικά, επειδή αυξάνει την απόδοση κάθε πηγής θερμότητας. Αλλά κάτι ακόμα, που θεωρούμε εξίσου σημαντικό, είναι πως η συντήρηση συνηθίζεται να κοστίζει λιγότερο από την επισκευή. Και οι πηγές θέρμανσης του σπιτιού, όσο ποιοτικές κι αν είναι, μπορούν να υποστούν φθορές και βλάβες με το πέρασμα του χρόνου. Γιατί να μην τις προλάβεις, πριν είναι αργά;

Άλλωστε, κάποια κομμάτια της συντήρησης μπορείς να τα κάνεις και χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία. Μπορείς να καθαρίσεις τα φίλτρα του κλιματιστικού, να κάνεις εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ, ακόμα και να μάθεις να ρυθμίζεις με το βέλτιστο τρόπο το θερμοστάτη σου. Πέρα από αυτά, η συντήρηση από έναν εξειδικευμένο τεχνικό μια φορά το χρόνο μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από πιθανές βλάβες που μπορούν να προκύψουν.

Χρειάζεσαι εγκατάσταση, επισκευή, ή συντήρηση συστήματος θέρμανσης για να πετύχεις την πιο οικονομική θέρμανση σπιτιού; Εμπιστεύσου τους έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για να ζεστάνεις το χώρο σου, άμεσα και υπεύθυνα!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts