Home WONDERLANDBOOKS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

by Ivi Chrysou Belesi

Όλοι έχουμε σίγουρα κρατήσει στα χέρια μας ένα τουλάχιστον βιβλίο από τις εκδόσεις Μίνωας ως παιδιά, έφηβοι αλλά και ως ενήλικες. Οι εκδόσεις Μίνωας δεσπόζουν στο χώρο του βιβλίου τα τελευταία 65 χρόνια, δηλαδή μισό αιώνα. Αξίζει λοιπόν να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, προκειμένου να γνωρίσουμε την ιστορία αυτού του αγαπημένου και διαχρονικού εκδοτικού οίκου της χώρας μας.

Οι εκδόσεις Μίνωας ιδρύθηκαν το 1952 από τη Μαίρη Κωνστανταροπούλου-Δρούγκα και αναπτύχθηκαν με τη συνδρομή του συζύγου της Ηλία Κωνστανταρόπουλου. Στόχος τους ήταν και είναι να προσφέρουν τα καλύτερα βιβλία σε όλους τους αναγνώστες.

μαμΑργότερα, το 1990 ήρθε νέα πνοή, όταν ανέλαβε η επόμενη γενιά την διοίκηση του εκδοτικού οίκου, οι αδελφοί Ανδρέας και Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, ενώ η σύζυγος του δεύτερου, Ζωή Αντωνιάδου, ανέλαβε το 2000. Η νέα γενιά, όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε μαζί της εκσυγχρονισμό , γεγονός που οδήγησε τον εκδοτικό οίκο στη θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα, να είναι δηλαδή από τους πιο αγαπημένους εκδοτικούς σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Θα αναρωτιέστε βέβαια με ποια βιβλία ξεκίνησε το εκδοτικό του ταξίδι ο Μίνωας; Τα βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη με τους πολυδιαβασμένους τίτλους: Έκσταση, Συννεφιάζει και Ένα παιδί μετράει τα άστρα, κοσμήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. εγκαινίασαν την εμφάνιση του Εκδοτικού στο χώρο του βιβλίου. Στη συνέχεια ακολούθησε η αγαπημένη σειρά βιβλίων του Ιουλίου Βερν, ενώ το 1966 εκδόθηκαν οι πρώτοι τίτλοι της Γαλάζιας Βιβλιοθήκης, διαχρονική αξία του Μίνωα, στόχος της οποίας ήταν να μυήσει τους νεαρούς αναγνώστες στα αριστουργήματα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Οι εκδόσεις Μίνωας όμως, εκτός από εκσυγχρονισμό και αγαπημένους τίτλους, διακρίνονται και για τις καινοτομίες τους. Το 1980, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυκλοφόρησαν από τον Εκδοτικό, βιβλία βασισμένα σε τηλεοπτικές σειρές, όπως τα αξιολάτρευτα Στρουμφάκια, ενώ το 1994 ο Μίνωας αποκτάει στην οικογένειά του, τον αγαπημένο συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά και εκδίδεται το παιδικό βιβλίο-σταθμός του: Τα τρία μικρά λυκάκια.   Και η επιτυχημένη πορεία συνεχίζεται όταν το 1995 ο εκδοτικός οίκος ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Walt Disney για την έκδοση βιβλίων με τους γνωστούς ήρωες της εταιρείας.

Έτσι, οι εκδόσεις Μίνωας με μεγάλη ποικιλία σε τίτλους καθιερώθηκαν ως ένας από τους πιο σημαντικούς εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας και ως ένας από τους πιο αγαπητούς εκδοτικούς για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του ποιοτικού βιβλίου. Πλέον, ο εκδοτικός οίκος έχει εμπλουτίσει τον κατάλογό του, τόσο με παιδικά όσο και με βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες, καλύπτοντας όλες τις βασικές κατηγορίες: ελληνική και μεταφρασμένη, σύγχρονη αλλά και κλασική λογοτεχνία, βιβλία πρακτικής ζωής και αυτοβελτίωσης, συμβουλευτικά βιβλία για την οικογένεια, πολιτικό δοκίμιο, βιβλία για την οικονομία, ιστορικά, ημερολόγια, βιβλία μαγειρικής κ.ά.

Ένας εκδοτικός όμως δεν διακρίνεται μόνο για τους τίτλους και τις καινοτομίες του αλλά και για τους ανθρώπους τους, τη πηγή της δημιουργικότητας και της επιτυχίας του, δηλαδή τους συγγραφείς του. Έτσι και ο Μίνωας διακρίνεται για την επιλογή των συγγραφέων του, κλασικών όπως ο Φρόιντ αλλά και σύγχρονων όπως ο Γκίλμπερτ, ξένων και Ελλήνων με βιβλία που έχουν διακριθεί και βραβευτεί με διεθνή λογοτεχνικά βραβεία. Βιβλία με λογοτεχνική αξία αλλά και ποιοτική γραφή.

Η ποιότητα γενικά χαρακτηρίζει τη πορεία των εκδόσεων Μίνωα με επιλεγμένες συνεργασίες, όπως με τους ψυχολόγους Θάνο Ασκητή και Αλεξάνδρα Καππάτου, με τη σεφ Ντίνα Νικολάου και πολλές άλλες σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν εμπιστευτεί τα βιβλία τους στην εκδοτική αυτή οικογένεια.

Σήμερα, η εξαιρετική αυτή πορεία των εκδόσεων Μίνωας συνεχίζεται με ένα πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα που συνεχώς εμπλουτίζεται, με συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, αλλά και με πρωτότυπες εκδηλώσεις σε σχολεία και βιβλιοπωλεία. Έτσι, το κοινό και οι συγγραφείς έρχονται πιο κοντά, υπηρετώντας δημιουργικά τις αρχές της φιλαναγνωσίας.

Αναμφισβήτητα λοιπόν οι εκδόσεις Μίνωας συμβάλουμε στη μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη των αναγνωστών με την έκδοση ποιοτικών βιβλίων για ενήλικες και παιδιά.

Ευχόμαστε στις εκδόσεις Μίνωας όχι μόνο να τα εκατοστίσουν, γιατί απέχουν μόλις περίπου σαράντα χρόνια για να το πετύχουν αλλά να τα χιλιάσουν με πολλά και ποιοτικά βιβλία που θα έχουν τη χαρά να διαβάσουν πολλές γενιές ακόμα.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts