Home HOMEFOOD Γλυκό ψυγείου | 3 απίστευτες συνταγές και 5 συμβουλές για να σας πετύχουν στα σίγουρα!

Γλυκό ψυγείου | 3 απίστευτες συνταγές και 5 συμβουλές για να σας πετύχουν στα σίγουρα!

by Business Mum

Τα γλυκά ψυγείου αποτελούν σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, αλλά και μια… μαμαδίστικη πράξη αγάπης η οποία κλείνει μέσα της όλα όσα αναζητάμε μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα. Ακολουθούν 5 δοκιμασμένες συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο νόστιμα, λαχταριστά, αλλά -προπάντων- ελαφριά γλυκά ψυγείου που φτιάξατε ποτέ!

Γλυκό ψυγείου με φράουλες από τον Άκη Πετρετζίκη

Γλυκό ψυγείου με φράουλες

#1 Γυρίστε την πλάτη στην ηλεκτρική κουζίνα

Μιλάμε για ένα νόστιμο, δροσερό γλυκό ψυγείου. Για να το ετοιμάσουμε, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανάψουμε την εστία ή τον φούρνο της κουζίνας μας.

Προτού επιλέξουμε μια συνταγή, λοιπόν, ρίχνουμε μια (προσεκτική) ματιά στις παρασκευές που περιλαμβάνει και φροντίζουμε να είναι όλες κρύες ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τώρα, αν οπωσδήποτε θέλουμε να ετοιμάσουμε το αγαπημένο μας γλυκό από το μηδέν φτιάχνοντας τη δική μας λαχταριστή, βελούδινη κρέμα, ε, τότε κάνουμε μια παραχώρηση… Αλλά μόνο τότε ;-

#2 Μην βιάζεστε

Κακά τα ψέματα… Ενώ (συνήθως) η προετοιμασία ενός γλυκού ψυγείου είναι εύκολη υπόθεση και ολοκληρώνεται σχετικά γρήγορα, ο χρόνος αναμονής κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης μιας συνταγής πολλές φορές είναι περισσότερος.

Ξέρετε κάτι; Μην κάνετε εκπτώσεις… Δώστε στο γλυκό σας τον χρόνο που χρειάζεται π.χ. μέχρι να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις (αυτή, είναι δίχως αμφιβολία η πιο συνηθισμένη αιτία αναμονής) μιας και αν δεν το κάνετε, είναι πολύ πιθανό να μην βγουν τόσο ομοιόμορφες και να επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις κάτι τέτοιο πολλούς δεν τους χαλάει, αλλά τους αρέσει και πολλές φορές το επιδιώκουν – χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μαμαδίστικο γλυκό με ζελέ το οποίο για πολλούς είναι πιο νόστιμο όταν το ζελέ περνάει κάτω από την κρέμα και καλύπτει τα μπισκότα.

Γλυκό ψυγείου με κρέμα και ζελέ ροδάκινο από τον Άκη Πετρετζίκη

Γλυκό ψυγείου με κρέμα και ζελέ ροδάκινο

#3 Προνοήστε…

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η παροιμία και στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει… γάντι! Βλέπετε, αν έχετε όρεξη για γλυκό και θέλετε να το απολαύσετε άμεσα, τότε σίγουρα το γλυκό ψυγείο δεν είναι αυτό που ζητάτε. Γιατί; Διότι από τη στιγμή που θα το ετοιμάσετε, μέχρι τη στιγμή που θα το απολαύσετε, θα πρέπει να μεσολαβήσει αρκετή ώρα.

Είναι ο χρόνος που χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο ούτως ώστε να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις, να ενωθούν οι γεύσεις και -γενικότερα- να «δέσει» το γλυκό. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις καλό θα ήταν να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 12-24 ώρες προτού το σερβίρετε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν θέλετε να φτιάξετε ένα γλυκό ψυγείου, καλό θα ήταν να το κάνετε από το προηγούμενο βράδυ ή -ακόμα καλύτερα- από την προηγούμενη μέρα.

#4 Διαλέξτε σωστά τις πρώτες ύλες σας  

Ποιο είναι το ζητούμενο ενός καλοκαιρινού γλυκού, εκτός από το να είναι νόστιμο και δροσιστικό; Να είναι ελαφρύ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει αυτομάτως να μειώσουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και τη ζάχαρη και να επιστρατεύσουμε πρώτες ύλες όπως το γιαούρτι, τα φρούτα, το ζελέ, το μέλι και γενικά υλικά με λιγότερα λιπαρά.

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα από τον Άκη Πετρετζίκη

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα

#5 Επιλέξτε με προσοχή το σκεύος   

Τα γλυκά ψυγείου συνήθως δεν ξεφορμάρονται, αλλά σερβίρονται μέσα στο σκεύος στο οποίο ετοιμάζονται. Καλό θα ήταν λοιπόν να επιλέξετε ένα γυάλινο ή πορσελάνινο σκεύος μέσα στο οποίο θα ετοιμάσετε και στη συνέχεια θα σερβίρετε το γλυκό σας. Μάλιστα, αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ατομικά ποτήρια ή μπολ.

Extra Tip: Αναρωτιέστε πόσο μπορεί να διατηρηθεί ένα γλυκό ψυγείου στο… ψυγείο; Υπολογίστε περίπου 5 ημέρες. Αν όμως περιέχει φρέσκα φρούτα, ενδέχεται να αλλοιωθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, αν θέλετε, μπορείτε να καταψύξετε το γλυκό ψυγείου (στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 3 μήνες) και 24 ώρες προτού το χρειαστείτε, να το τοποθετήσετε στην ψύξη και να το σερβίρετε. Θα είναι σαν να το φτιάξατε την προηγούμενη μέρα.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να έχετε στο νου σας ότι τόσο η σαντιγί, όσο και οι μαρέγκες ή το ζελέ δεν μπαίνουν στην κατάψυξη μια και η σύστασή τους αλλοιώνεται. Αν όμως πρόκειται για ένα γλυκό με μια βάση π.χ. από μπισκότα με κρέμα βανίλια ή σοκολάτα, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το καταψύχετε και μόλις το αποψύξετε, λίγο πριν το σερβίρετε, γαρνίρετε (αν θέλετε) με σαντιγί.  

Οι συνταγές είναι του αγαπημένου Άκη Πετρετζίκη !

close

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts