Home LIFE VIEWPSYCHOLOGY Εγωισμός | Μετρίασε τον «γίγαντα» μέσα σου, για να ζήσεις αληθινά και άνευ ορίων

Εγωισμός | Μετρίασε τον «γίγαντα» μέσα σου, για να ζήσεις αληθινά και άνευ ορίων

Περίεργο παιχνίδι ο εγωισμός… Ο νικητής τα χάνει όλα!

Η δυστυχία, τόσο η δική σου όσο και του υπόλοιπου κόσμου, οφείλεται στα άσχημα αποτελέσματα του εγωισμού, που γεννάει την απληστία, την αδικία, τη σκληρότητα και την αδικαιολόγητη εκμετάλλευση των άλλων. Εγωισμός… λέξη μικρή σε έκταση, μεγάλη ως προς τις συνέπειες που προκαλεί. Είναι αυτός που σε κρατάει πίσω στις σκέψεις σου, στην έκφραση των συναισθημάτων και των λέξεων και δεν σε βοηθάει στο να δείξεις το μέσα σου, τον αληθινό σου κόσμο. Όταν ο εγωισμός σκεπάσει όλο σου το «είναι», όλη σου την αξιοπρέπεια αλλά και την προσωπικότητά σου, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι της ζωής.

Ο εγωισμός, η υπεροψία και ο θυμός φθείρουν τη ζωή σου.

Ο εγωισμός είναι ένα δυσνόητο χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα των ανθρώπων που ανάλογα με την ένταση και τη συχνότητα που εμφανίζεται, δημιουργεί και την αντίστοιχη εικόνα για το άτομο. Έχει ένα σκληρό και αυθύπαρκτο πρόσωπο, που γεννά ερωτήματα προκαλώντας ένα τοξικό περιβάλλον τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους ανθρώπους που το περιβάλλουν. Έφταιγες εσύ, έφταιγα εγώ, δεν μιλούσες εσύ, δεν μιλούσα εγώ και κάπως έτσι… μεταξύ σιωπής και εγωισμού, χάθηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις, η αξία και το νόημα του «υπάρχω».

Όλοι μας έχουμε ένα κομμάτι εγωισμού. Άλλοι σε μεγάλο βαθμό και άλλοι σε έναν τόνο πιο ήρεμο, καθώς με πολλή δουλειά αυτοί οι άνθρωποι έχουν σωπάσει αυτόν τον «γίγαντα» που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Είναι ένα «φάντασμα», θα λέγαμε, που μας στοιχειώνει όταν το βγάζουμε στην επιφάνεια. Ο εγωισμός είναι ικανός να ‘‘σκοτώσει’’ ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό, εξαιτίας του φθόνου, της υπέρβασης και του άφθονου ζήλου.

«Ανήκεις εκεί που ο εγωισμός σου φτάνει στο μηδέν…».

Ένα από τα υποκείμενα νοσήματα σε οποιοδήποτε είδος σχέσης είναι ο εγωισμός. Μην ξεχνάς ότι, το να ζητάς συγνώμη δεν σημαίνει πάντα πως είσαι εσύ λάθος και το άλλο άτομο σωστό. Σημαίνει ότι εκτιμάς την σχέση που έχεις μαζί του περισσότερο από τον εγωισμό σου. Μην τον αφήνεις, λοιπόν, να κινεί τα νήματα της δικής σου ζωής, γιατί θα δυστυχήσεις και θα χάσεις πολύτιμους ανθρώπους από δίπλα σου. Να είσαι ταπεινός και να συγχωρείς, να κάνεις και «πίσω», αν αξίζει, αν όχι θα έχεις έναν λόγο να δεχτείς τον εγωισμό που κουβαλάς μέσα σου, αν όμως αποδειχθεί ότι έχεις άδικο, να είσαι έτοιμος να υποστείς και τις όποιες συνέπειες.

  • Ένας εγωιστής θέλει πάντα να ελέγχει τις καταστάσεις και δεν συμβιβάζεται ποτέ. Υποστηρίζει μέχρι τέλος τις απόψεις του
  • Είναι χειριστικός, δημιουργώντας και ενοχές αρκετές φορές στους γύρω του
  • Αδιαφορεί για το τι θα πει ο άλλος
  • Παινεύει τον εαυτό του, τα κατορθώματα και τα επιτεύγματά του
  • Βάζει τις ανάγκες του πάνω από όλα και από όλους

Να θυμάσαι ότι ο εγωισμός αρχίζει να υφίσταται από τη στιγμή που παύουμε να συμβιβαζόμαστε και λειτουργούμε αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό μας. Ένας εγωιστής ποτέ δεν είναι πλήρης, έχει ναρκισσιστικά στοιχεία και οι διαπροσωπικές του σχέσεις είναι ελλιπείς. Στην ουσία δεν είναι ευτυχισμένος και βρίσκει τρόπους να «πατάει» πάνω στη ζωή των άλλων, ασκώντας κριτική στον συνάνθρωπό του, προβάλλοντας παράλληλα τα δικά του «καλά».

Εσύ σε πόσο μεγάλο βαθμό έχεις μέσα σου αυτόν τον «γίγαντα» που λέγεται εγωισμός;

Για αναρωτήσου.… σκέψου και συλλογίσου, λοιπόν. Μήπως πρέπει να αλλάξεις κάτι, προτού να είναι αργά και χάσεις όλους τους σημαντικούς ανθρώπους από τη ζωή σου; !

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts