Home CHILD 5 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης.

5 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης.

by Businessmum.gr

H κατάσταση έχει ως εξής: Στα παιδία σας αρέσει το σχολείο. Απολαμβάνουν τα μαθήματά τους, τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους. Κάνουν τα μαθήματά τους κάθε βράδυ. Προσπαθούν σκληρά, αλλά αυτή η προσπάθεια και ο ενθουσιασμός δεν μεταφράζονται σε ακαδημαϊκά κέρδη και βαθμούς που και οι δύο θέλετε να δείτε. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, το κλειδί για να βοηθήσετε το παιδί σας να σπάσει τον κώδικα της μάθησης μπορεί να είναι να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη κάποιων αποτελεσματικών δεξιοτήτων μελέτης.

Η επιτυχία στην τάξη δεν προέρχεται από κάποιο μεμονωμένο πράγμα, αλλά από το σωστό συνδυασμό συμπεριφοράς, συνηθειών και προσπάθειας. Οι ισχυρές δεξιότητες μελέτης είναι ένα σημαντικό συστατικό αυτής της συνταγής.

“Οι μαθητές με άριστα δεν γεννιούνται – γίνονται”εξηγούν οι Katie O’Brien και Hunter Maats, συν-συγγραφείς του βιβλίου The Straight-A Conspiracy, οι οποίοι έχουν διδάξει εκατοντάδες μαθητές και συνεργάστηκαν σε αυτή τη μελέτη του Princeton Review. “Κάθε μαθητής στην Αμερική είναι ικανός να πάρει τους βαθμούς που θέλει χωρίς όλο το άγχος. Η διαχείριση των συναισθημάτων σας, η απομάκρυνση των περισπασμών και η δημιουργία ενός ξεκάθαρου σχεδίου μελέτης που κάνει τη μάθηση πιο γρήγορη και πιο διασκεδαστική, είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι μαθητές και γονείς.”

Μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτύξει τις δεξιότητες μελέτης που χρειάζεται για να επιτύχει ακαδημαϊκή επιτυχία – και να απολαύσει τα οφέλη και εκτός της σχολικής αίθουσας !

Ακολουθούν επτά συμβουλές για να ξεκινήσετε να βοηθάτε αποτελεσματικά το παιδί με την μελέτη του !

1. Δημιουργείστε έναν καθορισμένο χώρο μελέτης.

Έχει το παιδί σας το δικό του γραφείο ή χώρο εργασίας σε έναν χώρο του σπιτιού σας που να ευνοεί την εστιασμένη μελέτη. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν είναι καλά φωτισμένο και μακριά από άλλους περισπασμούς. Διατηρήστε χρήσιμες προμήθειες μελέτης σε αυτή την περιοχή, όπως πολύχρωμα post-it, μια ποικιλία από στυλό και μολύβια, μαρκαδόρους και χαρτί για ξύσιμο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει την ιδιοκτησία του χώρου, δίνοντάς του την ελευθερία να διακοσμήσει, και διδάξτε του να τακτοποιεί και να οργανώνει το γραφείο του κάθε βράδυ, ώστε να είναι έτοιμο να πιάσει δουλειά όταν έρθει η ώρα για την επόμενη συνεδρία μελέτης.

2. Κρατήστε ένα πρόγραμμα

Η διαχείριση του χρόνου είναι μια απίστευτα σημαντική πτυχή των αποτελεσματικών δεξιοτήτων μελέτης. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ο μαθητής σας γνωρίζει πώς να κρατάει ένα πρόγραμμα για τις εργασίες του. Ζητήστε τους να γράψουν τις σημαντικές ημερομηνίες λήξης των εργασιών και των εργασιών, ειδικά αν ο δάσκαλός τους ανακοινώνει τις ημερομηνίες αυτές πολύ νωρίτερα.

Στη συνέχεια, το κλειδί είναι να παραμείνετε στην κορυφή αυτών των αναθέσεων. Προετοιμαστείτε για σημαντικές εξετάσεις βοηθώντας το παιδί σας να αναλύσει το περιεχόμενο και να καταρτίσει ένα πρόγραμμα επανάληψης της ύλης τις ημέρες που προηγούνται της εξέτασης. Διαχωρίστε τα μεγάλα έργα με παρόμοιο τρόπο, καθορίζοντας μικρότερα ορόσημα και δουλεύοντας με το παιδί σας για να φτιάξετε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα στοιχεία. Αυτό μπορεί να αντισταθμίσει την πολυλογία και την αναβλητικότητα (και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση στη διαδικασία), κάνοντας τον φόρτο εργασίας τους να φαίνεται πιο διαχειρίσιμος.

3. Κρατήστε αποτελεσματικές σημειώσεις.

Έχετε ακούσει για τις σημειώσεις Cornell Notes Η χρήση αυτού του κλασικού συστήματος σημειώσεων μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που διδάσκονται στην τάξη και να διατηρήσει πραγματικά όσα έχει μάθει. Υπάρχουν ακόμη και μελέτες που δείχνουν ότι το να γράφετε σημειώσεις με το χέρι οδηγεί σε καλύτερη συγκράτηση από το να μην κρατάτε σημειώσεις ή να χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή. Το να διδάξετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί στρατηγικές ενεργητικής ανάγνωσης -όπως το να κρατάει σημειώσεις ή να επισημαίνει βασικά θέματα και αποσπάσματα- είναι επίσης πολύ χρήσιμο για τη συγκράτηση.

4. Εξάσκηση για τις εξετάσεις/διαγωνίσματα.

Η απλή επανάληψη του περιεχομένου πριν από ένα τεστ δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη μέθοδος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας είναι προετοιμασμένο για ένα επερχόμενο τεστ. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετέ τους να δοκιμάσουν πιο διαδραστικές προσεγγίσεις, όπως η συμπλήρωση δοκιμασιών εξάσκησης ή η χρήση καρτών flash. Το να κάνετε στο παιδί σας ερωτήσεις επανάληψης και να το βάζετε να δίνει σύντομες επεξηγήσεις τύπου έκθεσης δυνατά μπορεί επίσης να είναι μια πολύ καλή στρατηγική για να βεβαιωθείτε ότι κατανοεί πραγματικά την ύλη.

5. Αποφύγετε την πίεση.

Το να μελετάτε λίγο από ένα θέμα κάθε μέρα είναι πολύ καλύτερο για τη μακροπρόθεσμη συγκράτηση από το να μελετάτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μια μέρα. Βοηθήστε τον μαθητή σας να δομήσει ένα πρόγραμμα μελέτης που θα του επιτρέπει να μοιράζει την εξάσκησή του σε διαφορετικά θέματα – ήδη 10 λεπτά εξάσκησης την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν! Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνετε τον μαθητή σας να διακόπτει τη μελέτη του με έξυπνα διαλείμματα. Ένα διάλειμμα 15 λεπτών κάθε μία ώρα μπορεί να κάνει θαύματα για να τους κρατήσει συγκεντρωμένους και παραγωγικούς.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts