Home EDITORIAL Φτιάχνουμε Χριστόψωμο και τηρούμε το έθιμο των Χριστουγέννων

Φτιάχνουμε Χριστόψωμο και τηρούμε το έθιμο των Χριστουγέννων

by Business Mum

Εσείς φτιάχνετε Χριστόψωμο; Ξέρετε ότι είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και συμβολίζει την ενότητα της ανθρωπότητας; Σύμφωνα με την παράδοση, ο νοικοκύρης του σπιτιού αφού σταυρώσει το Χριστόψωμο, το κόβει και το μοιράζει στους παρευρισκόμενους. Πάμε να το φτιάξουμε;

Υλικά

Για το ζυμάρι

  • 550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ελαιόλαδο, +έξτρα 10 γρ. για το μπολ
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 10 γρ. αλάτι
  • 30 γρ. γλυκάνισο
  • 100 γρ. καρυδόψιχα

Για το στόλισμα

  • 120 γρ. νερό, χλιαρό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 καρύδι, ολόκληρο
  • 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

Για το γλασάρισμα

  • 120 γρ. μέλι
  • 20 γρ. κονιάκ

Εκτέλεση

Για το ζυμάρι

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό (ξεκινώντας από τα 550 γρ.), την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να ενεργεί.
  • Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, την κανέλα και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να δέσει το ζυμάρι (περίπου 5-8 λεπτά).
  • Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, τα καρύδια και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να ανακατευτούν με το ζυμάρι μας. Δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μην διαλυθούν στο ζυμάρι μας.
    Σε περίπτωση που η ζύμη μας είναι πολύ σφιχτή και χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
  • Καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

Για το στόλισμα

  • Στον κάδο του μίξερ (αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει) προσθέτουμε όλα τα υλικά για το στόλισμα: το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτάκια μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη.
  • Αφαιρούμε από τον κάδο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για να ξεκουραστεί.

Για το Χριστόψωμο

  • Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας ελαφρά και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα στρογγυλό καρβέλι.
  • Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και στρώσει στον πάτο μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.
  • Αφαιρούμε την μεμβράνη από το ζυμάρι για το στόλισμα και το κόβουμε σε 6 κομμάτια.
  • Σχηματίζουμε κορδόνι από το κάθε κομμάτι σε και ανά τρία κορδόνια φτιάχνουμε μια πλεξούδα.
  • Έτσι στο τέλος έχουμε 2 πλεξούδες οι οποίες πρέπει να έχουν μήκος όση η διάμετρος του ταψιού.
  • Αλείφουμε τη ζύμη στο ταψάκι με λίγο αυγό (για να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια μας) και βάζουμε τις πλεξούδες που σχηματίσαμε από πάνω σε σχήμα σταυρού.
  • Στο κέντρο τους τοποθετούμε το καρύδι.
  • Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμί , για δεύτερη φορά, για 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.
  • Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το γλάσο μας ανακατεύοντας το μέλι με το κονιάκ πολύ καλά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο το γλάσο μας.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

close

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts