Home EDITORIAL Η «θεραπευτική δύναμη» της αγκαλιάς και πώς αυτή επηρεάζει την ισορροπία του ψυχικού μας κόσμου!

Η «θεραπευτική δύναμη» της αγκαλιάς και πώς αυτή επηρεάζει την ισορροπία του ψυχικού μας κόσμου!

Αχ αυτή η αγκαλιά…. Πόσα μπορεί να «Θεραπεύσει»!!

Η αγκαλιά θεωρείται ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους, οι οποίοι επιλέγουν την αγκαλιά όταν δεν ξέρουν πώς εκφραστούν με λόγια. Χωρίς καν να μιλήσουν, μπορούν να πουν τα πάντα με μία μόνο κίνηση, αυτή της αγκαλιάς! Η δύναμη της αγκαλιάς είναι τόσο ισχυρή που μέσω αυτής, ακόμη και ο πιο σκληρός άνθρωπος με την πιο «σκληρή καρδιά», μπορεί να γεμίσει και να κατακλυστεί από ευτυχία, αγάπη, ψυχική γαλήνη και μία αισιοδοξία προσωποποιημένη στο πρόσωπό του.  

Η αγκαλιά είναι εκείνη που εμβαθύνει τις ρίζες της στοργής και της αγάπης. Θεωρείται ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσφέρουμε αγάπη σε δικούς μας σημαντικούς ανθρώπους, γιατί έτσι είναι σαν να τους χαϊδεύουμε την ψυχή! Κάθε αγκαλιά έχει τη δική της γλώσσα επικοινωνίας και μέσω αυτής μπορούν να ειπωθούν χιλιάδες λέξεις. Η αγκαλιά βοηθάει τη συναισθηματική μας ανάπτυξη και συνεισφέρει στη ψυχολογική μας ευεξία.

Η αγκαλιά, όταν είναι αληθινή και δυνατή, μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο σύνδεσμο μεταξύ του μυαλού, του σώματος και των συναισθημάτων και λόγω της εξαίρετης και «αφοπλιστικής» σημασίας που έχει, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς η οποία γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου, με πολλή αγάπη και νόημα!

Γιατί χρειαζόμαστε την αγκαλιά στη ζωή μας;

Όταν αντιμετωπίζουμε ψυχοπιεστικές καταστάσεις το σώμα ανταποκρίνεται παράγοντας κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη επιβραδύνει την διαδικασία επούλωσης του σώματος και δημιουργεί αναμνήσεις ώστε να μας υπενθυμίζει τι να αποφεύγουμε στο μέλλον. Επίσης, ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις, όπως όταν προκύπτει κάποια κρίση ή κάτι το απρόσμενο και όλοι ενώνονται και γίνονται μία γροθιά, προσφέροντας μία αγκαλιά σε όποιον την έχει ανάγκη, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο αλλά και πώς αυτή είναι ικανή να «θεραπεύσει» μία αρνητική κατάσταση.

Ακόμη, η φυσική μας ανάγκη για ασφάλεια και υποστήριξη μέσω του αγγίγματος πάντα θα υπάρχει και αυτό γιατί υπάρχει κάτι ιδιαίτερα χαλαρωτικό στην συναισθηματική υποστήριξη που προκαλείται μέσω του αγγίγματος. Βέβαια, όλα αυτά είναι αληθινά αλλά είναι περίεργο αν κάποιος άγνωστος μας δει αγχωμένους και μας ρωτήσει αν θέλουμε μια αγκαλιά, καθώς θα παραξενευτούμε. Σίγουρα, ως παιδιά είμαστε πιο ανοιχτά στις αγκαλιές. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δέχονται και δίνουν τις περισσότερες αγκαλιές. Ως ενήλικες έχουμε περιορίσει τη στοργή που δείχνουμε προς τους άλλους και έχουμε περιορίσει τις αγκαλιές. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερες αγκαλιές έχουμε ανάγκη.

Ποια είναι τα είδη αγκαλιάς;

 • Αγκαλιά Αρκούδας

Ένα άτομο τυλίγει τα χέρια του γύρω από ένα άλλο, ακουμπώντας ελαφρώς το πηγούνι στο ώμο του.

 • Αγκαλιά σάντουιτς

Γίνεται μεταξύ τριών προσώπων και εμπεριέχει υπερβολική υποστήριξη.

 • Αγκαλιά σε σχήμα Α

Το άτομο λυγίζει προς τα εμπρός για να αγκαλιάσει ένα άλλα άτομο, ακουμπώντας το πηγούνι στον ώμο του άλλου.

 • Αγκαλιά από καρδιάς

Είναι μία από τις πιο θερμές αγκαλιές που μπορεί είτε να κάνετε είτε να λάβετε. Αγκαλιάζει όλο το σώμα όπου τα χέρια τυλίγονται γύρω από την πλάτη και τους ώμους του άλλου.

 • Αγκαλιά από πίσω

Θεωρείται μία αρκετά ρομαντική αγκαλιά. Το ένα άτομο έρχεται από πίσω και τυλίγει τα χέρια του γύρω από το σώμα του άλλου ατόμου.

 • Δυνατή αγκαλιά

Χαρακτηρίζεται από παρόρμηση και το άτομο που κάνει μία τέτοια αγκαλιά εκφράζει συναισθήματα στοργής.  

 • Πλάγια αγκαλιά

Το ιδανικό είδος αγκαλιάς, όταν δύο άτομα περπατούν μαζί όπου το ένα άτομο πλαγιάζει το κεφάλι και το σώμα του προς το άλλο άτομο, αντικατοπτρίζοντας έτσι την ανάγκη και την επιθυμία του να είναι ενωμένοι.

 • Ομαδική αγκαλιά

Συμβολίζει τη συντροφικότητα και την υποστήριξη άνευ όρων, προσφέροντας ανακούφιση στα άτομα που εμπεριέχουν αυτή την ομαδική αγκαλιά.

Πώς μπορεί η αγκαλιά να λειτουργήσει στη ψυχή και το σώμα του ανθρώπου; Ποια τα οφέλη της αγκαλιάς;

Η αγκαλιά….

 • Ισορροπεί και ενισχύει το νευρικό σύστημα
 • Μειώνει τα επίπεδα άγχους
 • Αλλάζει τη συνολική διάθεση
 • Χαλαρώνει το σώμα
 • Βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις
 • Μεταδίδει ενέργεια και δύναμη
 • Προσφέρει ασφάλεια
 • Διώχνει τη μοναξιά
 • Μεγαλώνει πιο υγιή παιδιά
 • Θεωρείται πηγή χαράς και ευτυχίας

Να θυμάσαι… Όλοι έχουν ανάγκη από μία ζεστή αγκαλιά σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους! Μία μόνο αγκαλιά μπορεί να «στεγνώσει» τα δάκρυα ενός ανθρώπου, να τον γεμίσει ευτυχία, χαρά και χαμόγελο γεμίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον του. Είναι μία τόσο απλή κίνηση μα τόσο μεγάλης σημασίας. Δεν κοστίζει…. Το μόνο που απαιτείται είναι αγάπη, καλοσύνη και ενσυναίσθηση!

Δοκίμασέ το και θα δεις ότι και εσύ θα νιώσεις ότι έχεις προσφέρει τόσα πολλά σε έναν άνθρωπο και το άτομο που θα εισπράξει την αγκαλιά θα αισθανθεί τόση ζεστασιά, άνεση, ανακούφιση, φροντίδα και ψυχική γαλήνη που θα το καταλάβεις από τα μάτια του, έτσι όπως θα σε κοιτάει, λέγοντας «Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ, δίπλα μου». Πίστεψέ με…. Αφού προσφέρεις την αγκαλιά σου, θα φύγεις πιο ολοκληρωμένος!

Αγκάλιασε και αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου, ώστε να μπορέσεις μετά να προσφέρεις την αγάπη και την αγκαλιά σου και σε κάποιο άλλο άτομο!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts