Home HOMEECO LIVING Ο οδικός χάρτης για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην νησιωτική Ελλάδα. Επενδύσεις σε οικοτουρισμό ύψους 30 εκ. ευρώ.

Ο οδικός χάρτης για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην νησιωτική Ελλάδα. Επενδύσεις σε οικοτουρισμό ύψους 30 εκ. ευρώ.

by Businessmum.gr

Στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο παράκτιο υγρότοπο των Κυκλάδων, μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάξου βρίσκεται η αλυκή της Νάξου που είναι ένα σύμπλεγμα διαφορετικών οικοτόπων το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων. Στη γύρω περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 είδη φυτών. Η θαλάσσια περιοχή στα βόρεια ονομάζεται Λαγκούνα και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του νησιού Μαντώ των 27 στρεμμάτων, καθώς και των βραχονησίδων Κλεφτονήσια. Στα ανατολικά του έχει κατασκευαστεί το αεροδρόμιο της Νάξου και νότια ξεκινά ο κάμπος του Λιβαδιού και τα χωράφια με τις καλλιέργειες. Στα νοτιοδυτικά του και σε απόσταση μόλις 650 μέτρων βρίσκονται οι τρεις εποχικοί υγρότοποι του Αγίου Προκοπίου.
Παλαιότερα αυτή η αλυκή ήταν ένας παραθαλάσσιος υγρότοπος που επικοινωνούσε απευθείας με τη θάλασσα, αλλά με τα χρόνια κατασκευάστηκε φράγμα που παγίδευε τα νερά, έτσι σήμερα μόνο μια τάφρος συνδέει τα γλυκά νερά με το Αιγαίο Πέλαγος. Είναι μια πολύ σημαντική στάση για τα αποδημητικά πουλιά αφού λόγω της γεωγραφικής θέσης βρίσκεται σε έναν πολύ μακρύ διάδρομο μετανάστευσης όπου βρίσκουν καταφύγιο, τροφή και ξεκούραση τα φτερωτά πλάσματα της φύσης έως ότου συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους. Το βασικό σχέδιο (Masterplan) της Laguna Coast στοχεύει να αναπτύξει ένα νέο όραμα για το μέλλον της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Πλέον κρίνεται απαραίτητη μια προσεκτικά σχεδιασμένη προσέγγιση για την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση υφιστάμενων υποδομών και τον σχεδιασμό νέων βιώσιμων φιλικών προς το περιβάλλον με στόχο να αποκτήσει ζωή η ακτογραμμή της Laguna.

Το Masterplan της Laguna Coast:
1. Αποκατάσταση της λίμνης.

2. Δημιουργία κόμβου επιστημονικής έρευνας σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα
πανεπιστήμια του κόσμου για την υποστήριξη του σχεδίου ανάπλασης.

3. Σύνδεση παρελθόντος-μέλλοντος μέσω του πολιτισμού με την Artsphere, μια πρωτοποριακή έκθεση τέχνης, το πρώτο πολιτιστικό Hub στο Αιγαίο, που ξεπερνά τη χώρα της ακτής Laguna. Συνδυάζοντας διάφορες μορφές τέχνης από installation, μόδα, μουσική και τεχνολογία, το Artsphere στοχεύει να γίνει η μελλοντική αναφορά για μια βιώσιμη καλλιτεχνική εμπειρία.

4. Βιώσιμες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ προς την κατεύθυνση του μηδενικού
αποτυπώματος προς το περιβάλλον.

5. Ακριβική διαχείριση ναξιώτικων αγροτικών προϊόντων, χρήση νέων τεχνολογιών μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας. Στο πλαίσιο της κλιματικής ουδετερότητας, μείωση κατά 25% του ενεργειακού αποτυπώματος 5 ναξιώτικων κύριων γεωργικών προϊόντων μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας έως το 2025. 

6. Καινοτόμος συνεργασία με εμβληματικούς οργανισμούς με αντίκτυπο στην περιοχή της ακτής Laguna. Χρησιμοποιώντας καινοτόμες λύσεις για τον μετριασμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην περιοχή της ακτής Laguna με στόχο τη σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Νάξο με έτος ορόσημο το 2030.

Η πρώτη εμβληματική συνεργασία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ όπου ο CEO κ. Αναστάσιος Μάνος, συμφώνησε για την υπογειοποίηση των πυλώνων μεσαίας τάσης ρεύματος που υπάρχουν στην πανέμορφη περιοχή της Laguna, η οποία θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ήδη υλοποιούνται οι πρώτες μελέτες.

Το έργο της Laguna Coast, το μεγαλύτερο project διατήρησης και αναγέννησης στις Κυκλάδες, τελείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts