Home EDITORIAL ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΟΝΑ! | Τι δώρα να πάρετε στο βαφτιστήρι σας, πότε να του τα δώσετε, μέχρι ποια ηλικία παίρνουμε λαμπάδα στο παιδί!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΟΝΑ! | Τι δώρα να πάρετε στο βαφτιστήρι σας, πότε να του τα δώσετε, μέχρι ποια ηλικία παίρνουμε λαμπάδα στο παιδί!

by Businessmum.gr

Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, όλοι εμείς που έχουμε την ευλογία να είμαστε πνευματικοί γονείς, νονοί και νονές, ετοιμάζουμε με χαρά τα δώρα για το βαφτιστήρι μας που τα περιμένει πώς και τι! Πώς επιλέγουμε όμως τα δώρα, τι συμβολίζουν, πότε πρέπει να τα δίνουμε στα παιδιά, μέχρι ποια ηλικία τους παίρνουμε λαμπάδα; Πάμε να τα δούμε όλα σε ένα αναλυτικό αφιέρωμα για τη νονά

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς και ποια τα πασχαλινά δώρα που πρέπει να πάρουν;

Η αγορά των δώρων είναι μία διαδικασία που την κάνουμε με πολλή αγάπη και δεν παίζουν ρόλο τα ποσά που θα ξοδέψουμε, αλλά η κίνηση και η χαρά με την οποία θα τα δωρίσουμε.

Σύμφωνα με την παράδοση και την εκκλησία, ο νονός το Πάσχα πρέπει να αγοράσει στο πνευματικό του παιδί μια λαμπάδα, ένα τσουρέκι κι ένα ζευγάρι παπούτσια

-Λαμπάδα: Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, την πίστη και την προσευχή, τη νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στον θάνατο και το σκοτάδι, γι’ αυτό και συνήθως επιλέγουμε να είναι λευκή. Την ανάβουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες σχέδια. Λάβετε υπόψη την ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφέροντα του βαφτιστηριού σας και ξεκινήστε την αναζήτηση!

Θυμηθείτε: Όσο μεγαλώνουν τα βαφτιστήρια μας, θέλουν όσο πιο απλές και λιτές λαμπάδες γίνεται, με ελάχιστη ή καθόλου διακόσμηση.

Μπορείτε να ενισχύσετε το έργο διαφόρων κοινωφελών ιδρυμάτων και οργανώσεων, όπως το Make-A-Wish Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS, η Φλόγα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Unisef, η Κιβωτός του Κόσμου, κ.ά.

Επειδή αυτές οι μέρες έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, οι λαμπάδες δεν θα πρέπει να είναι φορτωμένες με παιχνίδια. Είναι προτιμότερο τα παιχνίδια να αγοράζονται ξεχωριστά και οι λαμπάδες να συμβαδίζουν με την κατάνυξη των ωρών και το γεγονός ότι θα ανάψει με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

-Παπούτσια: Είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια και συμβολίζει τη σταθερή και γερή ζωή που ευχόμαστε να έχει το βαφτιστήρι μας. Φυσικά, τα παπούτσια μπορούν να αντικατασταθούν με ένα παιχνίδι ή ρουχαλάκι.

-Πασχαλινό αυγό: Το αυγό συμβολίζει τη ζωή εν Τάφω, η οποία φτάνει στην Ανάσταση, την αναγέννηση του κόσμου και τη γονιμότητα. Παλαιότερα οι νονοί έδιναν το Πάσχα κόκκινα αυγά, με τα χρόνια όμως αυτά αντικαταστήθηκαν από τα σοκολατένια, που είναι έθιμο του δυτικού κόσμου. 

-Τσουρέκι: Είναι ο άρτος της ζωής, όπως μας δίδαξε ο Χριστός. Παλιότερα οι γυναίκες έκαναν κουλούρες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκαν από το τσουρέκι και τα κουλουράκια. Συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Δώρο για τα μικρούλια, καλώς ή κακώς, σημαίνει Παιχνίδι!

Επιλέξτε:

-Για τα μωράκια μέχρι 1 έτους: λούτρινα ζωάκια, παιχνίδια με φως και ήχους, κουδουνίστρες.
-Για 1-2 ετών: παζλ με μεγάλα κομμάτια, κουκλάκια, πάνινα ζωάκια, βιβλία, μουσικά παιχνίδια, τουβλάκια.
-Για 2-5 ετών: κουκλόσπιτα, παζλ με περισσότερα κομμάτια, αυτοκινητάκια, εργαλεία για μαστορέματα, κουζινικά, ποδηλατάκια, μπογιές και βιβλία για ζωγραφική, μουσικά όργανα, μπάλες.
-Για 5-9 ετών: πατίνια, ποδήλατο, ρομποτάκια, επιτραπέζια, αεροπλάνα, lego, λογοτεχνικά βιβλία και σετ χειροτεχνίας.
-Για 10-14 ετών: επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια.

ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ! Πάρτε το βαφτιστήρι μαζί σας στα ψώνια και κάντε μια ωραία βόλτα οι δυο σας συνδυάζοντας φαγητό και συζήτηση! Θα ευχαριστηθεί πολύ να περάσει λίγες ώρες παρέα σας!

Πότε πρέπει να πηγαίνουμε τα δώρα στα βαφτιστήρια μας;

Το έθιμο λέει πως την λαμπάδα ο νονός την πηγαίνει την Μ. Πέμπτη, ποτέ όμως Μ. Παρασκευή. Επειδή όμως τα πιτσιρίκια περιμένουν πώς και πώς, μην καθυστερείτε την παράδοση των δώρων της Λαμπρής- όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά!

Και αν οι σχέσεις μου με τους γονείς δεν είναι και οι καλύτερες;

Αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει τη σχέση που πρέπει να κρατάτε με το βαφτιστήρι σας. Οφείλετε να είστε σωστοί στις υποχρεώσεις σας ακόμα και αν χρειαστεί κατά την επίσκεψη να είστε τυπικοί με τους γονείς ή να το βγάλετε μια βόλτα έξω για να του δώσετε τα δώρα του.

Μέχρι πότε πρέπει να αγοράζω λαμπάδα στο βαφτιστήρι μου;

Η αναμονή της λαμπάδας σίγουρα δεν έχει ηλικία! Τα βαφτιστήρια όσο χρονών και αν γίνουν περιμένουν πάντα τη λαμπάδα τους, ακόμα και αν αυτή είναι ένα απλό κερί. Είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται, ιδίως όταν οι σχέσεις παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Πόση χαρά παίρνει ένα παιδί στη θέα των δώρων και τι καλύτερο δώρο ως ανταμοιβή για μια νονά να ακούσει από το βαφτιστήρι της να τηςλέει: «Νονά, σ’ αγαπάω!».

Από την παιδαγωγό Κατερίνα Αποστολίδου

Πηγή: mothersbird.gr

*Οι λαμπάδες της φωτογραφίας είναι από το The Ecolab

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts