Home CHILD Όταν το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο | Πώς το αντιμετωπίζουμε και ποιος ο ρόλος της μαμάς

Όταν το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο | Πώς το αντιμετωπίζουμε και ποιος ο ρόλος της μαμάς

by Businessmum.gr

Αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά, ξέρετε ακριβώς για τι μιλάμε- το έχετε βιώσει και ίσως το ζείτε σε καθημερινή βάση μέσα στο σπίτι σας: Αδερφική ζήλια! Πόσο φυσιολογική είναι η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σωστά;  

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που το συναντάμε συχνά. Η ευθύνη των γονέων είναι να μάθουν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται το αίσθημα αδικίας και θυματοποίησης για να μην το μεταφέρουν στην ενήλικη ζωή τους.

Ας δούμε 10 τρόπους για να αντιμετωπίζουμε την αδερφική ζήλια:

1. Μη συγκρίνετε συμπεριφορές

Ποτέ μη σχολιάζετε τη συμπεριφορά του ενός παιδιού σε σχέση με αυτήν του αδερφού του. «Γιατί δεν είσαι τακτική όπως η αδερφή σου;» Αυτό μπορεί να μεταφραστεί στο μυαλό του παιδιού ως εξής: Νομίζεις ότι είναι καλύτερη από μένα, την αγαπάς περισσότερο.

2. Μη συγκρίνετε επιδόσεις στο σχολείο

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκρίνετε την επίδοση του παιδιού με μία παλαιότερη δικιά του επίδοση. Όταν το συγκρίνετε με το αδερφάκι του, αντί να το κινητοποιήσετε για να προσπαθήσει περισσότερο, το κάνετε να νιώθει ηττημένο και να χάνει το ενδιαφέρον του.

3. Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς

Π.χ.«είσαι αδέξιος», «είσαι γλωσσού». Αυτές οι εκφράσεις αποτυπώνονται στο μυαλό του παιδιού και των άλλων και καθηλώνουν την εξέλιξή του.

4. Καλλιεργήστε τα ιδιαίτερα χαρίσματα των παιδιών σας 

Θαυμάστε τα για τα ταλέντα τους που τα κάνουν να αισθάνονται μοναδικά. Ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανή κλίση σε κάτι, θαυμάστε τα για τη φαντασία τους, ή την καλοσύνη τους ή την καλή τους πρωινή διάθεση.

5. Τονίστε τη συνεργασία μεταξύ τους 

Τονίστε κάθε στιγμή που φαίνεται ότι καταφέρνουν να συνεργάζονται, όταν υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, όταν βοηθούν ο ένας τον άλλο όταν παίζουν μαζί.

6. Υποβαθμίστε τη ζήλια και τους καβγάδες

Εντάξει, παιδιά, μαλώσατε, όλοι οι άνθρωποι μαλώνουν. Το σημαντικό είναι ότι τα ξαναβρίσκουν. Αν ανησυχείτε υπερβολικά για τη ζήλια και τους καβγάδες μεταξύ των παιδιών, είναι σίγουρο ότι αυτοί θα συνεχιστούν.

7. Ορίστε μια ώρα την ημέρα για “debate”

Αυτή είναι η ώρα που τα παιδιά μπορούν επισήμως να μαλώσουν. Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι και κάντε τον συντονιστή: “Μαζευτήκαμε εδώ για να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα”. Θα δείτε ότι πολύ σύντομα τα παιδιά θα αρχίσουν να γελάνε θεωρώντας πολύ ανόητο τον λόγο για τον οποίο μάλωσαν.

8. Αγνοήστε όσους σας συμβουλεύουν να κρατάτε μυστικά

Θα ακούσετε να σας λένε, για παράδειγμα, ότι είναι καλύτερο να κρατάτε μυστικά από τα παιδιά, π.χ. «Μην του πείτε ότι ο αδερφός του πήγε σε πάρτι» ή σας δίνουν συμβουλές συμπεριφοράς όπως “Όταν είναι ο μεγάλος μπροστά, καλύτερα μην αγκαλιάζεις την μικρή”.  

9. Μην κάνετε τον διαιτητή

Μην αρχίσετε ερωτήσεις του τύπου “τι έγινε;”, “ποιος το ξεκίνησε αυτό;”. Όταν τα παιδιά μαλώνουν, συνήθως είναι υπεύθυνα και τα δύο και αυτή η συμπεριφορά έχει συνέπειες. “Πηγαίνετε και οι δύο στα δωμάτιά σας μέχρι να ηρεμήσετε και να μπορέσουμε να συζητήσουμε”.

10. Να παρεμβαίνετε στη συμπεριφορά βίας και εκφοβισμού

Όταν επικρατεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο κατά το οποίο το ένα παιδί εκφοβίζει το άλλο, να παρέμβετε άμεσα κατατροπώνοντας τη συμπεριφορά: “Στην οικογένειά μας δεν χτυπάμε”, “Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να χτυπάς όταν είσαι θυμωμένος;”.

*Από την κλινική ψυχολόγο Άννα Παπαοικονόμου

Πηγή: mothersbird.gr

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts