Home WONDERLANDBOOKS Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ έκλεισε 15 χρόνια επιτυχούς πορείας και η Καλομοίρα Θεοχάρη λέει “Ευχαριστώ!” με ένα Αφιέρωμα-Έκπληξη!

Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ έκλεισε 15 χρόνια επιτυχούς πορείας και η Καλομοίρα Θεοχάρη λέει “Ευχαριστώ!” με ένα Αφιέρωμα-Έκπληξη!

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
όλα ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο 7 – 8 Μαΐου.
Μαζί με τα παιδιά μου, περιχαρής που είχα τη δυνατότητα να πάω ξανά θέατρο, επισκέφθηκα τις δύο πρεμιέρες της αγαπημένης μας ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ. Η παράσταση «ΔΙΠΛΑ – ΔΙΠΛΑ» στο Εθνικό Θέατρο μα και η επετειακή παράσταση «ΜΟΥΣΙΚΑ & ΑΝΑΠΟΔΑ» στο Θέατρο Καρέζη με συνεπήραν τόσο μα τόσο πολύ που σχεδόν αμέσως σχηματίστηκε μια ιδέα μέσα μου…

Η καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ έκλεισε τα 15 χρόνια πορείας της και γιόρτασε μαζί με το κοινό της χαρίζοντάς μας στιγμές μοναδικές όχι μόνο μουσικά και θεατρικά αλλά και με την άφιξη ολοκαίνουριου βιβλίου για παιδιά. Εγώ άραγε τι θα μπορούσα να κάνω για να πω ‘Ευχαριστώ’ στους ανθρώπους πίσω από το brand name;

Γνωρίζοντάς τους από κοντά, επιβεβαιώθηκαν όλες οι καλές σκέψεις που είχα γύρω από τα πρόσωπά τους! Ο Άγγελος και η Έμη – όπως υπογράφουν πάντα – είναι δύο από τους πιο τρυφερούς ανθρώπους του χώρου που έχω γνωρίσει! Ήθελα, λοιπόν, να τους ευχηθώ ‘Χρόνια Πολλά’ για την ομάδα τους με κάτι ξεχωριστό και τσουπ! μια σκέψη ξεπήδησε από το μυαλό μου! Θα τους έβαζα να μου γράψουν δυο λόγια για το δημιούργημά τους… Χρόνο, ήξερα πως δεν είχαν πολύ, για αυτό και οι ερωτήσεις (;) μου ήταν λίιιιγο διαφορετικές… Τι εννοώ ‘διαφορετικές’; Ιδού!

“Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ γεννήθηκε…”
…από την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε θεατρικά έργα και αυτά να μπορούν να φτάνουν στο κοινό τους: τα παιδιά και τους γονείς. Όταν το 2007 κερδίσαμε το Α’ Κρατικό Βραβείο για το θεατρικό μας έργο «Ένα ανάποδο ταξίδι» είχαμε την πλάνη ότι όλες οι πόρτες θα ανοίξουν διάπλατα και το κείμενο μας θα γίνει παράσταση μέσα σε λίγους μήνες. Σύντομα καταλάβαμε ότι κανείς δεν ενδιαφερόταν. Μετά την πρώτη απογοήτευση αποφασίσαμε να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας κι έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ.

“Μουσική, θέατρο, παιδικό βιβλίο· όλα…”
…όσα αγαπάμε πραγματικά. Όλα όσα μας γεμίζουν! Τα κείμενα, οι παραστάσεις, οι εικόνες και οι μουσικές, μας κάνουν να χαμογελάμε! Συχνά μας ανακουφίζουν, μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ειδικά, αυτό, το τελευταίο, αισθανόμαστε ότι συχνά μας βοηθά για να γίνουμε καλύτεροι: καλύτεροι συγγραφείς, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι άνθρωποι!

“Ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ για εμάς σημαίνει…”
…δημιουργία! Μέσα από τη λειτουργία της, νιώθουμε ελεύθεροι να φτιάξουμε ό,τι μας αρέσει η ό,τι φανταζόμαστε ότι θα αρέσει στους φίλους μας. Δημιουργούμε θεατρικά έργα στα οποία θα περνάγαμε όμορφα, αν πηγαίναμε να τα δούμε. Γράφουμε βιβλία που θα μας έκαναν να χαμογελάσουμε. Συνθέτουμε τραγούδια που θα μέναμε να τα τραγουδάμε και μετά το τέλος της μελωδίας τους. Επίσης η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ σημαίνει ΜΑΖΙ, καθώς, όλα αυτά που φτιάχνουμε, είναι υπόθεση συλλογική. Καθημερινά συζητάμε, συνεργαζόμαστε, συμπράττουμε, γνωρίζουμε νέους φίλους, κάνουμε νέους συνεργάτες και, αυτό, ευχόμαστε να μπορούμε να το κάνουμε για πολλά ακόμα χρόνια, καθώς η ομάδα μας θα μεγαλώνει!

Πόσο όμορφο να μας μιλούν οι ίδιοι για το όραμα που γέννησε την ομάδα τους, δε συμφωνείτε; Μα για σταθείτε ένα λεπτό!

Λογοτεχνία – Θέατρο – Μουσική! Θα ξεχώριζαν κάτι; Δεν τους ρώτησα ποτέ μα – πείτε το διαίσθηση – δε νομίζω κάποια από τις τρεις τέχνες να έρχεται πρώτη, κάποια δεύτερη, και κάποια τρίτη στην καρδιά τους! Ένα σύνολο και ένα ‘όλον’ βλέπω εγώ που εκπέμπει ευγένεια, ήθος και παιδεία είτε μέσα από λέξεις και εικόνες είτε μέσα από ‘τρισδιάστατους’ ήρωες και νότες μουσικής! Δεν έχω μαντικές ικανότητες, επουδενί, μα ο τρόπος που ανταποκρίθηκαν οι συνεργάτες τους στο κάλεσμά μου για συζήτηση μόνο καλό δείγμα αποδεικνύεται, δε συμφωνείτε;

Μία εκδότρια, ένας ηθοποιός και μία μουσικός μας περιγράφουν ‘Τι εστί ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ’ και τα ‘Ευχαριστώ’ μου είναι ειλικρινή και γεμάτα αγάπη!

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, εκδότρια 

Οι ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΙ 🙂 όπως τους αποκαλούμε στο γραφείο χαριτολογώντας.
Έμη και Άγγελος + ομάδα
Μία λέξη που θα τους χαρακτήριζε: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ και μια δεύτερη: ΠΟΙΟΤΗΤΑ, στο παιδικό θέατρο και στο βιβλίο φυσικά. Και για να μην αφήνουμε το σημαντικότερο απ’ έξω: ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!
Στις Εκδόσεις μας ξεκίνησαν με το βραβευμένο «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει» το οποίο έχει αγαπηθεί πολύ και έχει γίνει πλέον κλασικό. Επόμενο εικονογραφημένο το «Φίλοι πάνω κάτω» και το καινούργιο μας «Κι εμείς καλύτερα!» Όμως γράφουν και για λίιιγο πιο μεγάλα παιδιά με έργα που έχουν ανέβει στη θεατρική σκηνή με μεγάλη επιτυχία όπως το πανέξυπνο “Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή” και το διασκεδαστικό “Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες”. Τέλος (σχεδόν δηλαδή) η σειρά περιπέτειας και χιούμορ «Ο μικρός Κοπέρνικος» που πλέον αριθμεί 4 τίτλους. Άφησα για το τέλος το αγαπημένο μου «Ένα Αλφάβητο ταξίδι» που συνδυάζει γνώσεις, φαντασία και ταξίδια!

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, ηθοποιός 

Με την Έμη και τον Άγγελο (ή μήπως είναι Άγγελος και Έμη;) γνωριστήκαμε πολλά, μα πολλά, χρόνια πριν όταν σπουδάζαμε στο Πολυτεχνείο και ήμασταν μέλη μιας σπουδαίας θεατρικής ομάδας, αυτής των φοιτητών του ΕΜΠ. Για την ιστορία, στην ίδια ομάδα ήταν μέλος και ο άλλος συνεργάτης της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, ο Γιάννης Δρακόπουλος. Οι δρόμοι χώρισαν για λίγο μετά το τέλος των φοιτητικών χρόνων και διασταυρώθηκαν ξανά το 2008 για τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού παραμυθιού που είχαν γράψει ο Άγγελος κι η Έμη (ή μήπως είναι Έμη και Άγγελος;) για το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Έκτοτε η Έμη κι ο Άγγελος μαζί με τον Άγγελο και την Έμη, με ατμομηχανή τα υπέροχα τραγούδια που είχανε φτιάξει γυρίζοντας τον Κόσμο Ανάποδα, δεν σταμάτησαν να δημιουργούν, τραγούδια, βιβλία, θεατρικά. Και μέσα σε αυτή την πανέμορφη και ασταμάτητη δημιουργία της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, έχω την απεριόριστη χαρά να είμαι μέλος κι εγώ. Ελπίζω και οι τέσσερις τους, ο Άγγελος, η Έμη, η Έμη και ο Άγγελος να παραμείνουν δραστήριοι, εμπνευστικοί και οργανωτικοί και μαζί τους και οι υπόλοιποι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε δρώμενα υψηλής ποιότητας και παρεΐστικης διάθεσης, και να χαιρόμαστε από τη χαρά των παιδιών -και των πιο κοντών και των πιο ψηλών- και να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λάμψη των ματιών τους, όταν αποχαιρετιζόμαστε στο τέλος!

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μουσικός 

Δυσκολεύομαι να θυμηθώ την απαρχή αυτού του ταξιδιού, πώς δηλαδή βρέθηκα με ένα καπέλο μάγισσας πάνω στην μουσική σκηνή του Πυρήνα στο Παγκράτι, μαζί με μια ομάδα χαμογελαστών και δημιουργικών ανθρώπων, που είμαστε ακόμα όλοι μαζί ενωμένοι έως σήμερα. Θυμάμαι όμως την απόλυτη υποδοχή που μου έγινε στο μουσικό τους σύμπαν, παρόλο που ποτέ δεν είχα κάνει κάτι παρόμοιο. Πίστευα ότι θα είμαι κοντά τους για λίγες παραστάσεις. Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια και δεν παύω να επιστρέφω σε ό,τι με καλούν. Γιατί κάθε κάλεσμα από αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους, εκτός από ένα κάλεσμα δημιουργίας, είναι ταυτόχρονα και ένα κάλεσμα αγάπης και σύνδεσης με τον ενίοτε χαμένο παιδικό μας εαυτό. Νιώθω την επιθυμία δημόσια να πω ότι είναι η πιο άξια, η πιο φροντιστική ομάδα που έχω ποτέ συνεργαστεί. Και πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, όποιος και αν φορέσει το καπέλο της μάγισσας Σκουποξυλάνθης, θα είμαι εδώ, με ένα φίλτρο μαγικό στην κατσαρόλα να το πιούμε μαζί.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
χρειάζεται άραγε να πω πόσο τυχερή νιώθω που τρεις πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι μοιράστηκαν μαζί μας τη σύνδεσή τους με τους δύο δημιουργούς αλλά και λίγα λόγια για τη γνωριμία τους; Όλα εκτυλίσσονται παράλληλα και η αλληλεπίδραση φέρει ένα κοινό όραμα για την καλλιτεχνική ομάδα με όνομα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ! Από τη μεριά μου, έχω να πω πως αυτό το ‘οικοδόμημα’ έχει τα πιο γερά θεμέλια για αυτό και δεν είναι να απορεί κανείς για την επιτυχία όλων των επιμέρους εγχειρημάτων! Εγώ και τα παιδιά μου δηλώνουμε θαυμαστές των βιβλίων, των παραστάσεων και των μελωδιών όλων και ανυπομονούμε για τη συνέχεια! Έχουμε πάθει ‘Κοπερνικίαση’ και το χαιρόμαστε πολύυυυ!

Άγγελε και Έμη, Έμη και Άγγελε,

να είστε πάντα δημιουργικοί και γεμάτοι φως.

Αυτό ήταν το δικό μου ‘Ευχαριστώ’ για όσα δικά σας απόλαυσα φέτος. Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίζετε να μας πασπαλίζετε με αστερόσκονη, μικρούς και μεγάλους.

…και έζησαν αυτοί καλά…
ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ… 

 

*Αν θέλετε κι εσείς να παρακολουθήσετε από κοντά την παράσταση «ΔΙΠΛΑ – ΔΙΠΛΑ», βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, εδώ

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts