Home WONDERLANDCULTURE Μου φαίνονται όλα κινέζικα ή μήπως όχι;

Μου φαίνονται όλα κινέζικα ή μήπως όχι;

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες πήρα την απόφαση να ξεκινήσω την εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας. Από μικρή ήμουν γλωσσομαθής. Λάτρευα να μαθαίνω ξένες γλώσσες, το έβλεπα ως έναν τρόπο για να γνωρίσω καλύτερα μια χώρα και έναν πολιτισμό. Η επιλογή όμως που έκανα αυτή την φορά είναι αρκετά ιδιαίτερη και ασυνήθιστη. Αποφάσισα να ξεκινήσω μαθήματα σε μια γλώσσα με μεγάλη ιστορία, εντελώς διαφορετική στη δομή από τις ευρωπαϊκές λατινογενείς γλώσσες και αυτή είναι τα κινέζικα.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτή την στιγμή την παραπάνω επιλογή μου θα έχετε ξαφνιαστεί και γεμίσει ερωτήματα, τα οποία όμως θεωρώ ότι θα μπορέσω να σας βοηθήσω να τα απαντήσετε με τις παρακάνω πληροφορίες που θα σας αναφέρω.


Αρχικά, θέλω να σας εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους πήρα αυτή την απόφαση. Η επιλογή της εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας δεν ήταν τυχαία, ήταν μια απόφαση που πάρθηκε έπειτα από πολύ έρευνα και σκέψη. Στον πολιτιστικό τομέα στον οποίο ανήκει το αντικείμενο των σπουδών μου και μελλοντικά το επάγγελμα που σκοπεύω να ακολουθήσω, η γνώση της κινέζικης γλώσσας θα με βοηθήσει  ιδιαίτερα στην επαφή μου και με τον τουριστικό τομέα,( με τον οποίο ο Πολιτισμός θέλοντας και μη έχει άμεση σχέση) αλλά ταυτόχρονα θα μου ανοίξει μια δίαυλο επικοινωνίας και ένα ταξίδι μάθησης στον ασιατικό και τον κινέζικο πολιτισμό, έναν πολιτισμό από τους αρχαιότερους στον κόσμο.

Πριν περάσω σε περισσότερες λεπτομέρειες και λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να ξεκινήσει να μαθαίνει την κινέζικη γλώσσα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια εμπειρία που έζησα την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία αφορά την έως τώρα επαφή μου με την κινέζικη διάλεκτο.

Την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών πραγματοποίησα ένα ταξίδι στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι. Όπως όλοι μπορείτε να φανταστείτε επισκέφτηκα σχεδόν όλους τους πολιτιστικούς αλλά και τουριστικούς χώρους, όπως ήταν ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου, το Πάνθεον και το Παλάτι των Βερσαλλιών και ένα από τα πάρα πολλά πράγματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν ότι οι περιγραφές των μουσειακών εκθεμάτων, οι κατάλογοι των εστιατορίων, οι πινακίδες εισόδων- εξόδων αλλά και των κατευθύνσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το Αεροδρόμιο ακόμα και οι πινακίδες στους δρόμους ήταν γραμμένες εκτός από τα Γαλλικά και τα Αγγλικά και στα Κινέζικα.

Ομολογώ πως όταν το πρωτοαντίκρισα αυτό κατά την άφιξη μου στο αεροδρόμιο του Παρισιού έμεινα άναυδη. Αναφέροντας αυτή την εμπειρία μου θέλω να την χρησιμοποιήσω ως ένα παράδειγμα για το πόσο έχει εισχωρήσει και θα εισχωρήσει ακόμη περισσότερο η Κινέζικη γλώσσα όχι μόνο στον Πολιτισμό αλλά και στην καθημερινή ζωή μας.

Αφού λοιπόν σας ανέφερα την δική μου έως τώρα εμπειρία με την κινέζικη γλώσσα, θα σας παραθέσω τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρώ ότι κάποιος πρέπει να ξεκινήσει να μαθαίνει την κινέζικη γλώσσα. Τους λόγους, όμως αυτούς δεν θεωρώ πως είμαι εγώ η καταλληλότερη να σας τους αναφέρω, για αυτό λοιπόν ζήτησα από καθηγήτρια μου, καθηγήτρια κινέζικων εδώ και 5 χρόνια, η οποία με καθοδηγεί στο ταξίδι μου προς την κινέζικη κουλτούρα, και παρακάτω θα μας απαντήσει και θα μας θέσει τους βασικότερους λόγους εκμάθησης μιας τόσο ιδιαίτερης γλώσσας. Σας παραθέτω λοιπόν με την βοήθεια της μερικούς από τους βασικούς λόγους για να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει κινέζικα ενώ παράλληλα θα απομυθοποιήσουμε την δυσκολία τους.

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος για να διδαχθεί κάποιος την κινέζικη διάλεκτο είναι η επαγγελματική αποκατάσταση μιας και είναι η πιο διάσημη και σημαντική γλώσσα του εμπορίου σε Παγκόσμια Κλίμακα. Επαγγελματικοί κλάδοι όπως η Ναυτιλία , ο Τουρισμός , ο Πολιτισμός, οι Εταιρίες εξαγωγών- εισαγωγών , ο κλάδος της Οικονομίας, οι Μεταφράσεις και το real estate είναι μόνο μερικοί από τους βασικότερους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους η γνώση των κινέζικων θα συμβάλει στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Θα  μπορέσει εύλογα κάποιος να σκεφτεί, γιατί να μην μάθω μια ευρωπαϊκή γλώσσα ή ακόμη και δύο και να μπω στην διαδικασία να μάθω μια τόσο δύσκολη γλώσσα όπως τα κινέζικα, η απάντηση είναι απλή. Όλη η βιομηχανία του πλανήτη και η τεχνολογία διενεργείται στην Κίνα, όλο το μέλλον βρίσκεται εκεί με την γνώση και την προσθήκη των κινέζικων στο βιογραφικό σου θα σου ανοίξουν μια νέα πόρτα στο μέλλον.
Ας αναφέρουμε τώρα λίγα λόγια για το επίπεδο δυσκολίας της κινέζικης γλώσσας και των ιδεογραμμάτων. Τα κινέζικα δεν είναι και τόσο δύσκολα όσο φαίνονται, το κάθε ιδεόγραμμα λέει την δική του ιστορία, γεγονός που το καθιστά ευκολότερο στην απομνημόνευση, παράλληλα οφείλουμε να αναφέρουμε ότι με την γνώση 1.000 ιδεογραμμάτων γνωρίζεις το 90% της κινέζικης γλώσσας. Η γραμματική των κινέζικων είναι πιο απλή από τις ευρωπαϊκές λατινογενής γλώσσες, η προφορά τους είναι αυτή που διαφέρει από ότι έχουμε συνηθίσει, αλλά αν σκεφτούμε ότι έχουν μόνο 4 διαφορετικούς τόνους νομίζω βρίσκουμε κάποια κοινά σημεία με τα ελληνικά. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να μάθει κινέζικα με ευκολία αρκεί να γνωρίζει ήδη το αγγλικό αλφάβητο και τους βασικούς κανόνες γραμματικής.

Κλείνοντας λοιπόν, ελπίζω μέσα από την δική μου εμπειρία, να σας βοήθησα να απομυθοποιήσετε (κάπως) την κινέζικη γλώσσα και να σας έδωσα ένα έναυσμα για να ξεκινήσετε και εσείς το δικό σας ταξίδι στην κινέζικη κουλτούρα και θυμηθείτε με αξίζει τον κόπο! 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts