fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class 18_July_21 | Πουτίγκα καρπούζι

#Cooking Class 18_July_21 | Πουτίγκα καρπούζι

by Business Mum

#Cooking Class 18_July_21

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Το καρπούζι κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αφρική. Ο Γαληνός το αναφέρει ως “μηλοπέπων” και ο Διοσκουρίδης ως “σίκυος ο ήμερος”. Δυστυχώς, δεν επικράτησε η ελληνική ονομασία για το καρπούζι αλλά η τούρκικη λέξη “karpuz”. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Είναι ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα καθώς αποτελείται από 91% νερό! Τέλος, περιέχει βιταμίνη C, καροτινοειδή, ενώ είναι και ελαφρώς διουρητικό.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1.400 γρ. καρπούζι, κομμένο σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια και φλούδα
  • 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. νισεστέ
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. σαντιγί
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

  • Παίρνουμε τα κομμάτια καρπούζι, χωρίς κουκούτσια και φλούδα, τα βάζουμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν υγρό. Το βάζουμε στην άκρη.
  • Ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και το νισεστέ σε μία αντικολλητική κατσαρόλα
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το καρπούζι. 
  • Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. 
  • Πρέπει να ανακατεύουμε συχνά και να ξύνουμε τη βάση της κατσαρόλας με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας το μείγμα. 
  • Βράζουμε και ανακατεύουμε συχνά, για 5 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα .
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, ανακατεύοντας, το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Περνάμε από λεπτό κόσκινο πιέζοντας το μείγμα με μία σπάτουλα και το βάζουμε σε ένα μπολ.  
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη βάζοντάς τη να κολλήσει επάνω στην πουτίνγκα για να μην κάνει πέτσα.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.
  • Τη σερβίρουμε σε μπολ με τη σαντιγί και τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή με άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να σερβίρουμε με κανέλα, σοκολάτα και τριμμένα μπισκότα!

Πηγή: Η συνταγή είνaι του Άκη Πετρετζίκη 

Related Posts

Leave a Comment