Home LIFE VIEW Η τελειότητα είναι μια πηγή δυστυχίας. Μην πιεις από το νερό της!

Η τελειότητα είναι μια πηγή δυστυχίας. Μην πιεις από το νερό της!

Η αξία σου δεν εξαρτάται από τα κατορθώματά σου!

Η τελειομανία θεωρείται αρκετά περίπλοκη αλλά και προβληματική. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αμέτρητη θέληση για να την κατανοήσεις. Αρχικά, με τον όρο τελειομανία νοείται ένας πολυδιάστατος τύπος προσωπικότητας που σχετίζεται από αρκετές ψυχολογικές διαπροσωπικές και συσχετιζόμενες, με την επίδοση, δυσκολίες.

Να θυμάσαι… η τελειομανία δεν είναι διαταραχή και εξίσου σημαντικό, δεν πρέπει να συγχέεται με το υγιές κυνήγι της τελειότητας αλλά και την υγιή ανάπτυξη της επίτευξης. Η τελειομανία είναι η αντίληψη του ατόμου ότι η αξία του προέρχεται καθαρά και μόνο από την απόδοση και την επιτυχία του, κάτι που τον κρατάει δέσμιο, παγιδευμένο και μακριά από την αληθινή αξία της ζωής.  

Αφαίρεσε τα παράλογα «πρέπει» και θα δεις ότι η ζωή σου θα γίνει καλύτερη και πιο εύκολη

Όπως όλα στη ζωή είναι ένας κύκλος, έτσι και η τελειομανία έχει τον δικό της κύκλο. Στην αρχή είναι που θέτεις υψηλούς και δύσκολους στόχους, ύστερα προκύπτει η αποτυχία επίτευξης αυτών των δύσκολων στόχων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά να υπάρξει μειωμένη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, κάτι που συνεπάγεται χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρκετό άγχος. Μην την αφήσεις να σε «καταβροχθίσει», γιατί θα δυσκολέψεις τη καθημερινότητά σου, τη ζωή σου αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου.

Η τελειότητα είναι μια πηγή δυστυχίας. Μην πιεις από το νερό της!

Μην αναζητάς την τελειότητα. Μην την ψάχνεις… Δεν υπάρχει. Μην επιτρέπεις να σε υποκινεί αυτή η εσωτερική φωνή που σου λέει «πρέπει να είσαι τέλειος», «πρέπει όλα να τα κάνεις τέλεια». Δυστυχώς, η τελειομανία μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία του ατόμου, καθώς κάτι να πάει στραβά ή κάτι να μην πετύχει τέλεια, φέρνει τα «πάνω κάτω», θεωρεί τον εαυτό του ανίκανο, ανάξιο, άχρηστο και θέλει να τα παρατήσει. Το άτομο που είναι τελειομανές, εάν δεν γίνουν όλα τέλεια και δεν πάνε όπως τα έχει σκεφτεί, τότε αισθάνεται μειονεκτικά, άβολα, ‘‘αποπροσανατολίζεται’’, αγχώνεται, φοβάται και τα παρατάει.

Το προφίλ του τελειομανούς ανθρώπου:

-Οι τελειομανείς άνθρωποι, συνήθως, έχουν αρκετά υψηλά πρότυπα, θέτουν υψηλούς και ακατόρθωτους, πολλές φορές, στόχους και δουλεύουν σκληρά για να τους πετύχουν. Δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από την τελειότητα και οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα το θεωρούν αποτυχία. Στο μυαλό τους περιστρέφεται το «όλα ή τίποτα».

-Οι τελειομανείς άνθρωποι είναι επικριτικοί με τον εαυτό τους ακόμα και με τους άλλους. Είναι αυτοί που επισημαίνουν τα λάθη και τις ατέλειες, τόσο στον ίδιο τους τον εαυτό όσο και στους άλλους και είναι αρκετά «κοφτεροί» στα λόγια τους.

-Οι τελειομανείς φοβούνται να αποτύχουν, οπότε γι’ αυτό τον λόγο δουλεύουν τους στόχους τους, επειδή αρνούνται και τρέμουν στην ιδέα της αποτυχίας. Δεν είναι ευτυχισμένοι με τίποτα, παρά μόνο αν επιτύχουν τις όποιες προσδοκίες έχουν θέσει.  

-Οι τελειομανείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού τους, νιώθουν μοναξιά και μπορεί να απομονωθούν λόγω της κριτικής τους στάσης. Γεγονός που μπορεί να τους απομακρύνει από τον περίγυρό τους και να υπάρξει κρίση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Συμβουλές για να ΜΗΝ είσαι υποχείριο της τελειομανίας:

1.Ξεκίνα με μία λίστα από πράγματα που σε αγχώνουν. Κατάγραψε τους φόβους σου, δες τι είναι αυτό που σε φοβίζει και προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις.

2.Μάθε να μην αναλώνεσαι. Σίγουρα, πάντα θα έχεις κάτι που θα σε απασχολεί, που θα σε προβληματίζει και θα ‘‘τρώει’’ τον πολύτιμο χρόνο σου. Επειδή, λοιπόν, ο χρόνος είναι χρυσός, καλό είναι να αναγνωρίζεις πού να τον αφιερώνεις και πού όχι. Ό,τι είναι να κάνεις, κάνε το. Μην το πολυσκέφτεσαι.

3.Μάθε να αποτυγχάνεις. Ρίσκαρε, ακόμα και αν αποτύχεις. Κάποιες φορές είναι καλύτερα να προσπαθείς για κάτι, παρά να μην κάνεις τίποτα. Κάνε το και ας μην βγει, αρκεί που έκανες το βήμα. Ακόμα και μέσα από τις αποτυχίες και τα λάθη σου μπορείς να μάθεις πολλά.  

4.Δεν χρειάζεσαι την αναγνώριση των άλλων. Μάθε να μην σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων. Ό,τι κάνεις, να το κάνεις για σένα, για να δεις εσύ τα αποτελέσματα των πράξεών σου. Οφείλεις εσύ να αναγνωρίσεις την αξία σου και πρέπει εσύ να είσαι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου, όχι οι άλλοι.

5.Μην θέτεις μεγάλες προσδοκίες. Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Οι μεγάλες προσδοκίες προκαλούν υπερβολικό άγχος, είτε τα καταφέρεις είτε όχι. Να είσαι ρεαλιστής και να θέτεις στόχους, με βάση τις δυνατότητές σου. Είσαι εσύ συνοδοιπόρος με τον εαυτό σου και κανείς άλλος.

Να θυμάσαι… Ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts